Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pacienti s nádorem hrtanu mají naději, že nepřijdou o hlas

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6423x )

Pacienti se zhoubným nádorem hrtanu mají naději, že je operace nepřipraví o hlas. V Olomouci totiž odborníci použili novou metodu, takzvanou fotodynamickou terapii, při níž je nádor odstraněn šetrně tak, aby funkce hrtanu, tedy řeč, zůstala zachována.

shutterstock.com

Mathias von BeckerathTuto metodu aplikovali lékaři v České republice při léčbě tohoto onemocnění teprve podruhé v historii. Do olomoucké fakultní nemocnice přijel tento specializovaný výkon provést český odborník doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc. a také dr. Mathias von Beckerath ze Švédska.

„Při použití fotodynamické terapie se nejprve nemocnému nitrožilně aplikuje speciální látka, která zvýší citlivost nádorových buněk na energii dodanou laserem. Ozářením těchto buněk pomocí laseru je zahubíme a okolní tkáň přitom zůstane nepoškozená. Výkon je tedy velmi šetrný. Výhodou je navíc i nízká toxicita, takže postup lze na rozdíl od chemoterapie nebo radioterapie v krátké době znovu opakovat,“ popsal prof. MUDr. Ivo Stárek, CSc., přednosta Otolaryngologické kliniky FN Olomouc.


Roman ŠmuclerOlomouckým pacientem byl muž s opakovaným nádorovým onemocněním hrtanu. „Naše pracoviště si vybral vzhledem k tomu, že i první pacient léčený v Česku touto metodou byl naším pacientem. Vybavení pro tento typ výkonů ovšem nemáme, proto se jej ujal pan docent Šmucler, kterému jsme poskytli zázemí naší kliniky,“ vysvětlil prof. Stárek. Metoda prozatím podle jeho slov zřejmě v léčbě nádorů horních cest dýchacích nenajde širší uplatnění. Nehradí ji totiž pojišťovny a náklady na jeden výkon se pohybují okolo 150 000 korun. Docent Roman Šmucler, který za práci v tomto oboru obdržel v roce 2011 Cenu ministra zdravotnictví za medicínský výzkum (společně s prof. Mazánkem a Dr. Vlkem), k tomu uvedl, že v rámci onkologické léčby nejsou ovšem tyto náklady nijak enormní. Právě nádory horních cest dýchacích a polykací v Česku ročně onemocní okolo 300 až 400 lidí.

Přečtěte si také

Alternativní léčba rakoviny: pomůže česnek, zelený čaj nebo kombucha?

Zkušenost s rakovinou mi otevřela úplně jiný svět

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Přeceňujeme riziko pasivního kouření pro vznik rakoviny plic?

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali...

Hodgkinova choroba

Jde o relativně časté nádorové onemocnění, které postihuje mladé lidi mezi 25 - 35 lety a pak lidi po 55 roce. Naštěstí ho lze ve vysokém procentu zcela vyléčit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce