Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Poruchy menstruace nepodceňujte, mohou ztížit otěhotnění

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5490x )

Vynechané, příliš intenzivní či méně časté měsíčky – to jsou jedny z mnoha poruch, které trápí ženy napříč věkem. Poruchy cyklu mohou v budoucnu vést až k problémům s otěhotněním, proto není radno je podceňovat.

shutterstock.com

Vynechaná menstruace může značit také závažnější nemoci, jakou je například syndrom polycystických vaječníků. Často se však jedná o méně vážné problémy, které vyřeší pouhá změna životního stylu. Další důvody, proč věnovat pozornost výkyvům cyklu objasňuje ve svém komentáři renomovaný sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan.

Nejčastější poruchou bývá prodloužený cyklus s opožděnou menstruací

Poruchy menstruace dělíme převážně dle četnosti, ale též podle pravidelnosti a intenzity krvácení. Běžně se menstruační krvácení dostavuje s drobnými odchylkami zhruba každých 28 dní. Nejčastějším typem poruch menstruace vůbec bývají prodloužené cykly s opožděným krvácením. Změny v menstruaci většinou každá žena zaznamená sama, problémy s cyklem ale lépe pomáhají lékařům vyhodnocovat menstruační kalendáře.

Poruchy menstruace však nezahrnují pouze zpožděné krvácení, mohou sem patřit rovněž poruchy ovulace. Menstruační krvácení se totiž může objevovat i bez ovulace, což odborně nazýváme anovulačním cyklem. Často se ve své praxi setkávám s tím, že se ženy mylně domnívají, že pokud menstruují, mají i ovulaci. To ale nemusí být pravda. Pokud si ženy nehlídají přítomnost ovulace měřením bazálních teplot, ovulačními testy nebo vyšetřením u gynekologa, nemají šanci rozlišit, zda jim vajíčka skutečně dozrávají, či ne. Nepoznají tedy ani to, jestli mohou v danou dobu otěhotnět.

Čtěte také: Menstruační migréna trápí nejednu ženu

Za poruchou menstruace může stát i stres a málo odpočinku

Jednou z nejčastějších příčin poruch menstruace bývá syndrom polycystických vaječníků, kdy k ovulaci dochází méně často nebo vůbec. Tuto poruchu odhalí či potvrdí až vyšetření ultrazvukem. Syndrom se často pojí s obezitou nebo s diabetem druhého typu. Může být spojen i se zvýšenou hladinou mužských pohlavních hormonů. K otěhotnění sice dojít může, ale šance, že se tak stane, je při této poruše výrazně menší.

Další z příčin poruch menstruace může být vysoká hladina hormonu prolaktinu, který se v těle přirozeně zvyšuje ve spánku a při kojení. Prolaktin může blokovat dozrávání vajíček, ovšem může rovněž tlumit vzrušivost a způsobovat u žen nezájem o sex. Nejčastějším důvodem jeho zvýšené hladiny bývá stres, vyčerpanost a únava. Pojí se též s nepřiměřenou fyzickou a psychickou zátěží a s nedostatkem odpočinku. Zvýšení hladiny prolaktinu může zavinit i nádorové onemocnění podvěsku mozkového, proto je potřeba výkyvy v krvácení řešit včas.

Čtěte také: Jak mohou léky ovlivnit váš menstruační cyklus?

Přirozené není ani intenzivní a příliš časté krvácení

Nadměrné a časté krvácení může způsobovat chudokrevnost, tedy nedostatek železa v krvi. Ženy pak bývají vyčerpané, unavené a častěji podléhají různým nemocem, především těm infekčního původu. Proto je i v případě intenzivních měsíčků vhodné problémy konzultovat s lékařem. Naopak méně časté a slabé krvácení se může objevovat u žen s vyšší hladinou androgenů a u žen obézních. Těm také hrozí i vyšší riziko neplodnosti a nádorových onemocnění. Pravidelnost menstruace a přítomnost ovulace je totiž závislá i na vyrovnanosti poměru svalové a tukové hmoty v těle.

Čtěte také: Když menstruace bolí

K ustálení cyklu někdy stačí změna životního stylu

V mnoha případech k léčbě stačí, když se žena začne lépe stravovat a přidá více pohybu. Nápomocné je též zvýšení příjmu některých vitaminů a vhodné jsou i doplňky stravy. Osvědčily se především ty s obsahem mateří kašičky a fytoestrogenů, které pomáhají harmonizovat ženskou hormonální soustavu.

V závažnějších případech by ovšem měl léčbu navrhnout lékař. Ta však nemusí být vždy jen hormonálního původu. A i když se žena rozhodne situaci řešit sama, měla by se nechat preventivně vyšetřit lékařem, aby se předešlo přehlédnutí závažnějších nemocí.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Premenstruační syndrom

Před 3měsíci jsem ukončila kojení - kojila jsem 14měsíců.Teď mám pocit,že se děje něco s mými hormony. Pociťuji tlak v prsou, a to už 14 dní před menstruací,mám neustále na "krajíčku" a ke všemu mi zhoustlo ochlupení na dolních končetinách.Existuje nějaký přírodní prostředek na urovnání hormonální hladiny?Je naděje,že se ochlupení dolních končetin vrátí do "normálu"? Je mi 29let, jsem matkou 2dětí a nechci užívat žádnou hormonální antikoncepci.

Menstruace

mam dve otazky.Dostanu menstruaci u more,je nebezpecne koupat se bez tamponu?Myslim kvuli infekcim? Muzou dlouhodobe uzivana antibiotikaoddalit menstruaci a zpusobit mykozu?Predem dekuji za odpoved

Oddálení menstruace zbytky stejně účinných léků

Dobrý den, prosím Vás, potřebuji nutně vědět, zda mohu k oddálení menstruace asi o 11 dní brát pár dní tabletky Orgametril, mám jich málo, nevyzbudou mi na celou dobu, tak bych je dobrala zbytkem tabl.Norethisteron, a potom také zbytkem tabl. Utrogestan. Je to možné takto zkombinovat, když jsou léky na stejné bázi a na stejný účel? Doufám že ano, protože bych ráda tyto zbytky zužitkovala a nevyhazovala, nové léky jsou drahé. Pokud mi nehrozí vyloženě gynekologické problémy, ráda bych to tak učinila,co mi radíte? Děkuji moc za odpověď.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce