Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nedostatek zeleniny v dětské stravě znamená větší riziko nemocí v dospělosti

( Renata Vyšínová | přečteno: 11539x )

Jen dvacet procent českých kojenců a batolat jí dost zeleniny a ovoce. Ostatním maminky volbou špatné stravy zakládají na kardiovaskulární onemocnění, větší riziko nádorů, vředy nebo cukrovku.

shutterstock.com

Česká republika patří bohužel již dlouhodobě k evropským zemím s nejnižším příjmem ovoce a zeleniny. Hrozí, že se tento stav ani v nejbližších letech nezlepší. Dokládají to výsledky průzkumu Poradenského centra Výživa dětí, který ukázal, že už v batolecím věku trpí v České republice citelným nedostatkem zeleniny až 80 % dětí! 

„Zelenina hraje velmi důležitou roli především v prevenci nádorů a kardiovaskulárních onemocnění. Společně s cereáliemi a ovocem je zelenina jedním z hlavních zdrojů vlákniny, která příznivě ovlivňuje především gastrointestinální trakt, žaludek, pankreas, střeva, metabolizmus sacharidů, lipidů a minerálních látek,“ říká prim. MUDr. Pavel Frühauf, CSc., Klinika dětského a dorostového lékařství, VFN Praha 2.

Je také zdrojem vlákniny. Její nedostatek je spojován s mnoha chorobami – například nespecifickými střevními záněty, vředovou chorobou, diabetem, vznikem trombózy, hemoroidů, ale třeba i varixů. Samozřejmě má vliv i na vznik obezity.

„Dostatečná konzumace zeleniny není pouze tradičním výživovým doporučením bez hlubšího opodstatnění. Fakta jsou zcela neúprosná: Podle Světové zdravotnické organizace lze k nízké konzumaci zeleniny a ovoce vztáhnout ročně cca 1,7 milionů úmrtí, způsobených především gastrointestinálními nádory, ischemickou chorobou srdeční a mozkovou příhodou. Nízká konzumace ovoce a zeleniny se tak řadí mezi 6 nejčastějších faktorů úmrtí. O tom, jestli bude dítě ve svém pozdějším a posléze dospělém věku konzumovat dostatečné množství zeleniny, rozhodují z velké části rodiče v prvních letech jeho života, kdy se pokládají základy stravovacím návykům a chuťovým preferencím,“ zdůrazňuje MUDr. Pavel Frühauf.

Přečtěte si víc o tom, proč se dětem rozpadají zuby. Víte, že za to může i snaha rodičů jim dopřát zdravou stravu?

První zeleninu by dítě mělo dostat kolem pátého měsíce

Prvním příkrmem českých dětí bývá mrkev, nejčastěji kolem šestého měsíce věku, což je ideální doba začít dítěti nabízet i něco jiného, než je mléko. „Rodiče mají často obavy, že když dají dětem kolem půl roku zeleninu a ovoce, vystavují je většímu riziku vzniku alergií. Nejsou ale žádné důkazy o tom, že by oddalování konzumace jakýchkoliv potravin po čtvrtém až šestém měsíci života snižovalo výskyt alergických onemocnění,“ uvádí lékař. V souladu se základními pravidly pro zavádění příkrmů je tedy žádoucí začít dítěti nabízet zeleninu, ovoce, maso a cereálie v dostatečné míře – a to mezi 17. a 26. týdnem života. „Toto období je základní pro utváření stravovacích návyků a není důvod, proč by dítě při dostatečném nabízení mělo zeleninu odmítat. Základem je samozřejmě forma adekvátní věku dítěte a trpělivost rodičů, kteří by ideálně měli jít dítěti příkladem. V naprosto ideálním případě by měla celá rodina do roka věku dítěte usednout k jednomu stolu a společně jíst. V případě, že budou mít rodiče na talíři zeleninu, bude ji dítě jíst také. Pokud uvidí u rodičů bůček, bude ho chtít také. Naučit dítě na zdravou stravu znamená i to, že tomu přizpůsobíme svůj jídelníček,“ upozorňuje.

Pro děti ve věkové kategorii 13 – 24 měsíců je doporučená denní dávka zeleniny cca 100 g, toto množství by mělo být rozděleno optimálně do 2 – 3 dávek během dne. Většina batolat toto množství ve svém jídelníčku ale ani zdaleka nemá. „Náš nedávný průzkum ukázal, že doporučenou denní dávku zeleniny dostává pouze přibližně dvacet procent batolat. Zarážející je také velmi malý počet konzumovaných druhů  - přibližně třiasedmdesát procent dětí konzumuje 5 a méně druhů zeleniny. V každém běžném supermarketu je přitom v každodenní nabídce přibližně 20 – 30 druhů čerstvé zeleniny,“ říká Hana Knížková, DiS., nutriční terapeutka Poradenského centra Výživa dětí.

Mému dítěti zelenina nechutná

Naučit malé dítě jíst zeleninu a ovoce, to je zkouška trpělivosti. „Maminky často argumentují tím, že dítěti zelenina nechutná, proto jim ji nedávají. Pokud se jedná o kojence či batole, tzn. dítě ve věku do 36 měsíců, je taková argumentace zcela neopodstatněná, dalo by se říci alibistická. V tomto věku se totiž stravovací návyky, stejně jako preference různých chutí, teprve utváří. Je proto nutné dětem i odmítanou zeleninu podávat opakovaně, aby mělo čas novou chuť přijmout. Než dítě novou chuť jakékoliv potraviny, zeleninu nevyjímaje, přijme, potřebuje běžně i 15 opakování. Pokud rodiče vytrvají a bez nepříjemného nucení zeleninu prostě nabízí, v ideálním případě si na ní před zraky svých nejmenších také pochutnávají, výsledek se zcela jistě dostaví,“ radí nutriční terapeutka.

Triky, jak do dětského jídelníčku přidat zeleninu, najdete na www.receptnazdravi.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce