Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Dětem se rozpadají zuby, na vině je i zdravá strava

( Renata Vyšínová | přečteno: 23897x )

Zdravé zuby jsou u dětí vzácností. V mléčném chrupu mají stále více kazů a šest z deseti školáků má narušenou sklovinu i v důsledku toho, že místo vody pijí velké množství sycených nápojů, ovocných šťáv a džusů.

shutterstock.com

Přestože zubní kazy zůstávají nejzávažnějším problémem dětských zubů, narůstají počty dětí trpících erozí chrupu. „Rodiče kladou velký důraz na zdravé stravování, zvláště na dostatečný přísun vitamínů obsažený nejen v potravinách, ale i nápojích. Děti tedy častěji pijí pomerančový či grapefruitový džus, pijí sycené nápoje, jedí hroznové víno. Všechny jsou ale výrazně kyselé a ohrožují dětské zuby, “ říká MUDr. Adéla Roubíčková ze serveru Nechcikazy.cz.

Sklovina je uzpůsobena tak, aby člověku vydržela celý život. Pokud je ale její povrch narušen již před pubertou, mohou být dlouhodobé následky velmi vážné. Erozivní poškození stálých zubů v raném dětství může ohrožovat zuby po celý zbytek života a vyžadovat rozsáhlá, opakovaná a drahá ošetření. Bohužel v současné době tímto poškozením zubů trpí 6 z 10 školáků.

Dáváte dětem stoprocentní džusy? Pak jim kazíte zuby.

Co poškozuje zuby nejvíc?

„Jídla a nápoje běžně považované za součást zdravé výživy, jako například pomerančový džus, sycené nápoje, žvýkací tablety vitamínu C, salátové dresinky a čerstvé ovoce, mohou zásadně přispět k opotřebení a narušení zubní skloviny. Přírodní kyseliny v těchto jídlech a nápojích totiž změkčují povrch skloviny, který se pak lehčeji odírá. Pokud není konzumace těchto kyselin velká, zuby mohou být znovu „vytvrzeny" díky vápníku obsaženému ve slinách. Přítomnost většího množství kyselin však tento přirozený obnovný proces narušuje,“ varuje MUDr. Roubíčková.

Největší riziko pro zuby jsou například jablečný, grapefruitový a pomerančový džus.

Jak poznáte poškozený zub?

Eroze zubní skloviny se projevuje zežloutnutím zubu, zvýšenou citlivostí až bolestí při kontaktu s teplými, studenými, sladkými a kyselými potravinami či nápoji. „Je narušená hladká plocha skloviny, která má zub chránit. Na povrchu tak vznikají nerovnosti a rýhy, které usnadňují usazení bakterií způsobujících zubní kaz,“ vysvětluje zubní lékařka. Všímat byste si měli těchto příznaků:

  •  citlivost zubů při konzumaci horkých nebo studených potravin a nápojů
  • zakulacený vzhled povrchu zubu
  • nažloutlé zabarvení zubu, které je způsobeno oslabením skloviny a prosvítáním dentinu (tvrdé zubní tkáně, která je pod sklovinou)
  • tmavě žluté zabarvení zubů
  • průsvitnost v oblasti špiček zubů
  • zvýšená citlivost
  • malé prasklinky na povrchu zubů

Jak se bránit?

Poškození zubní skloviny erozí je nevratné, proto je zásadní právě prevence:

  • Vyhnout se čištění zubů bezprostředně po konzumaci kyselých jídel a nápojů, jelikož v této fázi je sklovina nejzranitelnější.
  • Perlivé nápoje a ovocné džusy vypít rychle, nepřevalovat či nezadržovat je v ústech po delší časový úsek.
  • Čistit si zuby jemně, ale důsledně krouživými pohyby za použití jemného kartáčku a zubní pasty s nízkou abrazivitou.
  • Dbát na dostatečný příjem tekutin. Dehydratace má za důsledek menší produkci slin, což ve výsledku snižuje ochranu proti poškození kyselinami.
  • Pravidelně docházet na preventivní prohlídky a konzultovat se stomatologem či dentální hygienistkou jakékoliv obavy.
  • Používat správný zubní kartáček a zubní pastu, protože mohou zuby zachránit. „Zubní kartáček by měl být měkký, malý a rovný. Takový tvar dokáže zub vyčistit po celé jeho ploše. Při výběru vhodné zubní pasty volte takovou, která má zvýšenou dostupnost fluoridu sodného prospívajícího zubům a zároveň nízkou abrazivitu,“ radí MUDr. Roubíčková.

Podrobnosti o tom, jak se bránit i o akci, která učí děti i dospělé se o zuby starat, se zde.

Napište nám, kdy mělo vaše dítě první kaz a kolik opravovaných zubů má teď. Můžete to udělat prostřednictvím diskuse nebo tohoto mailu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
anonim 22

Dobrý den, chci se zeptat jestli je hodně vážné když mám na zubu takovou jednu plochu úplně bílou. Děkuji

pavlatko

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.

Barbora Novakova

Dobre den, decried je7let, zuby ma bez Kazuhiro,ale nema prednisone zuby rovne,ale jako ryhovate. Do5 ti let pila mleko, vodu a caj oslazeny medem. Ted pres den vodu, k veceri 2 sklenice jablecneho dzusu. nevedela jsem ze je skodlivy. Moho dceri davat caj s medem, nebo Jen vodu? dekuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce