Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pečetění zubů - ochrana před vznikem zubního kazu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1969x )

Pečetění zubů je preventivní zákrok, který má ochránit čerstvě prořezané stálé zuby před vznikem zubního kazu. Nejčastěji se jedná o první stálou stoličku v ústech dítěte – tedy o „šestku“. Pečetění je nebolestivá procedura, při níž se jamky a rýhy na kousací plošce zoubku vyplní hmotou podobnou bílé plombě.

shutterstock.com

Pečetění se provádí na žvýkacích plochách zubů a to tak, aby byla zjednodušena struktura zubu (zmenšeny prohlubně a fisury). Tím se zabrání ulpívání zubního plaku na zubu a vzniku rizika zubního kazu. Pečetění se provádí především u dětských pacientů – ti jsou vznikem kazu v tomto místě ohroženi nejvíce.

Jaké jsou výhody pečetění?

Tato metoda umožňuje účinně a hlavně bezbolestně chránit zuby před zubním kazem, a ušetřit tak dítěti do budoucna nepříjemné zákroky a strach ze zubaře. Při pečetění nedochází k zásahu do vlastního zdravého zubu, pečetidlo je pouze nalepeno na jeho povrch, který se mírně zdrsní. Pokud takto vhodným materiálem hluboké jamky a rýhy zapečetíme před bakteriemi a cukrem, stane se povrch zubu snadno čistitelným. 

Čtěte také: Zápach z úst může zapříčinit špatná hygiena i zdravotní problémy

Které zuby se pečetí?

Pečetí se zuby, které mají na povrchu rýhy či jamky. Tato místa jsou těžko dostupná zubním kartáčkem, proto jsou ideální na usazování bakterií. Kandidáty jsou ve většině případů stoličky. Zub napaden zubním kazem už ale pečetit nelze. Pokud je kaz drobný, je možnost jej odstranit a zapečetit zbylou zdravou část zubu. V případě velkých kazů se však pečetění nedoporučuje. Pacientovi by to mohlo být více na škodu než k užitku, vzhledem k tomu, že vrstva pečetidla, kterou se bakterie překryjí, jim vytvoří skvělé podmínky na případné množení.

Čtěte také: Zubní kaz trápí více než 80 % populace. Jak vzniká a jak se mu bránit?

Kdy se doporučuje zuby zapečetit?

Ten správný čas na návštěvu zubaře je u každého dítěte individuální. Někteří malí pacienti mají problémy s kazivostí zubů už od malička, proto se chtějí opatrní rodiče pojistit a zapečetit dávají ještě mléčné zuby. Jiní mají zoubky od přírody zdravé. V takových případech stačí počkat, dokud mléčný chrup přirozeně nahradí trvalý a zapečetit až ten. Obecně by se dalo říci, že ideální doba na pečetění zubů je někdy mezi šestým až sedmým rokem života.

Čtěte také: Víte, jak vypadá kaz v zubu? My vám ho ukážeme!

Jak probíhá pečetění zubu?

Pečetění probíhá zcela bezbolestně. Povrch zubu se nejdříve očistí a v závislosti na druhu použitého materiálu připraví pomocí různých přípravků tak, aby pečetidlo dobře přilnulo a vytvořilo se zubem dlouhodobou vazbu. K pečetění zubních rýh se používají materiály na bázi skloionomerních cementů nebo kompozitních pryskyřic. Co se barvy týče, existuje množství různých alternativ od bílé, přes průhlednou až po odstíny žluté. Barvu zvolí zubní lékař na základě barvy vašeho chrupu. Na zub se nanášejí v tenké vrstvě tak, aby po ztuhnutí nepřekážely ve skusu. Na typu materiálu závisí i jeho tuhnutí. Některé materiály jsou takzvaně samopolymerující (obsahují aktivátor tuhnutí, který po namíchání sám zahájí "tuhnoucí reakci"), jiné jsou aktivované světlem speciální lampy. Po vytvrzení se ještě zkontroluje, zda pečetidlo skutečně nepřekáží při skusu. Celý zákrok trvá jen několik minut – po dokončení zub není přecitlivělý ani bolavý.

Pečetidlo vydrží zhruba 3-6 let, ale jsou i lidé, kteří mají klid na deset let. Zkontrolovat ho profesionálním okem musí zubař jednou za půl roku. To, že pečetidlo odpadává, je však viditelné pouhým okem, proto pokud zaznamenáte, že se tak děje, neváhejte a zubního lékaře navštivte klidně i dříve. Na prohlídce zubař kontroluje, v jakém je pečetidlo stavu, podle potřeby jej zbrousí a následně nanese znovu.

Čtěte také: Parodontitida - zákeřné onemocnění chrupu se možná týká i vás

Pečetění zubů u dospělých

Pečetění zubů je možné i u dospělých, ale zde platí, že pečetit se dají pouze zdravé zuby, tedy bez zubního kazu. Zatímco zubní kaz v čerstvě prořezaných zubech dětí je náhodný jev, dospělí  se často potýkají s více či méně pokročilými změnami zubního kazu. Nález zubního kazu, dokud není vyléčen, vylučuje pečetění zubu.

Pečetění zubů výrazně snižuje vznik zubního kazu, což ale neznamená že takto ošetřený zub vám nemohou napadnout bakterie. Proto je i po pečetění zubů důležité dodržovat pravidelnou ústní hygienu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce