Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Péče o zuby a dásně u kojenců a batolat

( Komerční prezentace | přečteno: 28313x )

Čištění zubů a dásní u kojenců je stejně důležité jako u dospělých lidí. V prvním roce života by se měly čistit dásně a zuby nejméně dvakrát denně jemnou gázou, vlhkou žínkou nebo speciálním kartáčkem – prsťáčkem.

Rodiče musí dětem čistit zuby až do předškolního věku. Zde je důležité mimo samotné čištění vytvořit v dítěti návyk na pravidelnou hygienu, kterou bude následně brát jako něco samozřejmého. Po šestém roce věku je nutné dítě kontrolovat, zda provádí čištění správně, případně zuby dočišťovat.

Každé dítě by mělo navštívit zubního lékaře v prvním roce života. Pravidelné prohlídky 2x do roka jsou důležité k včasnému vyhledání a ošetření začínajícího zubního kazu, ale také ke kontrole správného prořezávání a růstu zubů, případně jejich rovnání.

Růst zubů je pro miminka často velmi nepříjemný. Většinou jde o náročnější období spojené s pláčem miminka a omezených spánkem celé rodiny. Bolesti spojené s prořezováním zoubků je však možné tlumit a miminkům tak zpříjemnit období, kdy se zoubky klubou ven. Na trhu je několik typů balzámů a gelů, které mají zklidňující účinky. Tyto přípravky se aplikují dle potřeby, a to pomocí gázy, žínky nebo prsťáčku, na které se nanese malé množství balzámu. Dásně a prořezávající se zoubky se prsťáčkem masírují jemným krouživým pohybem. Miminku také uleví kousátka naplněná sterilní vodou, která ochlazená z chladničky (nikdy z mrazničky) zmírní otok a bolest.

Masážní gely a balzámy pro batolata

BioXtra Baby zklidňující balzám na rostoucí zoubky byl pečlivě formulován z přírodních, bio-aktivních látek, které mají vědecky prokázané účinky. Extrakt z propolisu a laktoferin mají vynikající analgetický, protizánětlivý a antibakteriální účinek. Balzám pečuje o citlivé dásně, účinně zklidňuje a napomáhá zmírnit bolest při prořezávání zubů. Nanáší se v malém množství na bolavé dásně. Účinek se násobí s jemnou masáží.

Dalším produktem, který zklidňuje bolesti a nepříjemné pocity, které prořezávání zoubků provázejí, je Buccotherm Teething gel , jehož základ tvoří voda z francouzského termominerálního pramene Cástera – Verduzan. Výtažky z heřmánku a medu působí protizánětlivě a zároveň zklidňují dásně v průběhu prořezávání prvních zoubků. Tento gel také obsahuje přírodní látky, je velmi jemný a neabrazivní, neobsahuje alkohol, cukr, fluoridy a je bez příchutě.

První dětské zubní pasty

I o první zoubky je třeba pravidelně pečovat, a to nejméně 2x denně. Miminky oblíbená pastička je BioXtra Baby gelová pasta s jemnou ovocnou příchutí, která byla speciálně vyvinuta tak, aby obohatila dětské sliny a podporovala jejich funkci. Obsahuje kolostrum, laktoferin a laktoperoxidázu, které napomáhají bezpečně a přírodní cestou redukovat bakterie plaku. Pasta napomáhá udržovat citlivý ekosystém v dětských ústech. Dle doporučení zubních lékařů obsahuje gelová pasta jen velmi malé množství fluoridů, které jsou důležité pro prevenci dětských zubních kazů. Neobsahuje žádná barviva, umělé příchutě, abrazivní látky, detergenty a cukr. Nanáší se malé množství gelu na prsťáček a krouživými pohyby se masírují dásně a čistí zoubky.

Pomůcky pro čištění prvních zoubků

Jako první pomůcku pro čištění zubů lze doporučit kousátko Tandex , které je první formou kartáčku. Toto plastové kousátko ve tvaru kroužku nabízí kombinaci kousátka a zubního kartáčku s jemnými vlákny. Je určený pro masáž dásní a současné čištění prvních zoubků. Na trhu je několik barevných provedení, ze kterých jistě vyberete to nejhezčí pro vaše miminko.

Dáváte-li přednost klasickému zubnímu kartáčku doporučujeme zvolit kartáček pro společné čištění dětských zoubků s rodičem. Kartáček můžete zvolit z široké řady oblíbených kartáčků japonské společnosti. Kartáček GUM Parents má prodloužené protiskluzové držátko, které umožňuje společný úchop. Malá hlavice s gumovým polstrováním chrání před úrazem. Ultra jemné štětiny jsou ideální pro první zoubky, čistí je jemně a citlivě.

Pro společné čištění s rodiče můžete zvolit také nejmenší z kartáčků švédské společnosti TePe Mini . Tyto kartáčky byly vyvinuty ve spolupráci s dětskými stomatology speciálně pro nejmenší děti. Malá trojúhelníková hlavice snadno dosáhne do všech těžko dostupných ploch i v malých dětských ústech. Extra měkká vlákna, s lékaři doporučovaným rovným zástřihem, jsou šetrná k citlivým dětským dásním. Ploché držátko bylo upraveno tak, aby bylo příjemné pro držení malou rukou, zároveň je také ideální pro čištění dětských prvních zubů za pomocí rodičů. Kartáček je vhodný pro děti ve věku od 0 do 3 let. V nabídce je v několika barevných provedeních s atraktivním potiskem pro holky i pro kluky.

A co maminky a jejich zoubky?

Maminky, péče o zoubky vašeho miminka je velmi důležitá, nezapomínejte však ani na sebe. V těhotenství i v období kojení jsou vaše dásně citlivější, protože ve vašem těle dochází k hormonálním změnám, ke změně mikroklimatu v ústech a častěji dochází ke krvácení dásní. Značka BioXtra myslí i na vás. Byla vyvinuta zubní pasta speciálně pro těhotné a kojící matky a to tak, aby její složení doplnilo funkci slin. Zubní pasta BioXtra Mother je obohacena o výtažky z kolostra, laktoferin a laktoperoxidázu. Obsahuje také lysozym, mimořádně antibakteriální enzym, který se nachází ve slinách, slzách a krevní plazmě, ten pomáhá v prevenci před vznikem zubního kazu a před množením kvasinek. V neposlední řadě doporučujeme používat zubní kartáček s měkkými vlákny, aby nedošlo k mechanickému narušení citlivých dásní.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
Rosťa

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce