Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pocení nohou v létě. Jak mu zabránit?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3987x )

V našich chodidlech se nachází asi 250 tisíc potních žláz, které vyprodukují denně téměř 250 mililitrů potu. Příčiny pocení mohou být fyzické aktivity, konstituce lidského těla, ale třeba i zvládání stresových situací. Pocení nelze zcela odbourat a ne vždy se jedná o negativní jev.

Dobrá rada
shutterstock.com

Pocení je přirozený a nevyhnutelný proces pro regulaci tělesné teploty. Je zprostředkován pomocí naší nervové soustavy, tzv. vegetativním nervovým systémem. Pocení tedy souvisí s naší tělesnou teplotou, která je řízena mozkem. Není nikde přesně určena hranice nadměrného pocení. Je to zcela individuální a jedná se hlavně o vnitřní pocit.

Čtěte také: Nadměrné pocení - hyperhidróza

Mezi spouštěče nadměrného pocení patří stres, úzkost, přílišná fyzická zátěž, nedostatek spánku, období hormonálních změn, nevhodná obuv a doplňky, choroby, některé typy léčiv, nevhodná strava, nadváha a jiné. Mezi hlavní zásady tedy patří minimalizovat tyto vyjmenované faktory.

Pokud se vám nadměrně potí chodidla, tak nepříjemným příznakem je často zápach. Zápach je způsoben bakteriemi, které se objevují ve vlhkém a teplém prostředí v botě.

Triky, jak se zbavit zápachu nohou

Správná obuv je základ

Noste správné boty, které jsou pohodlné, ale zároveň takové, ve kterých se vám co nejméně potí noha. Jak dobře všichni víme, investovat do kvalitní obuvi z dobrých materiálů se opravdu vyplatí. Není to jen jakýsi mýtus, ale umělé materiály v zápachu našich nohou hrají až příliš vysokou roli. Proto mějte raději méně párů, ale z kvalitnějších materiálů, noha se vlivem horka navíc rozšiřuje a celkově zvětšuje, je tedy vhodné nosit širokou a kvalitní obuv. V létě je tedy dobré obout nohy spíše do otevřených bot, pokud možno ne do levných balerín z umělých materiálů, ideální jsou kožené nebo plátěné boty. Pokud to jen trochu jde, zkuste se alespoň jednou za den přezout, ať nemáte nohy pořád zavřené v jedněch a těch samých botách. Odborníci doporučují pravidelné střídání obuvi na denní bázi.

Boty je pak dobré nechat také pořádně vyschnout a skladovat tak, aby mohly po nošení dobře větrat. Takže pracovní boty ne ve skříni, ale někde ve volném prostoru. A pokud je nutné je mít ve skříňce, tak alespoň v takové, která má větrací otvory. A do obuvi můžete vkládat osvěžovače. Pokud se rozhodnete mýt boty, tak je poté důkladně usušte, abyste zamezily vzniku bakterií.

Podobné pravidlo jako u bot pak platí i pro ponožky. Volte bavlněné či vlněné ponožky, které, narozdíl od nylonových, zápach zmírní. Umělé silonky nejsou v létě vůbec vhodné. Klíčové je ponožky měnit denně, někdy i několikrát za den, pokud se například při sportu zpotíte, tak určitě i vaše chodidla. Pokud můžete, choďte naboso, zejména doma.

Čtěte také: Sedm zásad pro správný nákup obuvi

Starejte se o svá chodidla

Za zápach nohou mohou zejména bakterie, které pot rozkládají. Zbavit se jich, nebo alespoň omezit, pomůže pravidelná péče o chodidla. Při hygieně se zaměřte na prostory mezi prsty. Zbavte se ztvrdlé kůže. Jejím pravidelným obrušováním se zbavíte i části bakterií. Nohy si myjte minimálně jednou za den, nejlépe je používat antibakteriální mýdlo. Nezapomeňte si nohy velmi dobře vysušit a nevynechejte ani oblasti mezi prsty.

Kromě obuvi, ponožek a samozřejmě správné hygieny ale můžete zkusit zápach zastavit i různými přípravky. Existují ty do bot, které není vhodné stříkat do mokrých zpocených bot, nechte je napřed vyschnout, anebo přímo na nohy. Dobré je používat ty, jež v sobě mají antibakteriální složky. Ty zabraňují právě tomu, aby se v botě nebo na noze šířily mikroorganismy, které způsobují nehezký zápach. Ale nástřik provádějte jen zlehka, větší množství spreje vyšší efekt neposkytne. Někdy je dobré použít speciální pudr, který pohltí nadměrný pot.

V některých drogeriích můžete sehnat i vložky do bot, které vypadají v podstatě jako takzvané slim vložky. Jedná se o tzv. jednorázové hygienické plátky, které absorbují velkou část potu a po jednom či více dnech je vyhodíte. Je možné používat i vložky s obsahem aktivního uhlí. Sehnat se dají relativně levně a pasují do většiny bot.

Vyzkoušet můžete také biologickou léčbu nohou pomocí parazitní houby nebo používáním speciálně prodyšných vložek do bot či ponožek s obsahem částic stříbra. Máte-li problém se zápachem nohou, obraťte se na svého podologa nebo dermatologa.

Čtěte také: Plíseň nehtů trápí čtvrtinu Čechů. Nakazit se můžete i přes ponožky

Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Jak se léčí kožní nemoci?

MUDr. Ilonou Procházkovou, Dermatovenerologická klinika, 25. dubna 2002

Ochranný sluneční faktor (SPF)

Je pravda, ze cim vyssi ochranny slunecni faktror je na opalovacich kremech uveden, tim dele bude trvat nez se krasne opali? Predem dekuji za odpoved

Suchá kůže v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Jsem v 7. měsíci těhotenství, váhový přírůstek je v doporuč.limitu, můj "problém" je spíše kosmetického charakteru. Ať se mažu jakýmkoliv speciálním krémem na tělo v těhotenství (zkoušela jsem např. českou Bonellu a některé zahraniční výrobky),klasickou a oblíbenou NIVEOU, mandlovým či dětským olejem, kůže na celém těle, nejen na prsou a břiše, je nepříjemně suchá a loupe se. Vím, že to není žádný vážný problém, jen nepříjemnost, ale já bych i v těhotenství pro své tělo chtěla udělat maximum. Ještě bych doplnila, že uvedené výrobky kombinuji a mažu se i několikrát denně (olej používám i do koupele a vtírám do vlhké kůže). Můžete mi doporučit nějaký konkrétní výrobek, který by byl opravdu účinný? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Olupování pokožky v zimě

V zimním období mám potíže s olupováním pokožky na obličeji (přesněji čelo). Potřebovala bych vhodný postup nebo přípravek, jak tomu zabránit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce