Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nadměrné pocení - hyperhidróza

( aktualizováno 2. února 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 19087x )

Nadměrné pocení lze definovat jako stav, kdy tělo vylučuje příliš velké množství potu, nebo se člověk potí v situacích, při kterých obvykle k pocení nedochází (nízká teplota, klidová situace).

shutterstock.com

Pocení je přirozený proces, který je pro lidské tělo velmi důležitý. Jeho hlavní úlohou je termoregulace. Pocením se naše tělo zbavuje tepla, které v něm neustále vzniká. Má svoji úlohu při vylučování škodlivých a toxických látek. Pot působí také jako ochranný filtr proti UV záření. Pocení může být i signálem, že s naším tělem není všechno v pořádku.

Nadměrné pocení - hyperhidróza

Nadměrné pocení, které není důsledkem zvýšené fyzické námahy nebo silného emocionálního stresu, se nazývá hyperhidróza. Vyskytuje se s prevalencí 3-4% osob, a protože může být příznakem závažného onemocnění, není vhodné tento příznak podceňovat. Všechny formy hyperhidrózy přinášejí svým nositelům významné psychosociální obtíže a tělesnou nepohodu.

Nadměrné pocení se vyskytuje ve dvou formách:

  • hyperhidróza generalizovaná - nadměrné pocení postihuje celé tělo - méně častá
  • lokalizované formy - častější, postihující obvykle oblast podpaždí, dlaně a plosky nohou

Další dělení je na hyperhidrózu primární a sekundární.

Primární hyperhidróza

Primární hyperhidróza je porucha neznámé příčiny, nejspíše se jedná o vrozené dispozice. Většinou je lokalizovaná a symetrická, nejčastěji v oblasti podpaží, na dlaních a chodidlech. Spouštěcím faktorem jsou nejčastěji emoce, a proto jedním z názvů primární hyperhidrózy je emocionální hyperhidróza. Primární hyperhidróza se může vyskytovat už v dětství anebo v pubertě. Může přetrvávat celý život, nebo se věkem upraví.

Sekundární hyperhidróza

Sekundární hyperhidróza bývá příznakem jiného onemocnění. Doprovází řadu chorobných stavů jako jsou endokrinní nemoci, typicky menopauza nebo zvýšená činnost štítné žlázy, hypoglykémii (nízká hladina cukru v krvi) u cukrovky, nádorová onemocnění, neurologické nemoci (syndrom karpálního tunelu), míšní léze, kdy postižení může být i jednostranné. Hyperhidróza se může vyskytovat i při užívání některých léků – hlavně antidepresiv nebo v důsledku různých infekčních procesů, ať již v jejich průběhu, nebo po jejich odeznívání. Zvýšená potivost se také objevuje v případě myeloproliferativních onemocnění, morbus Hodgkin, ale také jako jeden z abstinenčních příznaků abúzu alkoholu a jiných návykových látek. Také je spojována s obdobím menopauzy.

Příčiny hyperhidrózy

Obezita - obézní lidé se obvykle více potí a to především v typických lokalizacích (axily, záda, vlasy..), a to i při minimální námaze. Špatná bývá i tolerance tepla.

Onemocnění štítné žlázy

Zvýšená funkce štítné žlázy (hyperthyreoza) je spojena s pocením celého těla. Kůže bývá typicky na pohmat vlhká až lepkavá. Onemocnění doprovází další typické příznaky, jakou jsou hmotnostní úbytek, třes, průjem, vyboulené oči, únava, bušení srdce, nervozita, zvětšení objemu štítné žlázy, nespavost....

Méně často může být zvýšené pocení i příznakem snížené funkce štítné žlázy.

Chronická či akutní bakteriální či virová infekce

Jakékoliv chronické zánětlivé onemocnění může být doprovázené zvýšeným sklonem k pocení, často více v noci. Pacient se v noci budí promočený potem, musí se několikrát za noc převlékat. Příkladem takového onemocnění může být např. tuberkulóza (trvalý kašel, hubnutí, pocení zejména v noci), brucelóza (vlnitá horečka, bolesti svalů a kloubů, bolesti hlavy, únava a deprese, bolesti břicha, průjem či zvracení), AIDS, chronické záněty vedlejších nosních dutin, záněty ledvin a močových cets a mnohé další. Jakékoliv akutní onemocnění spojené s horečkou je doprovázené pocením, zejména při poklesu horečky.

Hypoglykemie

Pokles hladiny krevního cukru je doprovázen kromě silného pocení také hladem, bledostí, třesem rukou, pocením, nervozitou, celkovou slabostí, bušením srdce, tuhnutím kolem úst, opileckým chováním, neostrým viděním.

Feochromocytom

Jedná se o nadměrnou produkci stresových hormonů adrenalinu a noradrenalinu a je charakteristické návaly horka s pocením, bušením srdce, zčervenáním, které trvají zpravidla několik minut, přicházejí v denních až měsíčních intervalech, v souvislosti s fyzickou či psychickou námahou nebo bez příčiny. Poruchu často doprovází kolísání krevního tlaku, bolesti hlavy, někdy bledost, hlavně v obličeji.

Nedostatek vitamínu D

Nedostatek vitamínu D může u dospělých souviset s poruchou imunity, častými infekcemi, svalovou slabostí, bolestmi kloubů, řídnutím kostí, zvýšenou lomivostí kostí a mimo jiné také zvýšeným sklonem k pocení.

Menopauza

Návaly horka a pocení doprovází klimakterický syndrom velmi často. Obtíže se objevují kdykoliv během dne i noci a jsou doprovázené návaly horka se zčervenáním ve tváři a pocením.

Porucha funkce pohlavních žláz - předčasné selhání vaječníků

Porucha hormonální funkce vaječníků nebo hormonální regulace s typickými příznaky menopauzy, ale vyskytující se u mladých žen.

Změny v hormonální rovnováze během menstruačního cyklu

Hormonální výkyvy během menstruačního cyklu někdy provází nadměrné pocení, a to během menstruace nebo těsně před ním.

Nádorová onemocnění

Například pro lymfom je typické výrazné noční pocení, zvětšené mízní uzliny, svědění kůže, ztráta tělesné hmotnosti nebo bezdůvodná horečka.

Neurologická onemocnění (roztroušená skleroza, mišní léze, syndrom karpálního tunelu )

Většinou jde o lokální pocení, které se zprvu objevuje jakoby bez příčiny.
Může jít také o jeden z příznaků úzkostných stavů nebo deprese.

Alkohol, léky, bylinné preparáty, potraviny (pepř, chili, skořice, zázvor)

Některé potraviny, bylinky způsobují vasodilataci a tím zvyšují pocení.

Nevhodné oblečení - syntetické materiály omezují přirozené odpařování potu a zhoršují projevy pocení.

Nadměrné pocení znepříjemňuje život

Nadměrné pocení značně zasahuje do řady denních aktivit jedince. Kromě toho, že nadměrné pocení zanechává neestetické mokré stopy na oděvu, způsobuje nepříjemně lepkavé dlaně, je viditelné ve tváři, bývá doprovázeno také odpudivým zápachem. V místech opakovaného intenzivního pocení vzniká živná půda pro plísně a bakterie. Tyto infekce nejčastěji postihují chodidla mezi prsty, ženy pod prsy nebo v záhybech podbřišku. Nepříjemné jsou také výsevy potniček.

Neřešené problémy s nadměrným pocením jsou často frustrující a především zbytečné, současná medicína totiž přináší velmi efektivní řešení tohoto problému.

Možnosti léčby

Cílem léčby hyperhidrózy je snížit produkci potu na úroveň přijatelnou pro pacienta. Léčebné možnosti jsou konzervativní nebo chirurgické.

V léčbě se uplatňují všeobecná opatření:

  • nošení bavlněných ponožek či jiného oblečení, které dostatečně absorbuje pot, a jejich výměna vícekrát denně
  • vyhýbat se stresovým situacím
  • vyhýbat se příliš vysokým teplotám v prostředí, které zhoršuje pocení
  • vyhýbat se alkoholu a kořeněným či pikantním jídlům

Deodoranty a antiperspiranty

V případě nadměrného pocení v axilách bez patologické příčiny je nejsnazší použití antiperspirantů v kombinaci s deodoranty. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Deodoranty obsahují antibakteriální látky, které omezují působení bakterií a tím pomáhají předcházet vzniku nepříjemného zápachu vznikajícího rozkladem potu.
  • Antiperspiranty omezují tvorbu potu potními žlázami. Většina antiperspirantů obsahuje soli hliníku, které fungují na principu mechanického uzavření potních žláz. Tím je velmi významně omezena produkce potu v ošetřené oblasti. Preparáty je nutno zpočátku nanášet opakovaně během 5-7 dnů, dále pak jen, pokud se pocení obnoví. Nevýhodou je časté podráždění pokožky, která bývá zarudlá, svědivá až pálivá, což v některých případech použití limituje.

Při nadměrném pocení lze použít deodorant Driclor Solution roll-on, který lze aplikovat nejen na podpaží, ale i na plosky rukou i nohou. Jeho účinek se dostavuje již do týdnem, kdy pomáhá snížit  nadměrné pocení až o 50 %.

Přírodní deodoranty - jsou doporučovány obzvlášť u žen v klimakteriu, kdy není vhodné používat deodoranty s obsahem hliníkových solí.

Podpora hormonální rovnováhy

Při nadměrném pocení v klimakteriu je vhodné myslet na podporu hormonální rovnováhy. Velmi se osvědčují ženám bylinky jako je šalvěj lékařská, červený jetel a ploštičník hroznatý. Fytohormony ve formě doplňků stravy nebo bylinných čajů je třeba užívat po delší dobu. Nástup účinku této léčby nastává až po několika měsících. Účinek bylin je však oproti syntetickým hormonům šetrný k ženskému zdraví, proto by měl předcházet před léčbou hormonální, která s sebou nese řadu rizik. Další bylinou omezující nadměrné pocení v klimakteriu je kudzu. Pomáhá zmírnit i další příznaky menopauzy. 

Pro harmonizaci hormonální rovnováhy u žen se také osvědčil přípravek Gynex, který taktéž snižuje nadměrné pocení v rámci ženského cyklu.

Léky

Celkově podávané léky, takzvaná anticholinergika - dokáží produkci potu celkově snížit, ale jejich četné a nepříjemné nežádoucí účinky významně limitují jejich terapeutické využití. Jedná se zejména o suchost sliznic, rozmazané vidění, retenci moče a zácpu. V případě nadměrného emočního pocení lze vyzkoušet benzodiazepiny, jejichž hlavní účinek spočívá ve snížení úzkosti. Nebezpečím je vznik závislosti při dlouhodobém použití.

Iontoforéza

Další terapeutickou metodou na pomezí mezi konzervativní a invazivní léčbou je iontoforéza. Je to fyzikální metoda, při níž pomocí stejnosměrného proudu procházejí neporušeným povrchem kůže ionizované látky. Používá se většinou čistá voda nebo voda s anticholinergiky, kde se předpokládá silnější a rychlejší efekt, ale opět hrozí riziko systémových nežádoucích účinků. Mechanismus účinku iontoforézy není plně znám, ale předpokládá se dočasná blokáda potního vývodu. Používá se obvykle proud o napětí 15–30 mA. Při ošetřování končetiny je nejlépe vložit ji do mělkého umyvadla, zatímco do podpažní jamky se přikládá elektroda omotaná mokrým bavlněným polštářkem. Ošetření lze provádět i doma samostatně, zprvu častěji, a po dosažení požadovaného terapeutického efektu lze přestoupit na udržovací režim. Ke komplikacím patří mírné zarudnutí až tvorba drobných puchýřů a přechodné brnění. Iontoforéza je kontraindikována u pacientů s kardiostimulátorem, kovovými implantáty a u těhotných.

Botulotoxin

Botulotoxin funguje tak, že zabrání převodu vzruchu nervových vláken na potní žlázy. Velmi tenkou jehličkou se aplikuje do podkoží v postižené oblasti. Obklopí potní žlázky tak, že se stanou po nějakou dobu neaktivní, a tak dojde k výraznému omezení nebo dokonce úplnému vymizení pocení. Úplný účinek nastupuje během dvou až pěti dní. Délka účinnosti je individuální, obvykle efekt přetrvává po dobu jednoho roku, někdy i déle. Následně je možné botulotoxin aplikovat znovu. V oblasti podpaží je při užití této metody tvorba potu omezena na 70–80%, na dlaních se pohybuje mezi 20–30 %. Komplikace tohoto léčebného postupu jsou obecně přechodné a malé. V místě injekce může vzniknout hematom. Nepříjemná může být slabost malých svalů ruky ztěžující jemné pohyby. Botulotoxin je kontraindikovaný u pacientů s neuromuskulárním onemocněním, u těhotných a kojících žen a také v případě infekčního onemocnění v místě aplikace.

Chirurgická léčba

Volba radikální chirurgické léčby je až posledním řešením po selhání konzervativních metod. Jednou z možností je vyříznutí podkožní tkáně podpaží s cílem odstranit přítomné potní žlázy. Odstranění podkoží se provádí kyretou – ostrou lžičkou po naříznutí kůže. Rozsáhlejším zákrokem je odstranění kůže i podkoží v celém rozsahu. Operační zákroky jsou spojeny s vyšší nemocností a mají vyšší riziko nepříjemných trvalých následků jako vtažení jizvy a omezení hybnosti ramene.

Hrudní sympatektomie

K dlouhodobé zástavě pocení ve větší oblasti lze použít hrudní sympatektomii - přerušení nervových provazců hrudního sympatiku. Zákrok se doporučuje především mladším pacientům, kteří trpí nadměrným pocením dlaní, dále podpaží a horní části trupu. Operace je vůči pacientovi velmi šetrná a nevyžaduje žádnou dlouhodobou hospitalizaci ani náročnou rekonvalescenci. Miniinvazivní laparoskopický zákrok spočívá v trvalém přerušení nervu, který je zodpovědný za nadměrnou potivost v horní části těla a hlavy. Přesněji řečeno, provádí se v oblasti hrudníku, na jeho obou stranách. Bezprostředně po výkonu je pacient převezen na JIP nebo oddělení se zvýšeným dohledem. Už po šesti hodinách po operaci má povolen pohyb po pokoji. Efekt je okamžitý, hospitalizace 2-3 denní.

Fytoterapie

Výbornou bylinkou, která může pomoci v boji s hyperhydrosou je šalvej. Šalvěj lze použít jako nálev – čaj, který lze pít několikrát denně ideálně týden a pak si udělat týdenní přestávku, doporučována je směs s yzopem lékařským v poměru 1:1. Jednu polévkovou lžíci šalvěje nebo směsi zalijeme 200ml studené vody, necháme povařit, pak ponecháme 10 minut vyluhovat, přecedíme a pijeme na noc (při nočním pocení) nebo 2-3x denně mezi jídly. V lékarně lze pořídit i tobolky se šalvějí.

Při nadměrném pocení rukou či nohou lze použít koupele ze smrkových výhonků, listu ořešáku, dubovou nebo vrbovou kůru, které mají svíravý adstringentní účinek. Jinou možností je příprava výluhu přesličky, levandule nebo šalvěje v octu a omývání potivých míst.

V boji s nadměrným pocením může pomoci i tradiční čínská medicína a akupunktura nebo např. homeopatie.

Speciální nabídku, ve které najdete klasické i přírodní antiperspiranty a deodoranty naleznete na Lékárna.cz.

Je na každém zkusit a vybrat léčbu, která mu vyhovuje.

Zdroj: zdravi.euro.cz, endokrinologie-obezitologie.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pocení
Partner rubriky Pocení

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Miliony potních žláz vyrobí až dvanáct litrů potu denně

Až tři miliony potních žláz zapojí tělo ve chvíli, kdy potřebuje ochladit. V plném „zápřahu“ vyrobí až dvanáct litrů potu denně.

Nadměrné pocení je dobré řešit

Pocení je zcela přirozený proces, pro organismus životně důležitý. Tělo zdravého člověka vyprodukuje přibližně půl litru potu za den, který obsahuje 99 % vody, zbytek tvoří odpadní látky.

Nejčastější příčiny nočního pocení

Nepříjemný pocit uprostřed noci. Probudíte se a zjistíte, že máte propocené pyžamo. Na vině může být příliš tlustá pokrývka, teplé věci na spaní z nevhodného materiálu nebo velká teplota v ložnici. Nadměrné noční pocení ale může být projevem nějaké zdravotní komplikace.

Jak se zbavit pocení rukou?

Dobrý den, mám problém se zpocenýma rukama (asi už 5 let.) Byl jsem na několika vyšetření a prý je vše v pořádku, s cévama nic nemám. Zkoušel jsem i různé antiperspiranty, ale nezabraly.Zpocené je máým především při stresu, ale i normálně doma. Když se mi ruce potí, tak je mám pak i docela studené. Děkuji za odpověď.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce