Alergie na chlad propuká hlavně na podzim a v zimě, kdy se vlivem chladného počasí zvyšuje počet těch, které trápí nepříjemné kožní projevy při pobytu v chladném či mrazivém vzduchu nebo po přechodu z tepla do zimy či naopak. Nejčastěji se jedná o zarudnutí pokožky, kopřivku s úporným svěděním, popraskání kůže nebo otoky těch míst těla, která nejsou dostatečně chráněná oblečením.
Vypijte dva až tři litry tekutin denně. Tak zní doporučení lékařů. Jenže, mnoho lidí se k tomuto doporučení ani nepřiblíží a zadělávají si tak na akutní i chronické obtíže. Ty samozřejmě hrozí i dětem, které jsou s pitím na štíru.
Co pít? Vodu, klidně i kohoutkovou, stolní balené vody, občas minerálky, vlažný slabý černý čaj, nebo čaj ovocný. Do příjmu tekutin se samozřejmě počítají i polévky nebo třeba ovoce a zelenina. Mimochodem, takový meloun obsahuje přes 90 procent vody.
Pokud někdo pije málo, mohou ho trápit bolesti hlavy, potíže s koncentrací, snížená výkonnost, únava, ale také dlouhodobé potíže třeba s ledvinami a močovými cestami, v nichž se usazuje písek a vznikají kaménky. Nedostatek tekutin dále mimo jiné zahušťuje krev a přispívá tak ke zvyšování krevního tlaku a tím může zhoršovat už existující potíže s oběhovou soustavou.
Proto by si měli svůj pitný režim hodně hlídat lidé, kteří se potýkají s kily navíc, protože právě jejich srdce a cévy často trpí. Neměli by pít sladké nápoje, nejde jen o limonády, ale i o velmi kalorické pivo.
A pozor na sodík - jeho vyšší přívod je pro lidi s vysokým tlakem a hrozbou srdečního selhávání nebezpečný. "Z těchto příčin lze jako základ pitného režimu při snižování nadváhy, včetně hrazení zvýšených ztrát vody při pohybových a sportovních aktivitách doporučit především přírodní minerální vody se sníženým obsahem sodíku," vysvětluje Petr Sucharda, přednosta III. interny v pražské Všeobecné fakultní nemocnici.
Vhodné jsou také stolní vody, ale někdy v nich je nedostatek minerálů, které tělu mohu chybět, pokud se člověk hodně potí, což bývá právě problém obézních lidí. Příliš se nehodí ani vody s velkým množstvím hořčíku, protože tento minerál zhoršuje vstřebatelnost vápníku. "Při redukčních dietách přijímáme celkově menší množství potravy, takže je větší pravděpodobnost, že v našem jídelníčku bude vápníku nedostatek, a proto je potřeba si jeho množství hlídat," upozorňuje Sucharda.
Zvláštní kapitolou je pití při sportech. "Je důležití pít před sportováním, během něj i po něm," vysvětluje dietolog Pavel Suchánek z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. Nejde zdaleka jen o pocit žízně - ale kdo se během námahy šidí na pití, doplatí na to horší výkonností, rychleji s e unaví a bude mu trvat déle, než se ze svého sportování vzpamatuje.
Přidat nový komentář