Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pár rad pro novoroční hubnutí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5815x )

Připravili jsme pro vás několik důležitých rad, které vám zcela jistě pomohou při plnění vašich novoročních předsevzetí a budou vám napomáhat co nejdříve docílit viditelných a trvalých výsledků.

archiv TENA

1. Udělejte si inventuru jídelníčku
Většinu vysoce energetických potravin lze nahradit stejně dobrými avšak méně kalorickými. Vepřové a hovězí maso nahraďte drůbežím, krůtím nebo kuřecím masem. Chléb a rohlíky z bílé mouky zaměňte za celozrnné pečivo. Mléčné výrobky (sýry, mléko, jogurty) vybírejte nejen podle chuti, ale dívejte se na obsah tuku. Dávejte přednost těm se sníženým obsahem tuku. Omezte slazení čaje či kávy, pokud vám chybí jejich sladká chuť, zkuste umělé sladidlo např. aspartam. Vyhýbejte se i kalorickým nápojům, jako jsou sladké limonády, džusy, pivo a tvrdý alkohol. Ty potraviny, které nahradit nejdou, ale vy je máte velice rádi, například čokoládu – si dopřejte jenom občas a v malém množství. Upřednostněte kvalitu před kvantitou. Vychutnejte si je pak bez pocitu viny.

2. Rozdělte jídlo do celého dne
Ideální je jíst pětkrát denně, ale v malých porcích. Rozložení jídla by mělo být následující: snídaně by měla obsahovat 20 % celkové denní spotřeby, přesnídávka 10 %, oběd 40 procent (nebo 35 %), svačina 10 %, večeře 20 %, případně druhá večeře 5 %.

3 . Začínejte svůj den snídaní
Po ránu potřebuje tělo energii na správné nastartování do dalšího dne. Vynechávání snídaně a často i oběda je proto velkou chybou. Hubnoucí si dají většinou jedno vydatné jídlo denně, a t většinou až večer. Když pak usednou před televizi, dají si ještě noční svačinku. Během těchto dvou jídel snědí dohromady v krátkém časovém úseku více než ti, kteří jedí pětkrát denně.

4. Nehladovte
Pokud tělo často hladoví, zapamatuje si to. Když se pak dostane něco navíc, energii přijatou z potravin si přednostně uloží ve formě tuku jako zásobu na horší časy. Z tohoto zásobního tuku si pak tělo bere energii, pokud pociťuje hlad. Častější příjem potravy je proto daleko lepší, než jíst jenom dvakrát denně. A to i proto, že po jídle tělo musí pokrm strávit a tím spotřebovává energii. Podle odborníků se po jídle metabolismus zvyšuje asi o 20 - 30 procent. Výdej energie se tak zvýši za hodinu o 40 - 80 kilojoulů. Pokud tedy během dne jíte malé porce jídla, donutíte svůj organismus vydat mnohem více energie než při hladovění.

5. Vybírejte si ze všech druhů potravin
Zelenina má redukčním jídelníčku nezastupitelné postavení. Všeho však s mírou. Pokud by tělo dostávalo pouze zeleninu a ovoce, bude hubnout, ale budou mu chybět důležité látky obsažené v jiných potravinách a dostaví se únava. Proto je zapotřebí do jídelníčku zařadit i kvalitní bílkoviny a sacharidy i přiměřené množství tuku.

6. Denně vypijte alespoň dva litry tekutin
Příjem tekutin urychluje látkovou výměnu a pozitivně ovlivňuje hubnutí. Dostatek tekutin je důležitý i pro vylučování toxických látek z organismu. Denně byste měli dodat tělu alespoň dva litry tekutin, v teplém počasí nebo při zvýšeném energetickém výdeji i více. V neposlední řadě se říká, že hlad je převlečená žízeň. U lidí, kteří pijí velmi málo tento pocit mizí a potřeba napití se může hlásit například pocitem hladu. Pozor však na nadměrnou konzumaci kávy a alkoholických nápojů. Ty organismus naopak odvodňují.

7. Více se hýbejte
Nezhubnete, pokud se nebudete více pohybovat. Zařazuje běžný pohyb všude kde to jde. Najděte si čas i na cvičení, doma nebo v kolektivu.. Ideální je sportovat třikrát týdně jednu hodinu nebo častěji půl hodiny. Tak můžete ovlivnit látkovou proměnu a nastartovat snižování hmotnosti.
Dejte si ale pozor na to, jak cvičíte. Ke spalování tuků dochází asi po dvaceti minutách pohybu. Není dobré však své síly přepínat a způsobit si třeba i zdravotní potíže. Je ale nutné, abyste se alespoň trochu zadýchali, jinak pohybová aktivita nebude mít příliš velký význam. Ideální je rychlá chůze nebo běh.

8. Rozhodněte se a uvidíte, že se to podaří
Pro hubnutí je velice důležitá motivace a vlastní rozhodnutí „rozhodl jsem se, že chci svůj problém řešit“. Zvolte si proto svůj den „D“, kdy jste v pohodě a máte chuť provést svou změnu, a začněte. Věřte, že je to polovina úspěchu. Pokud trpíte depresí, nebo vás trápí řada dalších problémů, se kterými se nevíte rady, zhubnout se vám pravděpodobně nepodaří. Řada lidí totiž právě v takových případech jí častěji a navíc tučnější či sladká jídla.


9. Vyhledejte pomoc odborníka
Řada lidí se potýká při hubnutí se stejnými problémy. Pokud si nejste jisti, že na vše co musíte začít měnit ve svém zajetém stereotypu stačíte sami, vyhledejte pomoc odborníka v místě svého bydliště. Může to být lektor redukčního klubu nebo lékař. Ten má navíc možnost provést klinická vyšetření a na jejich základě doporučit optimální způsob snižování hmotnosti, který bude šitý na míru. Pomůže odhalit chyby, kterých se dopouštíte a v případě potřeby i podpořit hubnutí vhodnou léčbou. Nestyďte se využít nabízenou pomoc. Vždyť když si zlomíte nohu, také neodmítnete na pár týdnů berli či při chřipce automaticky saháme po aspyrinu.

Mgr.Iva Belasová
odborná konzultantka v oblasti výživy

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce