Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Přecenili jste své síly hned zjara? Povolejte léčivou sílu přírody

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1350x )

Teploty pomalu, ale jistě stoupají, sluníčko svítí a takové počasí nás láká k venkovním aktivitám a pohybu. Zdravotní statistiky proto každoročně evidují v tomto období zvýšený výskyt nejrůznějších zranění. Většina z nich není závažná a můžeme si s nimi hravě poradit sami. Jaké bylinky pomáhají při hojení ran?

shutterstock.com

Příroda umí zázraky

Kdo z nás se někdy neřízl, nespálil, nevymknul si kotník nebo třeba nepohmoždil končetiny? Podobná zranění se dějí běžně a člověk ani nemusí podnikat vrcholně sportovní aktivity. Stačí na chvíli ztratit pozornost, špatně dostoupnout nebo nešikovně manipulovat s ostrými předměty a zranění je na světě. Pro zhojení ran není třeba hned běžet do ordinace za lékařem a nechat si předepisovat antibiotické masti. Léčivé látky v nich obsažené sice spolehlivě zaberou a přinesou rychlou úlevu od bolesti, avšak u lehkých a středně závažných poranění pohybového aparátu představují pro už tak šokovaný organismus velkou zátěž. Pokud jste si nezpůsobili závažné zranění a do rány se vám nedostala ošklivá infekce, zkuste nejprve přírodní léčbu. Přírodní léčba umí vhodně podpořit samovolné hojivé a regenerační procesy organismu a léčbu urychlit.

Čtěte také: Lehká sádra - alternativa klasické sádry

Na jaké léčivé rostliny vsadit?

Jitrocel

Jitrocel kopinatý je bylinka známá pro své výrazné protizánětlivé a hojivé účinky. Její léčivé schopnosti využívá evropská i čínská medicína po celá staletí. Protizánětlivé a hojivé účinky jsou dokonce tak silné, že se rovnají účinnosti antibiotických mastí. Díky vysokému obsahu zinku a křemíku napomáhá jitrocel rychlému a bezproblémovému zhojení rány. Stačí přiložit nadrcené listy jitrocele přímo na postižené místo.

Čtěte také: První pomoc při popálení má zásadní vliv na míru bolesti

Heřmánek

Heřmánek lékařský je uklidňující bylinka pro všestranné zevní i vnitřní užití. Neotřesitelnou pozici získal v léčbě zánětů kůže, popálenin, ran, pohmoždění či vředů. Heřmánkové odvary dělají dobře i lidem s chronickým onemocněním kůže. Není tedy divu, že je přímo ideální surovinou pro výrobu produktů pečujících o pleť. Heřmánek obsahuje flavonoidy a éterické oleje, které mají silné protizánětlivé účinky. Jeho použitím zároveň zabráníte tvoření nevzhledných bolestivých jizev. Heřmánek použijte jako obklad či na koupel postižených míst.

Čtěte také: Hojení drobných ran - po generace k němu přistupujeme špatně

Kostival

Využití kostivalu je podobné jako například u přesličky rolní. Rozdíl je v tom, že u přesličky se na přípravu odvaru sbírá nať, která se poté usuší, zatímco u kostivalu se zužitkovává především kořen. Obě bylinky se nejčastěji přikládají na různé vředy včetně těch bércových, řezné poranění či na hnisající a mokvající rány. Kromě odvaru z kostivalu je k dostání i kostivalová mast, která má rovněž hojivé účinky. Její použití je časté zejména při různých zhmožděninách, podvrtnutí a jiných poranění svalstva a kostí.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce