Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Dejte dětem na talíř ty správné tuky

( Věra Boháčová | přečteno: 9171x )

Není pochyb o tom, že náš jídelníček může velice výrazně ovlivnit náš život a naše zdraví. A u dětí to platí dvojnásob. U dospělých zajišťuje strava přísun energie a mnoha důležitých látek potřebných pro správné fungování organizmu, u dětí se navíc podílí na správném růstu a vývoji. O tom, jaké tuky a proč jsou vhodné pro děti, vysvětli nutriční terapeutka Věra Boháčová.

shutterstock.com

Zatímco některé důležité látky si náš organizmus umí při látkové výměně vytvořit sám, některé musíme pravidelně dodávat stravou, protože, i když jsou pro něj nepostradatelné, naše tělo si je samo vytvořit neumí. Takové látky nazýváme nezbytné - esenciální.

Mezi esenciální složky naší stravy patří např. plnohodnotné bílkoviny, naprostá většina vitaminů, minerální látky, esenciální mastné kyseliny.

Nedávný průzkum, jehož součástí byla i informovanost o esenciálních mastných kyselinách ukázal, že skoro každá česká žena sice někdy slyšela o esenciálních mastných kyselinách, ale pouze 45 % z nich skutečně ví, co toto označení znamená, a jejich alespoň částečnou definici dokázalo říci jen 35 % z nich.

Mastné kyseliny jsou základní stavební jednotkou tuků. Právě dle jejich zastoupení můžeme hodnotit prospěšnost tuků pro naše zdraví.

  • Nasycené mastné kyseliny převažují v živočišných tucích. Ve stravě by měly být zastoupeny max. 1/3 ze všech přijatých tuků. Zvyšují hladinu cholesterolu a tím i riziko onemocnění srdce a cév.
  • Transmastné kyseliny jsou obsaženy zejména v tucích přidávaných do některých sušenek a jemného pečiva, v másle a vysokotučných mléčných výrobcích. vznikají i při přepalování tuku, např. při nesprávném smažení.
  • Mononenasycené mastné kyseliny, obsaženy zejména v rostlinných olejích, pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu, pokud jimi byly nahrazeny nasycené mastné kyseliny.
  • Polynenasycené mastné kyseliny (omega 3 a omega 6) převažují v rostlinných olejích a výrobcích z nich vyrobených, např. margarínech, dále pak např. v rybím tuku a ořeších. Některé z nich jsou esenciální (nezbytné), tedy takové, které si náš organizmus neumí vytvořit sám a proto je musíme pravidelně dodávat stravou.

Na výživu dítěte myslete už v těhotenství

Esenciální mastné kyseliny jsou pro naše zdraví důležité, a to už v období před narozením. Jejich nedostatek může vést k narušení prudkého rozvoje centrální nervové soustavy, ke kterému v tomto období dochází. Proto by na kvalitu stravy a dostatečné zastoupení esenciálních mastných kyselin měly dbát již těhotné ženy, které tak mohou značně přispět k příznivému vývoji centrálního nervového systému svého dítěte. Po narození získává dítě optimálně vyvážený poměr mastných kyselin z mateřského mléka. Pro kojence, kteří nemohou být kojeni je příjem esenciálních mastných kyselin zajišťován dodáváním do tzv. formulí (pozn. "Formule" je běžně užívaný název pro speciálně vyrobená náhradní mléka určená k výživě kojence). U dětí přecházejících na běžnou stravu je pak důležité pravidelně do jídelníčku zařazovat rostlinné oleje a výrobky z nich vyrobené, např. margaríny a dbát také na pravidelnou konzumaci ryb. Esenciální mastné kyseliny totiž podporují růst a správný duševní vývoj dětí. Dle některých odborných prací bylo prokázáno, že zejména omega 3 mastné kyseliny ovlivňují kvalitu imunitního systému a to jak preventivně, tak i při léčbě onemocnění, kdy mohou zkracovat průběh zánětlivých onemocnění.

Na dostatečný příjem esenciálních mastných kyselin bychom neměli zapomínat ani v dospělosti. Obsah nenasycených mastných kyselin a esenciálních mastných kyselin ve stravě je u dospělých spojen s poklesem hladin celkového cholesterolu a poklesem srdečně-cévních onemocnění. Nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění a úmrtnosti v souvislosti s nimi např. ve Středomoří je vysvětlován právě vlivem vysokého příjmu nenasycených mastných kyselin v potravě tamních obyvatel.

Více informací o esenciálních mastných kyselinách v dětském jídelníčku se můžete dozvědět na stránkách Poradenského centra Výživa dětí na www.vyzivadeti.cz.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zažívací problémy a nemoci

MUDr. Tomislav ŠvestkaIV. interní klinika, 13. prosince 2001

Pálení žáhy

Pálení žáhy vzniká v důsledku tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu.

Zánět žaludku

Akutní zánět žaludku bývá nepřesně označován jako žaludeční chřipka.

Pálení žáhy, PYROSA

Palčivý pocit, často vnímaný jako pálení, lokalizovaný za dolní třetinou hrudní kosti. Jde vlastně o zvláštní druh bolesti. Odborné označení pyrosa je odvozeno od řeckého slova pyros = oheň. Někdy pálivý pocit vyzařuje vzhůru v průběhu jícnu, může být spojen též s pocitem překyselení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce