Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zánět očních víček (blefaritida) dokáže nepříjemně potrápit

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9260x )

Co je ječné nebo vlčí zrno, ví asi každý a mnozí dokonce z vlastní bolestivé zkušenosti. Méně je známo, že tyto hnisavé útvary jsou jedním z možných projevů zánětu očního víčka, odborně zvaného blefaritida. A právě neléčená blefaritida může vést k řadě komplikací, jak zdravotních, tak estetických.

shutterstock.com

Důležitost očních víček – párových výběžků kůže, které slouží primárně k ochraně oční koule – si uvědomíme, když přestanou spolehlivě fungovat. Dojde nám, jak úlevné je v klidu zavřít oči, zjistíme, že jejich kmitání, tedy mrkání, není seznamovací finta, ale že se tak roztírají slzy, a tím se chrání povrch oka před vysycháním. Oceníme, že bez našich vědomých pokynů oční víčka regulují množství světla dopadajícího do oka, že jsou i hrází proti prachu. Jejich onemocnění sice neohrožuje život, ale zato nám ho pořádně komplikuje.

Čtěte také: Vysoký nitrooční tlak nemusí ihned znamenat zelený zákal

Zánět očních víček (blefaritida)

Blefaritida se vyskytuje nejčastěji u lidí po padesátce, věk je jeden z rizikových faktorů, další jsou například životní prostředí (vítr, prach), klimatizace, kosmetika, léky nebo různá onemocnění jako diabetes nebo poruchy štítné žlázy. Její diagnostika je poměrně jednoduchá. Zkušený oční lékař je schopen odhadnout tuto diagnózu již z příznaků – otok, zarudnutí, místní zvýšení teploty a bolestí. Nemocný si stěžuje na zvýšené slzení, zarudnutí povrchu očí, jejich řezání, pálení. Typický je také pocit cizího tělesa nebo zrnka písku. Oční víčka mohou na první pohled vypadat mastně a svědí. Kůže v okolí očí se může olupovat a cévy na okraji víček jsou zduřelé a zarudlé.

Různé příčiny, různé typy nemoci

Blefaritidu snadno poznáte podle zanícených a svědících okrajů víček. Od příznaků ulevuje kapání umělých slz. Původ onemocnění může být v seborrhoické dermatitidě, což je kožní onemocnění projevující se na více místech na hlavě chronickým zánětem a olupováním pokožky. Jinou příčinou blefaritidy může být stafylokoková infekce, která se léčí antibiotickými kapkami. Někdy se vytvoří ječné nebo vlčí zrno, které je třeba ještě doléčit. Při léčbě pomáhají masáže víček a dobrou prevencí je pečlivá hygiena,“ shrnuje to nejdůležitější o nepříliš známé nemoci MUDr. Katarína Madzinová z oční kliniky NeoVize Brno.

Podle příčiny onemocnění se rozeznávají dva typy blefaritidy - přední a zadní

Přední blefaritida

Přední blefaritida se týká části víček, kde jsou připojeny řasy a je z velké části způsobena bakteriální infekcí, zejména stafylokoky. Další možností vzniku přední blefaritidy je seboroická dermatitida, zánětlivé onemocnění kůže, které třeba ve vlasové pokožce způsobuje lupy. Kůže se mění v bílé tenké šupinky, je zarudlá, svědí a je tak ideálním prostředím pro množení bakterií. Zanícení kůže je typické také pro další kožní chorobu – růžovku (rosacea). Přibližně polovina osob trpících růžovkou se setká také s očními symptomy.

Zadní blefaritida

Zadní blefaritida se týká vnitřního a předního okraje víček tam, kde se víčko setkává s oční koulí. V této oblasti se vyskytují tzv. Meibomovy žlázky. Ústí na povrch na okraji očních víček a mají za úkol promazávat okraje víček a řasy a chrání tak oči před potem. Maz, který produkují, tvoří ochrannou vrstvu na povrchu slzného filmu. Při narušení tvorby mazu z Meibomových žláz není složení slzného filmu optimální a vede k podráždění povrchu oka a očních víček. Zvýší se přítok krve do oka a očních víček a spojivka zčervená. Během tohoto procesu dochází k hromadění mastných usazenin, které vytvářejí žlutobílé krusty. Tomuto jevu se říká dysfunkce Meibomových žláz a občas jej doprovází rovněž zánět očních víček. Pokud dysfunkce způsobí neprůchodnost mazových žláz, sekret se hromadí a může vzniknout tzv. vlčí zrno (chalazion). Bakteriální infekce povrchových mazových žlázek vyvolává vznik ječného zrna (hordeolum).

Čtěte také: Ječné zrno - malé, ale nepříjemné onemocnění

Příznaky zánětu očních víček

  • pálení
  • svědění
  • zarudlé oči
  • zvýšené slzení
  • zarudlé okraje očních víček
  • mastné okraje víček
  • pocit cizího tělesa v oku
  • hromadění šupinek kůže na řasách
  • otoky víček
  • vypadávání řas ze zanícené oblasti
  • slepené řasy, hlavně po ránu

Čtěte také: Syndrom suchého oka - nepleťte si ho s alergií

Léčba zánětu očních víček

Léčba ve většině případů spočívá hlavně v hygieně. Každé ráno je nutné obě oči řádně omýt teplou vodou. Doporučuje se i během dne několikrát namočit ručník nebo žínku do teplé vody a ručník pak položit na obě zavřené oči na několik minut. Možné je použít i speciální zahřívací masky na oční víčka, jemnou masáží a s pomocí vatových tamponů nebo tyčinek se pokusit nahromaděný sekret vytlačit. Blefaritida vede také k pocitu suchosti očí, proto je dobré obklady a masáže doplnit lubrikujícími kapkami. Pravidelná a důsledná péče o hygienu očí je rovněž nejlepší prevencí blefaritidy, která má tendenci se při nedostatečném vyléčení vracet a přecházet do chronického onemocnění.

Pokud hygienické opatření nevedou k vymizení příznaků, nasadí lékař antibiotika (v případě bakteriálního zánětu) nebo steroidy (pokud má infekce jiné příčiny). Vnikne-li blefaritida v závislosti na kožním onemocnění (růžovka, seborrhoická dermatitida), je samozřejmě nutné cílit léčbu na původce.

MUDr.Madzinová„Neléčená blefaritida může vést k řadě komplikací. Může při ní například dojít k uvolňování očních řas a ke změně jejich směru. Stáčejí se k povrchu oka a mohou tak dráždit rohovku. Rohovka je poškrábaná a mikroskopické prasklinky mohou být náchylné ke vzniku zánětu a vředu na jejím povrchu. Řasy mohou vypadat, což hlavně u žen může způsobovat komplexy a psychické problémy,“ říká lékařka. Důsledkem blefaritidy může být i syndrom suchého oka, chronický zánět spojivek, nemožnost užívat oční čočky…

Zkrátka – rozhodně se vyplatí zánět očních víček nepodceňovat a při typických příznacích navštívit oftalmologa a včas se začít léčit.

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce