Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Při cestě letadlem choďte na toaletu po špičkách

( Renata Vyšínová | přečteno: 51444x )

Jestli chcete zvládnout i dlouhý let zcela v pohodě a bez následků na zdraví, měli byste pravidelně pít a pak chodit na toaletu po špičkách.

R. Vyšínová

Není výjimkou, že lidé po delším letu mají problémy s cestovní trombózou, které se říká syndrom turistické třídy. Ačkoli to není důvod, proč se cestování letadlem vyhnout, vědět bychom o ní měli – zvláště, pokud patříme mezi ohroženou skupinu lidí.

Během delšího letu – víc jak pět hodin - může vzniknout hluboká žilní trombóza, která omezí krevní oběh, zvýší srážlivost krve a může poškodit žilní stěnu. Sama o sobě není smrtelná, ale pokud se krevní sraženina utrhne, může zavinit embolii plic, infarkt nebo mozkovou mrtvici – a na ně už zemřít můžete.

Je zapotřebí upozornit na to, že může vzniknout nejen jako následek dlouhého letu, ale i dlouhé cesty autobusem nebo autem – pokud neděláte pravidelné přestávky na protažení.

Faktory, které zvyšují riziko vzniku žilní trombózy:

  • V letadle je méně kyslíku a suchý vzduch – to vede k roztažení žil a cév a zpomalení proudu krve.
  • Cestující v letadle jsou nedostatečně hydratováni – to vede k zahuštění krve a vyšší srážlivosti – pokud navíc pijí alkohol, který působí močopudně, krev se ještě víc zahustí.
  • Sedačky v letadle (ale i autobusu nebo vzadu v autě) jsou velmi blízko u sebe a lidé nemají moc možností k pohybu. Navíc jejich tvar nutí cestující k tomu, aby měly neustále pokrčené nohy – právě to stlačuje podkolenní žílu a omezuje krevní oběh v nohách.
  • Pokud při cestě spíte, pak se uvolní svalové napětí v nohách a ještě víc se zpomalí krevní oběh.

Už vše řečené velmi zásadně zvyšuje riziko vzniku trombózy. To se ještě násobí, pokud:

Příznaky žilní trombózy a embolie

Asi není dobré panikařit, ale měli byste si všímat, zda na sobě nepozorujete některý z těchto příznaků:

  • Bolest a teplo nebo pocit pálení kůže kdekoli na noze.
  • Otok nebo zarudnutí kotníku, lýtka, ale i stehna.
  • Náhlá bolest na hrudníku nebo pocit, že nemůžete dýchat.

Jestliže u sebe něco podobného pozorujete, pak neodkládejte návštěvu lékaře. Až dva týdny po cestě letadlem na delší vzdálenost se mohou objevit následky – proto lékaře vždy upozorněte na to, že jste cestu absolvovali – provede nezbytná vyšetření a zahání protisrážlivou léčbu. „V léčbě trombózy je v prvních dnech velmi důležitý klid na lůžku, neboť poloha vleže se zdviženou končetinou umožňuje lepší odtok krve z postižené končetiny. Ke zrychlení odtoku přispívá také stažení končetiny obinadlem nebo elastickou punčochou. V dalších dnech je třeba, aby se pacient hýbal, neboť pohyb zrychluje tok krve v žilách a brání tak narůstání městku. K léčbě hlubokých žilních trombóz se používá lék heparin v infúzi do žíly. Ten se podává asi 5-7 dnů, pak se podávají léky proti srážení krve v tabletách. Po odeznění akutních příznaků se tyto léky podávají ještě 3 měsíce. U pacientů, kteří prodělali plicní embolii je třeba je užívat až 6 měsíců,“ říká MUDr. Sylva Šebková.

Jak se před cestovní trombózou chránit?

Existují metody, které by vás měly účinně ochránit:

  • Zhruba každou hodinu vstaňte a protáhněte nohy – ideální je se projít nebo alespoň postavit do uličky. Pokud by byly turbulence a palubní personál by vám zakázal vstávat, měli byste alespoň cvičit nohama tak, abyste změnili jejich polohu, ohýbali je v kolenou, kotníku. Každou nohou byste takto měli pohnout alespoň dvacetkrát. Pokud půjdete třeba na toaletu, jděte po špičkách a pak po patách.
  • Měli byste dostatečně pít – alespoň čtvrt litru vody každé dvě hodiny – ovšem nikoli kávu, kofeinové nápoje nebo alkohol.
  • I když se bojíte letu, vyhněte se užívání léků na spaní nebo na uklidnění – právě ty zpomalují krevní oběh.
  • Udělejte si pohodlí – povolte pásek, rozepněte těsné kalhoty, neberte si ponožky nebo podkolenky s těsnou gumou.

Čtěte také: Tipy a cviky pro dlouhou cestu autobusem nebo v letadle

Na cestu letadlem se připravte u lékaře

Jestliže byste si v seznamu rizikových faktorů zaškrtli jeden a více těch, které se vás týkají, měli byste před letem zajít k lékaři. Může vás buď uklidnit, nebo doporučit například kompresní punčochy nebo léky, které zvyšují napětí žilní stěny.  Pokud by uznal, že jste opravdu ohroženi, může s vámi probrat možnost pořídit si heparinovou injekci, kterou byste si píchli asi dvě hodiny před letem.

Mnozí cestující spoléhají na to, že na ředění krve a prevenci trombózy stačí vzít si lék s kyselinou acetylsalicylovou, tedy acylpyrin, aspirin, anopyrin. Lékaři ale upozorňují na to, že pozitivní účinek nebyl prokázán.

Měli jste někdy potíže při cestě letadlem? Napište nám své zkušenosti prostřednictvím diskuse nebo  na mail [email protected].

Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Zuzka
6x

Velmi jsem překvapena z doporučení, které je uvedeno v tomto článku, že v letadle bych neměla mít těsné ponožky či podkolenky. Já jsem totiž naopak podlehla doporučení kamarádky a za drahé peníze (cca 30 eur) jsem si v cizině koupila tzv. specielní podkolenky do letadla, které mi nohy pořádně obepínají. Není snadné je navléknout a ještě těžší je pak po přistání svléknout, ale pocit v letadle byl dobrý, jako by mi ty nohy chladily. Co je tedy správně?

Eva
1x

Bylo mysleno ne ponozky se skrticim lemem. Kompresni ponozky ano!

Katka Uhrova

Manzel po 8 mi hod.letu druhy den cely opuchl, mel trombozu a musel na 3 dny do nemocnice . Je mu 60 let a stalo se mu to poprvé.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce