Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

4 ozdravné kúry pro oslabenou imunitu

(16. listopadu 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 919x )

Časté nemoci, poruchy spánku, neustálá únava, bolavé klouby – to vše ukazuje na oslabenou imunitu. Jak ji podpořit? Nestačí-li zdravý životní styl, může pomoci terapie vitamínem C nebo blahodárná lymfodrenáž.

shutterstock.com

Základním pilířem lidského zdraví je imunita. Složitý mechanismus, který člověka chrání před infekčním onemocněním, a to virovým i bakteriálním. Její stav záleží na celkové kondici člověka, jeho výživě, kvalitě spánku, míře fyzické námahy, stresu i špatných návycích. „Díky imunitě člověk odolává milionům ataků škodlivých organismů každý den, aniž by si toho všiml. S přílišnou zátěží se ale komplexní ochrana vzájemně propojených orgánů, tkání a buněk oslabí a mohou se objevit první poruchy a onemocnění. Klasickými příznaky oslabené imunity jsou opakující se nachlazení po celý rok, časté nemoci dutiny ústní, stomatitida, dlouho se hojící zánětlivé rány, ustavičné problémy s trávicím ústrojím, ospalost, ale i nespavost,“ vyjmenovala hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Čím víc je lidský organismus ohrožen, tím víc zdrojů využívá imunitní systém, aby zajistil jeho životaschopnost. Pak ale tyto zdroje chybí jinde v těle, což se může dál promítnout například do nadměrně suché kůže, do bolesti svalů a kloubů, nechuti k jídlu, jako návaly horka nebo potíže se soustředěním. To všechno jsou signály těla zatíženého oslabenou imunitou.

1. Terapie vitamínem C

Na to, jak se člověk cítí, na jeho mysl i vzhled má vliv především dostatek přijímaných vitamínů a minerálů. Proti infekčním a virovým nákazám je zvlášť důležitý vitamín C – působí jako antioxidant, chrání tělo před rozvojem infekcí, podporuje krvetvorbu a povzbuzuje unavený organismus. „Lidově zvané ‚céčko‘ brání tělo před volnými radikály, které poškozují buňky. Pomáhá vyrovnávat oxidační stres a tím posiluje obranu proti chronickým nemocem (autoimunitním, revmatoidním, podmíněně patogenním, zánětlivým, rakovinným). Každá infekce v našem těle spotřebovává vitamín C, který je nezbytné doplňovat. Případný pokles jeho zásob zvyšuje náchylnost k dalším infekcím a vytváří riziko rozvoje různých onemocnění,“ upozornila Iva Bílková.

Doplňky stravy s vitamínem C jsou všeobecně známé. Méně už laická veřejnost ví o možnosti nitrožilního podání.
„Aplikace tekutého vitamínu C probíhá jednoduchým vpichem, kdy vitamín postupně odkapává do těla. Terapie trvá 45 až 60 minut a má spíš relaxační charakter, lze při ní třeba číst knihu, člověku dodá energii a nastartuje imunitu. Vyhledávají ji hlavně osoby se sníženou obranyschopností, účinná je jako prevence i jako podpůrná léčba už probíhajícího onemocnění a snížení rizika vzniku zápalu plic,“ popsala Iva Bílková.

Preventivní kúry jsou v závislosti na životním stylu doporučovány kdykoliv v průběhu celého roku, ale především pak v obdobích se zvýšeným výskytem onemocnění jako podzim či jaro. Kromě okamžitého posílení imunity působí terapie vitamínem C na elasticitu kůže, tvorbu kolagenu a redukci vrásek. Pozitivně ovlivňuje zdraví celého pohybového ústrojí – správný stav kostí, chrupavek, zubů nebo sliznic.

2. Detoxikace s lymfodrenáží

Jako „elixír mládí“ působí na člověka lymfatická masáž. Pomáhá oddálit projevy stárnutí a eliminuje žilní onemocnění. Lymfu tvoří čirá tekutina obsahující odpadní látky buněčného metabolismu, viry, bakterie, ale i prospěšné živiny, vitamíny, tuky, sacharidy a hlavně lymfocyty – druh bílých krvinek, díky kterým se lymfa podílí na imunitě organismu.
„Lymfodrenáž je speciální fyzioterapeutickou technikou manuálního nebo přístrojového působení na lymfatické uzliny, lymfatické cévy a lymfu v mezibuněčném prostoru, která normalizuje lymfatický tok. Podporuje krevní oběh, posiluje imunitu, snižuje hmotnost a zlepšuje stav pokožky. Zvyšuje odplavení toxických látek z těla, přispívá k celkové vitalitě a regeneraci organismu, i proto ji lze preventivně doporučit jako součást zdravého životního stylu. Občasná lymfodrenáž mezi 30. a 50. rokem znatelně zkvalitňuje život ve vyšším věku,“ poukázala Iva Bílková.

3. Pravidelné saunování

Ošetření teplem je dlouhodobě známá fyzioterapeutická metoda, která se používá při svalových obtížích a rehabilitacích. Sauny vyhřáté na teploty od 65 do 100 a více stupňů Celsia poskytují relaxaci celému organismu, zlepšují dýchání i funkci kardiovaskulárního systému.
„Pravidelné saunování má pozitivní vliv na snížení svalového napětí, čímž působí kladně na bolesti pohybového aparátu a migrenózní stavy. Mezi další pozitiva patří zvýšená produkce endorfinů, a tedy zlepšení psychické pohody nebo také posílení imunitního systému. Postupné zahřívání při saunování pomáhá bojovat proti nachlazení a chronickým onemocněním. Zlepšuje se prokrvení a dýchací rytmus se stabilizuje,“ potvrdila Iva Bílková.

4. Rozumné otužování

Pravidelné otužování učí tělo zvykat si na krátkodobý stres způsobený náhlou změnou teploty, adaptovat se a postupně snižovat produkci škodlivého stresového hormonu kortizolu, který stojí za větší náchylností k onemocněním.
„Pokud je stres krátkodobý a v menší dávce, tělo se naučí lépe jej zvládat, což má vliv na celkové zocelení organismu. Pravidelné otužování tak vede k posílení imunity a odolnosti. Výhodné zúžení cév v reakci na chlad je však časově omezené, při delším pobytu v chladu se cévy opět roztáhnou a naopak zvýší pravděpodobnost nachlazení,“ varovala Iva Bílková. Nic by se proto nemělo přehánět, s ochlazováním je třeba začít postupně a nejlépe tak, aby to člověku bylo příjemné.

Další tipy k posílení imunity

1. Echinacea: Echinacea dokáže v těle aktivovat bílé krvinky, které následně likvidují viry a bakterie. Pro podporu obranyschopnosti organismu je nutné užívat echinaceu, ať už v podobě tobolek, sirupu nebo třeba šumivých tablet, pravidelně a dlouhodobě. Zároveň je možné ji využít krátkodobě k podpoře horních cest dýchacích nebo také při detoxikaci organismu, zejména pak jater. Echinaceu mohou užívat děti, dospělí i nastávající maminky.

2. Vitamín C: Vitamín C je zcela nezbytný pro správnou funkci imunitního systému. Zároveň chrání buňky před poškozením volnými radikály a před oxidací. Také je zcela nepostradatelný pro správnou funkci nervového systému, kostí, chrupavek, cév, kůže, dásní, zubů a přispívá ke snížení únavy a vyčerpání. Preventivně užívejte doplňky stravy s vitamínem C dlouhodobě v pravidelných dávkách, při boji s infekcí je vhodné tyto dávky zvýšit.

3. Rakytník řešetlákový: Krom toho, že rakytník řešetlákový podporuje imunitní systém a ulevuje od únavy, přispívá k normálnímu stavu pokožky, trávení, podporuje činnost kardiovaskulárního systému. Pro děti se hodí například rakytník ve formě bonbonů nebo sirupu, dospělí uvítají spíše tobolky či čaj.

4. Lyzáty a enzymy: Lyzáty a enzymy jsou bakteriální látky, které pomohou imunitnu systému. Jejich nasazení je vhodné před dobou zvýšeného výskytu respiračních onemocnění, tedy hlavně na podzim. Mezi nejznámnější volně prodejné lyzáty patří: GS Imunostim, Wobenzym a Preventan.

5. Reishi: Reishi se v čínské medicíně přezdívá houba nesmrtelnosti a po celá staletí se využívá pro svůj zásadní vliv na podporu imunity. Reishi je možné užívat ve formě kapslí, kapek nebo jej také lze sušené přidávat do pokrmů.

6. Kolostrum: Kolostrum neboli mlezivo neboli "prvotní" mateřské mléko je bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky, které velmi významně podporují imunitní systém. Je vhodné užívat doplňky stravy s obsahem kolostra pravidelně.

Všechny tyto produkty zakoupíte z pohodlí domova na Lékárna.cz.

Mezi další doplňky stravy, jež podporují funkci imunitního systému, patří například černý česnek, kurkumin, aloe, ženšen či zázvor. Důležitý je i dostatečný pitný režim - vhodná je voda nebo bylinkové čaje. Nezapomeňte pravidelně větrat a hýbejte se - stačí krátká procházka v přírodě. 

Zdroj: FYZIOklinika.cz, Lékárna.cz

Pokud potřebujete poradit s výběrem vhodného produktu, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Aby vás imunita v zimě podržela

Stačí se v posledních dnech rozhlédnout kolem sebe. Lidí, kteří bez kapesníku nedají ani ránu, přibývá.

Obranyschopnost těla nezlepší jen multivitamíny

Jak je možné, že někdo má pětkrát do roka rýmu a druhý neonemocní ani v době chřipkové epidemie?

Podzim - čas pro posílení imunity

Stejně tak, jako se mluví o jarní únavě po dlouhé zimě, i podzimní období je spojeno s určitou zátěží organismu. Ubývání slunečního svitu způsobuje u řady lidí depresivní nálady. Podzimní a zimní měsíce také kladou větší nároky na náš imunitní systém, kdy jeho aktivaci proti virózám můžeme vnímat jako celkové fyzické i psychické oslabení.

Superodolná bakterie NDM-1 děsí

Poslední týdny a měsíce plní titulní stránky deníků zprávy o superbakterii. Tedy bakterii, která je odolná vůči velké většině známých užívaných antibiotik. Média přinášejí zprávy o počtu obětí této bakterie i katastrofické vize související s jejím přemnožením. Jde o bakterie nesoucí nově objevený gen NDM-1. Máme se jí bát?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce