Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.
Z čeho se vyrábí pohanková mouka a který typ koupit?
Pohanková mouka vznikne mletím celého loupaného zrna pohanky. Seženete ji jak v jemně mleté „hladké“ verzi, tak v polohrubé, hrubé i ve formě krupice. Pro začátek je nejjistější sáhnout po hladké pohankové mouce, kterou využijete do slaných i sladkých receptů. Hodí se jak do palačinkových těst, lívanců, kakaových muffinů, tak na zahušťování polévek či zeleninových placiček a karbanátků.
Je pohanková mouka bezlepková?
Pohanka je přirozeně bezlepková plodina. Pokud se někdo lepku vyhýbá na základě svého osobního stravovacího stylu či z důvodu vnímané intolerance, stačí sáhnout po 100% pohankové mouce. Celiaci či alergici si však musí pohlídat větu "Může obsahovat stopy lepku". Taková pohanková mouka se může mlít na stejném místě jako jiné obiloviny a může být "kontaminovaná" např. lepkem z pšenice.
Proč pohankovou mouku používat? Jaké jsou benefity?
Samozřejmě všichni nemusí jíst všechno. Jednomu vyhovují a chutnají jáhly, druhému kamut, třetímu pohanka. Pohanka má jedinečnou specifickou a s ničím nesrovnatelnou chuť, kterou buď nemusíte, nebo si ji zamilujete. Pokud vám však v nějakém receptu samotná pohanka nechutnala, neznamená to, že ji musíte nadobro vyškrtnout z nákupního seznamu. Zkuste ji zakomponovat právě ve formě mouky. Proč?
- Pohanková mouka je kvalitním zdrojem dobře stravitelných živin
- Má nízký glykemický index a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi
- Obsahuje antioxidanty a jiné biologicky aktivní látky
- Je alternativou pšeničné mouky pro celiaky či lidi preferující bezlepkové stravování
- Při vaření a pečení se chová "vděčně", dobře se s ní pracuje
- Díky svým lehce "lepivým" vlastnostem umožňuje v některých receptech vynechat vejce. Například v palačinkách
- Má výborné sytící vlastnosti a je praktické s ní zahustit luštěninové polévky, bramboráky či různé zeleninové placičky
Zásadní principy používání pohankové mouky
Pohanková mouka má výraznější specifickou chuť. To má své plusy i mínusy. Nedoporučujeme ji používat u receptů, kde je cílem zachovat tradiční chuť a světlou barvu. Pohanková mouka se např. nehodí na zahušťování bílých omáček, jako je tradiční smetanová či koprová. Typově se také nehodí do žluté svěží citronové bábovky či tvarožníku. Naopak dokonale zapadne do „tmavších“ receptů zemitější chuti, kde se používá více koření. Tato jídla pohanková mouka obohatí nejen nutričně, ale i chuťově. Perfektní je třeba v bramboračce, gulášovce, jablečné bábovce či voňavém perníku. Pro začátek stačí nahradit běžnou mouku z 30 % moukou pohankovou. U tmavých těst to může být až 50 %.
Má cenu kupovat pohankovou mouku, když mi pohanka nechutná?
Ano a ano. To, že někomu nesedí výrazná chuť pohanky v její základní formě neznamená, že ji musí dát na black list. Pohanka ve formě hladké mouky je chuťově jemnější a byla by škoda nevyužít její perfektní zahušťovací i nutriční vlastnosti.
Shrnutí a doporučení na závěr
Pokud s pohankovou moukou nemáte zásadní problém, doporučuji mít ji v zásobě a v rámci pestrosti jídelníčku ji prostřídávat s moukou rýžovou, jáhlovou, kukuřičnou či cizrnovou. Při sladkém pečení doporučuji používat ji jen částečně, kdy chuťově nezasáhne do výsledku. Ve slaných výraznějších receptech může být její podíl vyšší. Perfektní je třeba ve slaných palačinkách se žampiony a sýrem, nikdo si jí ani nevšimne v kakaové buchtě či perníku. Je tak snadné zase o trochu vylepšit svůj jídelníček.
Bezlepkový vánoční perník
Potřebujete
165 g hladké pohankové mouky, 170 g rýžové mouky, 140 g třtinového cukru, 150 ml oleje (řepkového nebo kokosového), 400 ml mléka, 1 vejce, 1 polévková lžíce kakaa, 1 kypřicí prášek do pečiva bez lepku, 2 čajové lžičky skořice, 1 čajová lžička perníkového koření, špetka soli, na ozdobu 100 g vysokoprocentní čokolády, strouhaný kokos, perníčky
Postup
Nejdříve smíchejte obě mouky s třtinovým cukrem, kakaem, skořicí a perníkovým kořením. Do suché směsi přidejte olej, vejce a zamíchejte. Jako poslední vmíchejte mléko, kypřící prášek a špetku soli. Těsto důkladně zpracujte, ať v něm nejsou hrudky a nalijte do formy vyložené pečícím papírem. Perník pečte zhruba 40 minut v troubě vyhřáté na 170° C. Pokud nebudete péct ve formě na chléb, ale na plechu, tak stačí péct kratší dobu, jelikož bude vrstva těsta slabší a bude tak dříve propečené. Proveďte test špejlí. Až perník vychladne, tak ho můžete z formy vyndat a ozdobit dle vlastních preferencí – např. rozpuštěnou čokoládou, strouhaným kokosem a můžete přidat i pár perníčků.
Zdroj: labeta.cz