Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Potřebujete léky a specialista neordinuje?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1895x )

Praktici, ale i specialisté pacienty vyzvali pacienty, aby je před cestou do ordinace kontaktovali. Maximum možného se lékaři snaží řešit na dálku. Pacienty zajímá, zda může nyní, v době epidemie COVID-19, předepsat praktický lékař i ty léky, které jinak smí předepisovat pouze specialista.

shutterstock.com

Na praktické lékaře se v posledních dnech údajně obrací lidé s tím, že má jejich specializovaný lékař zavřenou ordinaci, a oni potřebují předepsat své léky. Pokud tato situace nastane, je jediným řešením jít do nemocnice, což je v současné době vzhledem kvůli možné nákaze rizikem.

Praktičtí lékaři chtějí předepisovat více léků

Praktičtí lékaři žádají ministerstvo zdravotnictví, aby kvůli situaci s koronavirem zrušilo některá jejich omezení předpisovat léky pro chronické pacienty. Jde například o inzulinové přípravky pro diabetiky, nové léky zabraňující srážení krve (antikoagulancia) a další léky na chronická onemocnění.

V současné době nejsou ordinace specialistů v některých případech dostupné. Praktický lékař může léky, které pacient pravidelně bere, elektronicky předepsat. Pro pacienta je to mnohem bezpečnější než si pro ně jít do nemocnice, když má jeho specialista zavřeno,“ říká doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc., předseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP. Praktičtí lékaři se podle něj snaží omezit cesty svých starších pacientů do měst a do nemocnic jen proto, že potřebují předepsat pravidelný lék.

V současné době sice mohou praktičtí lékaři medikaci chronicky nemocným pacientům předepsat, ti si ji však musí zaplatit ze svého. 

„Dané přípravky jsou hrazeny pojišťovnou jen pro přesně vyspecifikované onemocnění a mohou být předepisovány jen určitými lékařskými odbornostmi. Jsou-li tyto podmínky dodrženy, je léčivý přípravek hrazen zdravotní pojišťovnou,“ vysvětluje na svých stránkách Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

Lékaři mají možnost ordinovat bez kontaktu s pacientem 

VZP vydává a případně aktualizuje s ohledem na vývoj aktuálního stavu tzv. organizační opatření, která aktivně zasílá zástupcům poskytovatelů zdravotních služeb. Jedno z těchto opatření umožňuje zajistit chod ordinací ambulantních lékařů (praktických lékařů i ambulantních specialistů) prostřednictvím vzdálené telefonické nebo elektronické konzultace lékaře s pacientem. Cílem je právě zajištění předpisu léků pro chronické pacienty a v případě nemožnosti fyzického ošetření pacienta v ordinaci lékařem poskytnutí základní konzultace.

S ohledem na skutečnost, že v tuto chvíli je umožněno ambulantním specialistům (i praktickým lékařům a praktickým lékařům pro děti a dorost) poskytovat zdravotní služby i distanční formou bez potřeby fyzického kontaktu s pacientem a je umožněno i předepisovat léčivé přípravky distanční formou bez potřeby fyzického kontaktu s pacientem, je vybavení pacientů léčivými přípravky zajištěno. Proto pro preskripci a úhradu léčivých přípravků platí standardní postupy jako v běžných situacích a při předepisování léčivých přípravků na lékařský předpis není důvod měnit úhradová kritéria, tak jak byla stanovena Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Kdyby byl léčivý přípravek s indikačním a preskripčním omezením předepsán lékařem mimo vymezené odbornosti, resp. mimo indikace stanovené Státním ústavem pro kontrolu léčiv, nebude zdravotní pojišťovnou uhrazen. Navíc by se (i v době epidemie COVID-19) jednalo o porušení platných právních předpisů a smlouvy se zdravotní pojišťovnou na straně lékaře.

Prodloužení platnosti receptu

Vzhledem k nepříznivému vývoji epidemiologické situace v souvislosti s výskytem onemocnění COVID-19 v České republice doporučuje SÚKL všem lékařům, aby při vystavování eReceptů pacientům stanovili jeho platnost delší než 14 dnů, a to v souladu s § 9 vyhlášky č. 329/2019 Sb., o předepisování léčivých přípravků při poskytování zdravotních služeb. Tímto opatřením bude umožněno vyzvednutí předepsaných léčivých přípravků i pacientům, kteří z důvodu nemoci či karantény nemohou navštívit lékárnu během 14 dnů od předepsání eReceptu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce