Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Prevence je základ! I ta u stomatologa.

( Komerční prezentace | přečteno: 7431x )

Pečlivě se staráte o váš chrup, čistíte si zuby dvakrát denně a využíváte i mezizubní kartáčky a dentální nitě? Pak pravděpodobně dbáte i na pravidelné prohlídky u svého stomatologa.

zubni_klinika

Preventivní prohlídka by se měla provádět dvakrát ročně. Mnoho z nás z nás se jistě setkalo s tím, že se nám stomatolog podíval do úst a my jsme za pět minut odcházeli z ordinace. To ovšem neznamená, že takto má pravidelné ošetření vypadat.

Celkový vzhled pacienta

Pokud si vás váš lékař nejprve začne prohlížet, aniž by vám podíval do úst, vězte, že již začal s kontrolou. Nejdříve ze všeho by si totiž měl lékař prohlédnout celkový vzhled pacienta. Zkontrolovat, zda nejsou zřejmé nějaké otoky či zda není kůže někde zarudlá.

zubní nástrojeÚsta

V ústech by měl zubní lékař zrevidovat sliznice, jazyk a množství slin. K samotnému chrupu je nutno přistupovat svědomitě a prohlédnout všechny výplně, citlivé krčky, protetické práce a samozřejmě i případné nové kazy. Součástí chrupu jsou i dásně, které si zaslouží neméně pozornosti. Stomatolog se zpravidla zaměřuje na hloubku žlábku mezi zubem a dásní (max. 3mm) a s tím spojenou případnou paradontitidou. Málokdo ví, že součástí preventivní prohlídky je i základní dentální hygiena – vyčištění mezizubních prostor, očištění měkkého plaku a zubního kamene. Neznamená to ale, že by vám zubní lékař měl provést kompletní hygienu, pokud na vašich zubech vyskytuje zubního kamene více, nejspíše vám doporučí návštěvu dentální hygieny. Individuálně se pak kontrolují zuby s ošetřenými kořenovými kanálky, zuby po úrazech či implantáty.

Součástí prohlídky by měl být i rentgen!

Důležitá je i péče o mezizubní prostoryCo většina z vás jistě netušila je, že v rámci preventivní prohlídky – v individuálně stanovených intervalech, by vám měl váš ošetřující stomatolog provést skusový snímek pravé a levé strany zubů (tzv. bittewing), kde jsou vidět nejen mezizubní kazy, zubní kámen v mezizubních prostorech, ale hlavně případný ústup kosti při paradontitidě (lidově paradontóze).

MUDr. Jan Stuchlík z dentální kliniky Jan Stuchlík, kterou najdete na Rohanském nábřeží v budově Amazon Court ještě upozorňuje: “Často je vhodné zhotovit přehledný panoramatický snímek – tzv. ortonpantmogram, tedy hlavně u pacientů, které vidíme prvně. Stomatolog má pak přehled o celkovém stavu chrupu klienta. Jsou zde vidět nejen mrtvé zuby či třetí moláry (známé jako „osmičky“), ale také zde lze odhalit různé cysty či nádory v kosti. Rentgen tedy slouží i jako onkologická prevence.“

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Lze oddálit vznik zubního kazu?

Maminka i ostatní členové rodiny, by si měli účinně čistit zuby.

Novorozenci dostávají zubní průkaz

Se zdravotním a očkovacím průkazem získávají nově narozené děti také zubní průkaz.

Trendem moderní stomatologie je zubní hygiena

Parodontóza a "špatný dech" nebolí, i zubní kaz začíná bez bolesti...

Zubní kaz - prevence začíná už v kojeneckém věku

Maminka a ostatní členové rodiny, kteří se starají o výživu a hygienu dítěte, by si měli pravidelně a účinně čistit zuby. Tím si množství "svých" kariogenních mikroorganismů ve slinách značně sníží.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce