Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pásový opar: Účinnou prevencí je očkování

(14. června 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1782x )

Pásový opar, latinsky herpes zoster, je bolestivé infekční onemocnění virového původu, které může být doprovázeno závažnými komplikacemi. Je způsoben virem varicella zoster, který je také zodpovědný za plané neštovice.

shutterstock.com

Virus v těle vyčkává na svou příležitost i desítky let

Pásový opar, latinsky herpes zoster, je virové onemocnění spojené s možnými dlouhodobými a závažnými zdravotními komplikacemi. Je způsoben reaktivací viru varicella zoster, stejného viru, který při tzv. primoinfekci způsobuje plané neštovice. Tyto viry po prodělané primoinfekci organismus neopouštějí a přežívají v něm trvale. Riziku rozvoje pásového oparu je tedy vystaven každý, kdo, většinou v dětství, prodělal plané neštovice. 

Infekčnost pásového oparu je oproti planým neštovicím významně nižší. Infekční je tekutina puchýřků, přímým kontaktem s tekutinou se může nakazit osoba, která se s varicella zoster virem ještě nesetkala. U ní by se potom nákaza projevila jako plané neštovice.

Kdy se virus znovu probudí

Hlavní příčinou reaktivace viru je pokles funkce imunitního systému související s věkem. Právě toto přirozené oslabování imunity vystavuje jedince zvýšenému riziku rozvoje pásového oparu bez ohledu na to, v jaké kondici se cítí. K výsevu většinou dochází u starších jedinců – seniorů ve věku 65 a více, u osob po závažném onemocnění například operační léčba, onkologická léčba. Může se však objevit i u osob mladších, bez komorbidit. K prudkému nárustu výskytu onemocnění obecně dochází od 50 let věku. Mezi další rizikové skupiny patří především lidé po transplantaci kmenových buněk kostní dřeně, transplantaci orgánů, lidé žijící s HIV infekcí, pacienti s nádorovými onemocněními, roztroušenou sklerózou, lupénkou nebo například i s cukrovkou 2. typu. Riziko vzniku pásového oparu však u lidí nad 50 let věku zvyšuje například i prodělané onemocnění COVID-19, a to až o 15 % do 6 měsíců od onemocnění a o 21 % ve stejném období v případě, že byl pacient s onemocněním COVID-19 hospitalizován.

Projevy pásového oparu

Pásový opar se obvykle projevuje bolestivým výsevem puchýřů na kůži, který se objevuje typicky na jedné straně těla, obvykle v oblasti trupu. Může se však vyskytnout i jinde například na krku nebo v obličeji. Bolest vyvolaná pásovým oparem bývá charakterizována jako pálivá, bodavá, šlehavá nebo jako pocity elektrických výbojů. Tato bolest může být tak intenzivní a limitující, že dokáže narušit i každodenní běžné činnosti pacientů, jako jsou například práce, oblékaní, spánek nebo chůze. 

Mimo bolesti a vyrážky se u pásového oparu můžete setkat také s příznaky podobnými chřipce. Ty mohou zahrnovat horečku, zimnici, únavu, nevolnost, bolesti žaludku, průjem, citlivost na světlo a bolest hlavy.

Léčba pásového oparu

Léčba pásového oparu spočívá v podávání celkových protivirových přípravků, tzv. antivirotik. Podávají se většinou v tabletách. Při rozsáhlém postižení jsou nemocní hospitalizováni a podávají se v infuzích. Tato léčba umožňuje podstatně zkrátit proces hojení pásového oparu a také výrazně zmírnit bolesti a další nepříjemné komplikace.

K hojení lze doporučit tekutý pudr. Tekutý pudr s mentolem chladí a urychluje hojení. K zasušení je vhodná také zinková mast. K hojení již suchých stroupků lze použít aloe vera gel.

V nabídce Lékárna.cz naleznete pudry a zásypy.

Nezbytnou součástí léčebného režimu pásového oparu je také dostatek spánku a odpočinku, vyvarování se stresovým situacím a výraznější fyzické aktivitě či nachlazení. Samozřejmostí je dostatek vitaminů, nejlépe v přirozené formě. Vnitřně v průběhu léčby pomáhá užívat vitamíny skupiny B jako B-komplex. K podpoře imunity zařaďte také zinek, selen a omega-3.

Při objevení pásového oparu bychom kůži vůbec neměli vystavovat slunci a neměli bychom se ani chodit koupat. A to až do úplného zahojení puchýřků. Hygienu samozřejmě dodržovat musíme, ale je třeba nemocné místo příliš nemáčet, ideální je pouze ho rychle opláchnout a ošetřit místní léčbou.

Komplikace pásového oparu

Nejčastější komplikací, která se může vyskytnou až u 20 % lidí s pásovým oparem, je tzv. postherpetická neuralgie (PHN) dlouhodobá bolest nervů. Tato chronická bolest může v místě výsevu po zhojení vyrážky přetrvávat celé týdny, měsíce nebo dokonce roky. Postherpetické neuralgie se sice dají zmírnit léčbou, ale i její užívání je dlouhodobé a ústup bolestí nebývá úplný. Mezi další možné komplikace pásového oparu patří mimo jiné zdravotní potíže spojené se zrakem či sluchem. K těmto potížím dochází při lokalizaci výsevu herpetické vyrážky v oblasti oka či ucha.

Prevence pásového oparu

Na trhu je dostupná vakcína, která pomáhá chránit dospělé jedince před pásovým oparem (herpes zoster) a postherpetickou neuralgií (PHN), dlouhodobou bolestí nervů po onemocnění pásovým oparem. Vakcína je určena pro dospělé ve věku 50 let a starší a dospělé ve věku 18 let a starší se zvýšeným rizikem výskytu pásového oparu. Podává v 2dávkovém schématu v odstupu 2 měsíců mezi dávkami. Pokud je nutná flexibilita očkovacího schématu, může být druhá dávka podána kdykoliv mezi 2 a 6 měsíci po první dávce. Dle současných údajů pomáhá očkování chránit proti pásovému oparu až 10 let a toto přetrvání ochrany je nadále sledováno.

Mezi další preventivní opatření patří běžné hygienické návyky, jako je časté mytí rukou či nesdílení ručníků, toaletních potřeb apod. Vedle toho se hodí posilovat nespecifickou imunitu, a to zejména vyváženým jídelníčkem a zdravým životním stylem, případně i doplňky stravy k těmto účelům určeným.

Posilovat iminutu můžete zvýšeným příjmem vitamínů a minerálů (vitamín C, zinek, echinacea, omega 3, vitamín D), zdravou stravou, doplněním kvalitních tuků (omega 3) a také dostatkem spánku a odpočinku.

Vhodné vitamín a minerály nakoupíte z pohodlí domova na Lékárna.cz. 

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Infekční nemoci
Partner rubriky Infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Antibiotika se nesnesou s alkoholem: Ano či ne?

Obáváte se, že pokud vám lékař předepíše antibiotika, nebudete si moci dát večer u televize pivo, protože by správné fungování antibiotik ohrozilo, nebo by se dostavily nežádoucí vedlejší účinky?

Test na protilátky proti infekčnímu onemocnění: kdy ho hradí pojišťovna?

Šíření spalniček zvýšilo zájem o vyšetření na protilátky. Pokud chcete zjistit, zda proti nim nebo dalším infekčním nemocem máte dostatečnou imunitu, nebo potřebujete očkování či přeočkování, musíte na laboratorní test. V jakých případech vám ho hradí pojišťovna a kdy si ho musíte zaplatit sami?

Naučte se měřit tělesnou teplotu správně

Pravidelné sledování tělesné teploty patří k základním úkonům při horečnatých onemocněních a bereme to jako samozřejmost. Málokdo však ale ví, jak se tělesná teplota správně měří. Překvapivě to prokázal průzkum, který probíhal v rámci vývoje nového kontinuálního snímače tělesné teploty.

Plané neštovice postihují hlavně děti

Plané neštovice je vysoce nakažlivé virové onemocnění typické pro dětský věk. Zatímco u malých dětí mívá choroba mírnější průběh, u dospělých může onemocnění způsobit řadu závažných komplikací. Hlavním příznakem onemocnění jsou svědivé vyrážky s puchýřky naplněnými tekutinou. Virus se šíří nejčastěji kapénkami z dýchacích cest nebo dotekem tekutiny z puchýřků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce