Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Česnek medvědí – bylinka pro jarní detoxikaci

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9032x )

S příchodem jara bychom neměli zapomenout na pravidelnou jarní očistu organismu, která je pro naše tělo velmi prospěšná. S tímto nám může pomoci bylinka zvaná česnek medvědí, která patří mezi významné detoxikační potraviny, a proto je vhodné ho právě na jaře zařadit do svého jídelníčku. Nejúčinnější je ve svém přirozeném stavu, usušené lístky ztrácejí svou sílu.

shutterstock.com

Česnek medvědí má v podstatě všechny vlastnosti klasického česneku, je ale mnohem léčivější. Proto je zvláště vhodný pro jarní omlazovací kúry a kúry na odstranění škodlivých látek. V medvědím česneku jsou totiž obsaženy vitamíny, minerální látky a silice, značné množství jódu, alicin a další sloučeniny, působící příznivě na lidský organismus.

Podpora imunity

Bylina je bohatým zdrojem vitamínu C. 100 g česneku medvědího obsahuje 150 mg vitaminu C, což je samo o sobě trojnásobkem doporučené denní dávky vitamínu C pro člověka. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi důležitý antioxidant upevňující naši imunitu, stimulující tvorbu bílých krvinek, podílející se na tvorbě kolagenu, zajišťující pružnost kostí, zubů, pleti, cév, lepší vstřebatelnost železa, měl by mít brzy z jara místo v našem jídelníčku.

Nejen na rýmu a nachlazení

Jednou z dalších účinných látek, kterou medvědí česnek ukrývá, stejně jako klasický česnek či cibule, je silně antibakteriální alicin, který pomůže při chřipce, nachlazení, při respiračních problémech, angínách, průjmech, mírní tuberkulózu, potírá stafylokoky a streptokoky, zabíjí prvoky trichomony, kteří jsou příčinou ženských vaginálních onemocnění. Dále předchází vzniku oparů, podporuje hojení ran a vředů, právě i díky vitamínu C, o kterém již byla zmínka, pomáhá likvidovat kandidu a chránit nás tak před celou řadu nepříjemných jevů, které jdou ruku v ruce s kvasinkovou infekcí.

Čtěte také: Zbavte se stresu. Snížíte riziko nachlazení.

Prevence rakoviny

Flavonoidy obsažené v česneku mají antibakteriální a antivirový účinek, snižují srážlivost krve a pomáhají tak předcházet nemocím srdce a kardiovaskulárním chorobám, navíc pak jako antioxidanty chrání tělo před rakovinou jícnu, žaludku a tlustého střeva. Čistí krev, proto je vhodný při dlouhodobých problémech s kůží a úspěšně vylepšuje krevní obraz. Česnek medvědí je považován za účinný prostředek ke zničení zlatého stafylokoka. Tonizuje oslabený nervový systém a pomáhá při revmatických bolestech.

Čerstvé nasekané listy mají čistící účinek na ledviny, močový měchýř a stimulují odchod moči.

Čtěte také: Ledviny - časné příznaky onemocnění a prevence

Podpora trávení

Medvědí česnek působí proti nadýmání a křečím. Napravuje přirozené prostředí v zažívacím traktu, užívá se při střevních onemocněních a proti střevním parazitům.  Je vhodný na zácpu a při akutním a chronickém průjmu, provázeném plynatostí a kolikami. Celkově zlepšuje průchodnost střev. Rostlina má rovněž příznivý vliv na žaludek. Harmonizuje zažívání a podporuje chuť k jídlu.

Za zmínku stojí také obsah železa, které bývá deficitní u dětí, těhotných, aktivních sportovců, konkrétně běžců, případně při zánětlivém onemocnění střev, jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitida atd. Projevy jeho nedostatku jsou doprovázeny výraznou bledostí, dýchavičností, únavou, u žen ztrátou menstruace.

Dále také příznivě působí při cukrovce, protože obsahuje látky snižující hladinu cukru v krvi. Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a brání kornatění cév, jelikož zabraňuje ukládání vápníku v jejich stěnách.

Pozor na alergie

Někteří lidé mohou být však alergičtí na česnekové silice. Alergické reakce se mohou projevit otokem hrdla nebo dýchacími potížemi, při kontaktu s pokožkou může dojít k jejímu podráždění a zarudnutí. Nadměrné užívání česneku může vyvolat průjem, nadýmání i záněty ledvin.

Použití v kuchyni

Zatímco u česneku kuchyňského se používají stroužky, u medvědího listy. Můžete je přidat do všeho, kam měl přijít česnek či pažitka, připravit z nich pesto či salát, posypat chleba s máslem, vařené brambory nebo listy jednoduše spařit a podávat jako listový špenát.

Pesto z medvědího česneku a parmazánu

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce