Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak mohou léky ovlivnit váš menstruační cyklus?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11247x )

Je normální, že váš menstruační cyklus není každý měsíc stejný. Někdy může začít trochu dříve nebo naopak později, krvácení může být silnější nebo slabší. Za výkyvy v cyklu jsou ale v některých případech zodpovědné také užívané medikamenty.

shutterstock.com

Za pravidelný můžeme považovat cyklus, který trvá 28 dní s odchylkou 5 až 7 dní a krvácení netrvá déle než týden. Naopak pokud menstruace přichází dříve než po 22 dnech, nebo naopak později než po 35 dnech, a to se opakuje několik cyklů po sobě, je nutné vyhledat ženského lékaře.

Poruchy cyklu mohou způsobit určité zdravotní stavy, změny v práci, usilovné cvičení a hubnutí nebo dokonce stres. A v některých případech za to mohou léky, které užíváte.

Hormonální antikoncepce

Antikoncepční pilulky nebo hormonální léky obvykle způsobují, že je vaše menstruace slabší, kratší a pravidelnější. Jsou někdy předepisovány jako léčba u žen, které mají endometriózu, což může způsobit těžké menstruační krvácení a velmi bolestivé křeče. Nicméně ani užívání hormonální antikoncepce nezaručí, že váš cyklus bude pravidelný.

Zejména v prvních třech měsících užívání se mohou vyskytovat různé poruchy cyklu. Pokud ovšem přetrvávají déle, je nutné gynekologické vyšetření, a dost možná také změna ochrany.

Pokud přestanete brát antikoncepční pilulky, může se se stát, že se vaše perioda zpozdí. Poruchy po vysazení jsou zcela běžné, ženské tělo se nějakou dobu srovnává. Pokud se ale snažíte otěhotnět, je dobré si o problémech promluvit se svým lékařem.

Hormonální terapie

Během perimenopauzy (roky vedoucí k menopauze) se mění hladina hormonů. To může znamenat, že vaše období přichází nepravidelně a je často silnější než obvykle. Hormonální terapie (estrogen, progesteron, nebo kombinace obou) může přispět k tomu, aby byl váš cyklus pravidelnější, avšak promluvte si se svým lékařem o rizicích a přínosech.

Čtěte také: Menopauza: Hormonální terapii ano, či ne?

Warfarin

Tento lék pomáhá předcházet vzniku krevních sraženin. Největší problém, který s tím souvisí je krvácení. Pokud užíváte tento přípravek a vaše menstruační krvácení je extrémně silné nebo krvácíte mezi jednotlivými obdobími, je důležité, aby to věděl lékař.

Aspirin a NSAID

Aspirin může také pomoci předcházet vzniku krevních sraženin. To je důvod, proč ho lékaři někdy předepisují po infarktu nebo mrtvici, což se může stát, pokud se cévy zablokují sraženinou. Pokud užíváte aspirin pravidelně, můžete si všimnout, že je vaše perioda silnější nebo delší než obvykle. Pokud krvácíte více než normálně, poraďte se s lékařem.

Léky proti bolesti známé jako nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), které obsahují ibuprofen a naproxen, mají opačný účinek. Mohou zmírnit krvácení během vašeho období.

Léčba štítné žlázy

Vaše štítná žláza produkuje určité hormony. Pokud trpíte jejich nedostatkem "stav nazývaný hypotyreóza" může být vaše menstruace nepravidelná. Mohou za to léky užívané k léčbě hypotyreózy nahrazující hormony, které normálně produkuje vaše štítná žláza. Poraďte se s lékařem, pokud tyto potíže nezmizí.

Čtěte také: Nejsi to Ty. Je to Tvoje štítná žláza.

Antidepresiva

Výzkumníci zjistili, že některé ženy, které užívají antidepresiva, mají jako vedlejší účinky menstruační poruchy jako jsou: bolestivé křeče, silné krvácení nebo se menstruace neobjeví. Nejpravděpodobněji se tyto potíže objeví v prvních 3 měsících po zahájení léčby. Pokud se po tomto období menstruace neustálí, poraďte se s lékařem.

Na druhou stranu, pokud jsou vaše premenstruační příznaky tak závažné, že ovlivňují váš každodenní život, stav nazvaný premenstruální dysforická porucha (PMDD), antidepresiva mohou pomoci.

Léky na epilepsii

Studie žen, které trpí epilepsií a užívají léky proti této nemoci ukázaly, že u mnohých z nich buď menstruace vynechala nebo byla nepravidelná nebo se objevily změny v délce jejich cyklů. Informujte svého lékaře, pokud máte takové nežádoucí účinky.  Lékař se může se chtít ujistit, že nemáte stav, jako je syndrom polycystických vaječníků, zvláště pokud chcete otěhotnět.

Čtěte také: První pomoc při epileptickém záchvatu

Chemoterapie

Tato léčba rakoviny může způsobit, že je vaše menstruace velmi slabá, či dokonce vymizí úplně, jiné ženy se naopak potýkají s prodlouženým a silnějším krvácením. Pokud jste mladší 40 let, pravděpodobně se cyklus znovu obnoví po dokončení léčby.

Jestliže užíváte léky na předpis a zároveň se potýkáte s menstruačními problémy, měla byste své potíže zkonzultovat se svým ošetřujícím lékařem.

Zdroj: www.webmd.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Co je osteoporoza

Osteoporóza je onemocnění, které se projevuje úbytkem kostní hmoty a poruchami její struktury. Tato choroba vede ke zvýšené lomivosti kostí, a tedy i ke zvýšenému riziku zlomenin a zdravotních komplikací z nich vyplývajících.

Vliv vitamínů na prevenci osteoporózy

Na vstřebávání a využití vápníku v organismu mají velký vliv některé vitamíny, zejména vitamín D, A, K1, C, B2 a B6. Vitamín D má z hlediska růstu a obnovy kostí dvě významné funkce. Jednak podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce