Mastné kyseliny

( Redakce | přečteno: 27262x )

Mastné kyseliny se v našem těle vyskytují především volné nebo jako součást neutrálních tuků (tzv. triglyceridů). Pohled na jejich význam v těle prodělal za posledních 50 let velký posun.

shutterstock.com

Zdravé a škodlivé tuky

Mastné kyseliny se v našem těle vyskytují především volné nebo jako součást neutrálních tuků (tzv. triglyceridů). Pohled na jejich význam a přeměny v našem těle prodělal za posledních 50 let významný posun. V čem jsou pro naše tělo tolik důležité a kdy nám mohou naopak uškodit?

K čemu je potřebujeme?

Mastné kyseliny jsou nezbytnou součástí každé buňky našeho těla. Slouží nám jako zdroj energie i jako materiál pro tvorbu významných tkáňových působků (látek ovlivňujících tělesnou teplotu, zánětlivou reakci, srážlivost krve a další).

Naprostou většinu mastných kyselin si dokáže naše tělo vyrobit samo. Ty, které si vytvořit nedovede musíme získávat v potravě. Jedná se o tzv. esenciální (nezbytné) mastné kyseliny. Jsou to především mastné kyseliny polynenasycené, tj. s více dvojnými vazbami v řetězci molekuly.

Z čeho je získat?

Hlavním zdrojem mastných kyselin jsou rostlinné a živočišné tuky a oleje. Každý tuk a olej obsahuje jiné typy mastných kyselin. Uveďme si pro přehlednost aspoň pár nejznámějších:

vepřové sádlo - nasycené mastné kyseliny (kyselina palmitová, stearová)
rybí tuk - nenasycené mastné kyseliny (kyselina eikosapentaenová a dokosahexaenová)
olivový olej - nenasycené mastné kyseliny (kyselina linolová a olejová)
kokosový olej - nasycenémastné kyseliny (kyselina laurová)

Obecně jsou doporučovány rostlinné oleje. Olivový olej Vám pomůže při pravidelné konzumaci dokonce snížit riziko srdečně-cévního onemocnění. Ani živočišné tuky ale není možné všeobecně zavrhnout. Rybí tuk z mořských ryb má účinky srovnatelné s olejem olivovým. Navíc obsahuje i důležitý vitamín D, který je nezbytný pro správnou tvorbu našich kostí.

Které jsou ty zdravé?

Zjednodušená zdravotnická propaganda vede mnohdy k nesprávnému závěru, že všechny tuky jsou našemu zdraví škodlivé. Je pravda, že zvýšený příjem většiny živočišných tuků (s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin a cholesterolu) významně zvyšuje riziko srdečně?cévních onemocnění.

Některé tuky - mastné kyseliny - však působí při rozvoji srdečně cévních onemocnění právě naopak - snižují riziko jejich výskytu. Doporučení pro úpravu každodenního jídelníčku by proto mělo znít: Ne vynechat, ale pozměnit. Místo tučných živočišných pokrmů obohatit kuchyni o jídla z mořských ryb, olivových a slunečnicových olejů.

Na co bychom si měli dát pozor?

Nasycené mastné kyseliny obsažené ve vepřovém sádle a tučných masových pokrmech nás při pravidelné konzumaci vystavují zvýšenému riziku srdečně-cévních onemocnění. Náš jídelníček se bez těchto položek může dokonce zcela obejít (i když to nebývá většinou nezbytné).

Kolik tuků potřebujeme?

Vhodné zastoupení tuků v naší stravě se pohybuje kolem 30 %. Tato hodnota je však často překračována. Hlavní podíl tuků v naší potravě by měli tvořit rostlinné oleje s vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin a ryby. Důležité je dbát na pravidelný přísun esenciálních mastných kyselin. Doporučená dávka kyseliny linolové je 1,5 g/den.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce
loading...

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Obáváte se, že můžete mít poruchu štítné žlázy?

Zatím hlasovalo 94 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Rozmarýn

width="80" height="80" alt="rozmarýn" />Rozmarýn byl hojně používán už v dobách středověku kdy sloužil jako koření, prostředek na zahánění zlých duchů, jako kadidlo a také jako univerzální léčivá rostlina.

Koenzym Q10

Koenzym Q10 je jednou z nejdůležitějších látek, vyskytujících se v živočišných buňkách. Je nezbytný pro oxidoredukční reakce a funguje jako reaktivátor buněčné energie.

Jablečný ocet

Ocet všichni dobře známe. Neobejde se bez něj snad žádná kuchyně. Jablečný ocet ale užijeme nejen v kuchyni. Používá se již po staletí jako tradiční léčebný a podpůrný prostředek.

Konjugovaná kyselina linolenová (CLA)

Snažíte se shodit nějaká ta přebytečná kila? Cvičíte a potřebujete něco, co by Vám pomohlo pomoci s nabíráním svalové hmoty? Potom by pro Vás mohla být vhodná CLA.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.