Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Přehled nemocí přenášených sexuální aktivitou

(MUDr. Roman Trýzna | přečteno: 29370x )

V okolí hranic, v turistických centrech a větších městech - právě tam najdete víc lidí, kteří se nakazili chorobou přenášenou pohlavní aktivitou. "Sezóna" techto chorob začíná právě teď, s dovolenými a prázdninami, s cestami za hranice.

shutterstock.com

Do seznamu chorob, které můžete při sexu "chytit" je poměrně obsáhlý. Nejsou to totiž jen klasické pohlavní choroby, ale i bakteriální, virové nebo parazitální infekce, přenosné při nechráněné sexuální aktivitě.


Syphilis (lues, příjice, etiologické agens Treponema pallium)

Bakteriální onemocnění, které se v typických případech projevuje tvořením vředů na sliznicích nebo kůži v místě vstupu infekce do organismu (ústní dutina, červeň rtů, okolí anu anebo kdekoli na těle v místě kontaktu) cca 3 týdny od expozice. Další vývoj je závislý na aktuálním stavu imunitního systému. Infekce se hematogenní cestou dostává do celého těla za příznaků různých forem sekundárního postižení kůže a vnitřních orgánů anebo je z těla eliminována. V prvém případě je další vývoj závislý na tom, zda je infekce léčena. Jestliže není, nastává různě dlouhé období latence, které může vyústit do stadia třetího se symptomatologií interní, neurologickou, resp. psychiatrickou.
Trend vývoje od začátku roku 2008 ukazuje nárůst infekce u mužů při nechráněné gay aktivitě.
Suverénní léčba je penicilinovými deriváty ve specializovaných centrech. Onemocnění podléhá povinnému epidemiologickému hlášení.

Kapavka 

Ve většině případů akutní bakteriální infekce, které se projevují symptomatologií gynekologickou, urologickou popř. ORL infekce. Po inkubační době okolo 7 dnů u mužů a tří týdnů u žen se objeví výtok provázený bolestivou mikcí, vaginálním dyskomfortem, resp. obrazem infektu v oblasti orofaryngu. Existují ale také vzácné asymptomatické formy, které po mnohatýdenním období rezultují do obrazu pánevních onemocněních, prostatitid nebo až do diseminované celkové infekce organismu.
Výskyt onemocnění je řadu let stacionární, podléhá povinnému epidemiologickému hlášení. Celková čísla jsou zavádějící, protože řada infekcí je léčena na ambulancích pod diagnózou nespecifické uretritidy. Možnosti léčby jsou nepřeberné, z důvodů reprodukčního charakteru bakterie se doporučuje jednorázová aplikace ATB.

Měkký vřed - Ulcus molle

U nás se nevyskytují, ale podléhají povinnému epidemiologickému hlášení. Je na ně potřeba v rámci diferenciálně diagnostické rozvahy myslet u osob, které měly bezbariérový sex, převážně v tropických oblastech sexuální turistiky.

Chlamydiové infekce

U těchto nemocí je výrazná afinita k cylindrickému epitelu, proto dochází k postižení urogenitálního traktu nebo postižení spojivky. Bakterie je typická svým energetickým parazitismem postižených buněk, proto může probíhat jak akutně, chronicky anebo asymptomaticky. Projevy jsou dysurické obtíže, změny rytmu menstruačního profilu, zánět spojivek. Při progresi chronickou prostatitidou, aspermogenezí, ovariální, resp. tubární sterilitou, obrazem akutní břišní příhody. Epidemiologicky je u těchto infekcí nutné zabránit ping pong efektu mezi sexuálním partnery. Léčba u akutních forem je suverénní, u reinfekcí, chronicit a perzistujících serologických nálezů svízelná. Onemocnění patří k nejčastější sexuálně přenosné infekci ve světě.

L – organizmy (etiologie Mycoplasma hominis,Ureaplasma urealyticum)

způsobují nespecifické uretritidy a chronické infekce urogenitálního traktu. Významná je jejich promořenost v populaci, dosahující až 15 – 20 procent. Někdy se uvádí, že patří pouze mezi potencionální patogeny.

Skupina bakteriálních infekcí projevující se urogenitální symptomatologií – streptokokové, stafylokokové, enterokokové, smíšené aerobní a anaerobní. Diagnostika je hodně závislá na kvalitě kontaktu lékaře s nemocným, je nutno vhodnou formou zjistit sexuální orientaci, ale také preference sexuálních aktivit. Doporučuje se počkat na výsledky bakteriálního vyšetření, než antibakteriální léčba „naslepo“.

Parazitární infekce (etiologie Phtirius pubis,Sarcopter scabiei)

Projevují se typickými dermatologickými změnami kůže a sliznic se silným prurigem, resp. nálezem parazita při aspekci nemocného. Léčba může být svízelná u resistencí parazita anebo u inveterovaných forem v zdravotnických nebo sociálních zařízeních. Zde je vždy nutný striktní dohled zdravotníka nad dodržením doporučených epidemiologických opatření. Rozsáhlá, nesourodá skupina virových chorob, jejichž hlavním znakem je obtížná léčba.

Herpes simplex (etiologie Herpes virus l,2)

Probíhá s typickými kožními, neurologickými, urologickými, gynekologickými symptomy podle lokalizace výskytu. Hrubá orientace klasifikace je typ 1 s výskytem v horní polovině těla, typ 2 převážně způsobuje infekci v perigenitální krajině. Léčba je acyklovirem v lokální, perorální nebo intravenózní formě podle závažnosti postižených sliznic. U opakujících se výsevů oparu hlavně s uzlinovou reakcí a celkovou alterací se doporučuje profylaktická léčba, která by měla trvat několik měsíců. Dávkování acykloviru je v tom případě zcela individuální.

Condylomata accuminata (etiologie Human papiloma virus)

Výrůstky bradavičnatých ložisek je nutné, kromě typické perigenitální lokalizace, hledat také v ústní dutině. U partnerek symptomatologických mužů se doporučuje dispenzární péče s častou cytologií, resp. HPV typizací z cervixu, jako prevence možné asociace infekce s tumory děložního hrdla. Léčba je možná chirurgická, laserová, fyzikální nebo chemická v případě genitálních projevů, ale nyní je také dostupná vakcinace zatím nepohlavně aktivních dívek a chlapců s prakticky stoprocentním účinkem proti vakcinálním kmenům HPV.

AIDS (etiologie HIV O, 1, 2 virus), hepatitida A, B, C

Řadíme do chorobných stavů, které mají výrazně interdisciplinární charakter. V případě AIDS je to soubor nemocí, které jsou způsobeny selháváním imunitního systému. U hepatitid postižením jater. Společným je u obou nemocí možnost přenosu sexuální aktivitou.

Trichomonádová infekce (etiologie Trichomonas vaginalis), kandidové infekce (Candida albicans), nespecifické vaginózy (Gardnerella vaginalis)

Jejich hlavní symptomatologií je různě charakteristický poševní výtok.

Závěrem lze říci, že výskyt nemocí přenášených sexuální aktivitou je bez výraznějších výkyvů, což ale neplatí pro skupinu virových hepatitid, nemoci HIV/AIDS a syphilis. Zdá se, že početně již výskyt těchto infekcí loňská absolutní čísla překonala v polovině roku a bude dále strmě stoupat. Na šíření těchto infekcí se v naprosté většině podílejí nové generace gay aktivních mužů a intravenozních uživatelů drog. Do těchto skupin je potřeba zacílit osvětovou a preventivní aktivitu jak zdravotnických pracovníků, tak sociálních programů na podporu drogově závislých.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Anna

Váš komentáDěkuji Dr.Ogunze Pomohl mi s rychlou léčbou fibroidu a jeho velikost byla 9,8 x 10,7 cm. Pak jsem začal léky užívat pouze jeden měsíc a teď jsem z toho úplně vyléčen. Dokázal jsem to udělat bez jakéhokoli chirurgického zákroku, nyní mohu žít jako každý normální člověk a mohu jíst jakékoliv jídlo dle mého výběru a teď jsem těhotná, takže pokud potřebujete takovou pomoc, kontaktujte jej přes whats-app +2348074122178 nebo mail: ([email protected]) nebo ([email protected]) Jsem šťastný a on může vyléčit následující nemoci {1} HIV a AIDS {2} Diabetes {3} epilepsie {4} Rakovina krve {5} HPV {6} ALS {7} Hepatitida {8} Kouzlo lásky {9} herpes virus {10} striže {11} byliny, které snižují tlusté břicho {12} slabá erekce a mnohem vícř...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Gonorrhoea - kapavka

Kapavka patří mezi klasické pohlavní choroby podléhající legislativním opatřením. Je to akutní, hnisavé, zánětlivé onemocnění přenášené hlavně pohlavním stykem a postihující prvotně sliznici močopohlavního ústrojí.

Syphilis - příjice

Můžete se nakazit výhradně pohlavním stykem a to, že máte syfilis, čili příjici, zjistíte většinou za 21 dnů podle deprese, únavy, zvýšené teploty, bolesti kloubů a kostí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce