Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pacientům na dialýze pomůže elektroléčba

( Výstup z tiskové konference | přečteno: 13301x )

Každý rok proleží pacienti s chronickým onemocněním ledvin až 800 hodin na dialýze. Není tedy divu, že jejich svaly ztrácí sílu. Způsobuje to kromě častého polehávání i narušený metabolismus a zadržování toxických odpadních látek ve svalové tkáni. Dobrou zprávou je, že existuje metoda, jak dialyzovaným pomoci vrátit se do kondice.

shutterstock.com

Problémy s ledvinami má přes milion obyvatel Česka, tedy asi každý desátý z nás. Zrádné na tom je, že o tom nemusíme ani vědět, protože nemáme dlouho žádné potíže. A když je objeví první příznaky, bývá už docela pozdě a skončíme na dialýze - podle statistik dialyzační přístroj v ČR potřebuje asi osm tisíc lidí. Znamená to, že musí několikrát týdně trávit hodiny v dialyzačním centru na přístroji. Ročně to je průměrně 800 hodin. Výsledkem je také ochabnutí svalů zejména na nohách.

Odborníci z Kliniky tělovýchovného lékařství a rehabilitace (KTLR) a II. interní kliniky (II.IK) Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně mají dobré výsledky s působením tzv. intradialytického kondičního tréninku. Novinkou v rehabilitaci hemodialyzovaných pacientů je nízkofrekvenční svalová elektrická stimulace (elektromyostimulace - EMS). Metoda je založena na přirozené přizpůsobivosti svalových vláken k přeměně jejich složení, pokud jsou dlouhodobě vystavena účinkům elektrického proudu o nízkých frekvencích 10 - 50 Hz. Jak uvádí Petr Dobšák, přednosta KTLR: "Díky stimulaci elektrickými impulzy se mění charakter svalu – ten je pak odolnější vůči únavě a metabolicky stabilní." Přednosta II. IK Miroslav Souček dodává: "Tato metoda není pro kardiovaskulární systém nemocných riziková a dokáže je udržet v potřebné kondici, a to je důležité pro dobré výsledky léčby."

"Ve výzkumu a v klinické aplikaci EMS patří Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně mezi špičková pracoviště v celosvětovém měřítku, a tuto metodu dále rozvíjí ve spolupráci s francouzskými kolegy z kardiocentra v Dijonu a s japonskými odborníky v Sendai. S ohledem na získaná data a praktické zkušenosti lze konstatovat, že metody intradialytické rehabilitace mají absolutně stejný význam jako jiná terapeutická opatření, včetně vlastní hemodialýzy," uvádí Petr Koška, ředitel FNUSA.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bludná ledvina

Bludná ledvina, neboli "ren migrans", je charakterizována poruchou fixace ledviny v její ideální poloze. Ve stoji, či obecně jakékoli vertikální pozici pacienta, pak dochází k jejímu pohybu ve směru gravitace - tedy ledvina míří směrem do pánve...

Biopsie jater a ledvin

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně.

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce