Výživa a prevence osteoporózy

(4. května 2007, Ing. Tereza Burianová CSc. | přečteno: 32254x )

Osteoporóza je onemocnění, které se projevuje úbytkem kostní hmoty a poruchami její struktury. Vede ke zvýšené lomivosti kostí a tedy i ke zvýšenému riziku zlomenin a všech zdravotních komplikací z nich vyplývajících. Osteoporóza se projevuje převážně až v seniorském věku. Tak, jak naše populace stárne, ohrožuje toto onemocnění stále větší počet lidí a stává se tak pro společnost i ekenomicky závažným problémem. Málokdo si však uvědomí, že předpoklady pro propuknutí pozdější osteoporózy vznikají již v mládí. Špatnou výživou v dětském a pubertálním věku v podstatě rozhodujícím způsobem zvyšujeme pravděpodobnost vzniku osteoporózy ve starším věku. Na vzniku osteoporózy se tedy podílí různé faktory, některé z nich neznáme nebo je přímo nemůžeme ovlivnit. Mezi ty, které ovlivnit můžeme, patří především správná výživa a pohyb.

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat především:

  • vhodný zdroj a dostatečné množství stavebních látek (vápník,fosfor,hořčík, mangan,fluor)
  • další funkční látky, důležité pro zdravé kosti, t.j. minerální a stopové prvky (hořčík, mangan, zinek, měď a bor, fluor) a vitaminy (D, A, K1, C, B2, B6)

Kolik vápníku denně potřebujeme?

Náš organismus dokáže využít jen tu část vápníku, která přejde střevní stěnou, tedy se vstřebá, neboli absorbuje. Z přijatého vápníku, se však vstřebává pouze část (5-50%), proto se doporučuje konzumovat asi 1000-1500 mg vápníku denně, podle věku a pohlaví.

Věk a pohlaví doporučená dávka Ca skutečnost
děti 6-9 let 1100 mg 66%
děti 9-15 let 1200 mg 54%
ženy 25-34let1000 mg49%
ženy 55-65 let 1200 mg 38%
muži 25-34 let1000 mg58%
muži 55-65 let 1000 mg53%
starší lidé nad 65 let 1500 mg 27%

Pro dobrou vstřebatelnost a využitelnost vápníku v organismu je důležité, v jaké formě ho přijímáme. Vápník je obsažen v mnoha potravinách, ale tyto zdroje se liší nejen obsahem vápníku, ale také jeho využitelností. U nás se přibližně 50 -- 70% celkové denní potřeby vápníku hradí mlékem a mléčnými výrobky.

Odborníci na metabolismus se shodují v názoru, že využitelnost vápníku z mléka a mléčných výrobků je vysoká. Mléko totiž neobsahuje látky, které vážou vápník do nevstřebatelné formy a tím znemožňují jeho využití, a naopak obsahuje laktózu (mléčný cukr) a některé aminokyseliny, které využitelnost vápníku zvyšují. Dobrými zdroji vápníku jsou rovněž ostatní mléčné produkty, např. kyselé mléko, jogurty a zakysané mléčné výrobky, protože jejich kyselé prostředí napomáhá zvyšovat jeho využitelnost. Mezi dobře využitelné zdroje patří rovněž tvrdé a měkké sýry (eidam, žervé, Lučina)

s výjimkou sýrů tavených. Při jejich výrobě se používají fosforečné soli, které vápník vážou a tak znemožňují jeho vstřebávání v organismu.

Naopak bohatými zdroji vápníku jsou mák, sardinky a ořechy, tyto potraviny se však běžně nekonzumují ve větším množství. Obecně ryby obsahují 15 - 60 mg vápníku ve 100 g (spíše při dolní hranici), nejsou tedy bohatým zdrojem tohoto prvku. Relativně vysoký obsah vápníku v konzervách sardinek je dán tím, že se konzumují celé ryby, tedy i včetně kostí.

Zajímavé jsou vysoké obsahy vápníku v drůbežích masných výrobcích z mělněné suroviny, což je způsobeno větším podílem kostní hmoty, získané při mechanické separaci. Využitelnost takto získaného vápníku je ale minimální. Dobře využitelný je pro náš organismus také vápník z kapusty, růžičkové kapusty, brokolice a květáku. Problémem je nízký obsah vápníku v těchto produktech. Větší množství vápníku obsahuje pažitka, ředkev, petrželová nať. Naproti tomu zelenina a ovoce se šťavelany (např. špenát, rebarbora, rybíz, angrešt) výrazně snižuje využití vápníku v organismu.

Chléb a pečivo obsahují také poměrně dost vápníku (20-100 mg/100g), ale např. černý chléb a pečivo z nízko vymílané mouky obsahují fytáty, které absorbci vápníku z těchto produktl ztěžují.

Pro využitelnost vápníku je také důležité v jakých dávkách ho přijímáme. Účinnost absorbce je vyšší, pokud se podání vápníku rozloží na více denních dávek.

Ostatní minerální látky, důležité pro zdravé kosti

Zinek se účastní proteosyntézy (tvorba bílkovin) a výrazně podporuje tvorbu kostí, což je zvlášť patrné při urychlení srůstu kostí po zlomeninách.

Hořčík, mangan a měď umožňují zpevnění kostní struktury, omezují ztráty vápníku močí a podporují aktivitu vitaminu D.

Důležitý prvek je bor, který zvyšuje v krvi hladinu estradiolu, nejaktivnější formy přirozeně se vyskytujícího estrogenu u žen v postmenstruačním období (podobně jako při léčbě osteoporózy estrogenem).

zinek obsah mg/100g
eidam 30%tuku 1,9
vejce 1,35
maso hovězí 4,2
maso vepřové 1,9
mák 10,0

hořčíkobsah mg/100g
eidam 30%tuku59
maso kuřecí37
maso vepřové27
rýže64
ryby 30

manganobsah mg/100g
cereální výrobky0,6
maso, ryby 0,07
zelenina0,1

měď
zelená zelenina,ryby,vnitřnosti, ořechy, sušené ovoce, čokoláda

bor
ovoce, ořechy, mléčné výrobky a cereálie

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 107 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Děti, jejich pozornost a pocit štěstí ovlivňuje pitný režim

Klinické studie prokázaly vliv hydratace na kognitivní schopnosti dětí, jejich soustředění a pozornost. Dostatek vhodných tekutin (zejména čisté pramenité nebo minerální vody) podporuje poznávací funkce dětí, ale také dobrou náladu i pocit štěstí, zatímco nedostatek vody nebo příjem nevhodných tekutin (limonád a dalších sladkých nápojů) je podstatně zhoršuje. Tuto skutečnost je třeba brát v potaz i u dětí s ADHD, tedy trpících syndromem poruchy pozornosti.

Proč je pro někoho jídlo nebezpečné?

Každý dvacátý Čech se musí vzdát potraviny, která je pro jeho zdraví nevhodná. Jestliže neodolá, čekají ho nepříjemnosti.

7 častých mýtů o výživě

Je vhodné vyřadit z jídelníčku lepek, mléko, palmový olej a veškerá éčka a je to vůbec možné? Diskuse o zdravé výživě jsou všudypřítomné, protichůdné a zaznívá v nich i spousta mýtů.

Nedostatek zeleniny v dětské stravě znamená větší riziko nemocí v dospělosti

Jen dvacet procent českých kojenců a batolat jí dost zeleniny a ovoce. Ostatním maminky volbou špatné stravy zakládají na kardiovaskulární onemocnění, větší riziko nádorů, vředy nebo cukrovku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.