Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Psychologové se shodují: Změnit jídelníček nás i našich dětí může být těžší, než se zdá.

( Redakce | přečteno: 7437x )

Ženy často soupeří se svoji váhou, aby byly pro okolí přitažlivé a cítily se dobře. Děti bývají spokojené od přírody a svoji váhu nechávají na svých rodičích.

shutterstock.com

Kondici rodiny a svých dětí často jako matky ovlivňujeme výběrem stravy. A pokud se snažíme změnit vytvořené  návyky, může nastat podle psychologů problém!

 „Změnit jídelníček není jen tak a většině z nás to alespoň co se týče trvalé změny a jídelních návyků rozhodně nepůjde snadno.  Je velmi pravděpodobné, že to nedáme na tzv. ‚první dobrou‘,“ upozorňuje psycholožka Marta Boučková.

Přitom se poslední dobou setkáváme se snahou změnit stravovací návyky celé rodiny velmi často. Nasnadě je především problém se současným nezdravým životním stylem, kterému děti snadno podléhají. Nemají potom dostatek pohybu, tvoří si stravovací návyky v nezdravých fast foodech a jejich jídelníček tvoří z větší části nevhodné potraviny. Rodiče se většinou snaží zachránit obezitu dítěte na poslední chvíli.

„Nadváhou a  obezitou trpí přibližně každý šestý chlapec a osmá dívka v pubertálním věku. Snaha rodičů dělat něco s váhou svých dětí není vůbec ojedinělá. Dítě zkrátka bez pomoci svých rodičů nezhubne a rodiče si to uvědomují. My se v rámci školní výchovy snažíme rodičům nabídnout programy, které jim v jejich snaze můžou pomoci,“ uvádí Jitka Literová, která stojí za projektem Česko se hýbe ve školách plných zdraví.

Podle psychologů jde od dětství ruku v ruce pocit bezpečí s jistotou v sebe samotného. Jídelní zvyky a stravovací návyky patří k páteřním rituálům rodinného života.

„Jídlo a pití je základní životní potřebou a její uspokojení a zajištění pokládá stavební kámen bezpečí, že budeme mít dostatek sil zvládnout svůj život a zůstat naživu. Když vím, že budu mít co jíst a přesně co a kdy to bude, můžu být klidný,“ vysvětluje Boučková.

Problém nastává právě v momentě, kdy tyto životní jistoty narušíme. Jakákoliv změna jistoty totiž přináší riziko zmiňovaného pocitu bezpečí. Takové zneklidnění je podle odborníků velmi dobře pozorovatelné.

„U dětí ho vidíte v jejich rozladěné náladě, ztrátě zájmu o cokoli jiného než je jídlo, může se objevit pasivita, zvýšená únava, plačtivost i vztek. Někteří muži převádění do dietního režimu připomínají velmi záhy neklidné hladové lvy v kleci. Naproti tomu ženy se většinou snaží být statečnější a své zneklidnění doprovázené nervozitou skrývat. Ženy svůj hlad a nespokojenost nepřiznávají, ale jistou dávku nepříjemnosti v jejich chování okolí může přece jen zaznamenat,“ uzavírá psycholožka.

 TIP: Zajímáte se o to, co vaše dítě konzumuje ve své školní jídelně? Nedostatek kvantity i kvality konzumace zeleniny dětí ve školních jídelnách jde ruku v ruce se zdravím a tělesnou pohodou vašeho dítěte. Projekt Škola plná zdraví se zasazuje o to, aby vaše děti  konzumovaly vyvážený poměr zeleniny a kvalitních potravin.

Jsme potěšeni, že se nám podařilo do projektu Školy plné zdraví za necelé tři roky zapojit 1060 školních jídelen, kterým není lhostejné zdraví jejich žáků,“ říká organizátorka projektu Eva Šťovíčková. Ptejte se i vy v mateřské a základní škole, kam chodí vaše děti, jestli dbají na výživu a nenapomáhají tak nadváze, obezitě a nezdravým stravovacím návykům vašich nejmenších.

Důležitým faktorem pro tělesnou a psychickou pohodu dětí je také dostatečný pohyb, který jde ruku v ruce s vyváženou stravou. Chcete, aby se vaše dítě hýbalo zábavně, přirozenou cestou a navíc v rámci školní výchovy? Zapojte ho do projektu “Česko se hýbe ve školách plných zdraví“. Ten se rozšiřuje po základních školách v České republice a těší se u dětí velké oblibě. „Tři čtvrtiny českých dětí nedosahují na doporučených 60 minut pohybové aktivity denně.  Proto vznikl projekt ‚Česko se hýbe ve školách plných zdraví‘, který zábavnou formou přivádí děti na základních školách k pravidelnému pohybu,“ prozrazuje hlavní koordinátorka projektu Jitka Literová.

Přečtěte si také

Osm tipů na zdravou svačinu

Máme přesolené děti, hrozí jim obezita

Nedostatek zeleniny v dětské stravě znamená větší riziko nemocí v dospělosti

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa předškolních a školních dětí

V období růstu a dospívání je optimální přívod nutričních faktorů velmi významný, protože ovlivňuje nejen vlastní vývoj dítěte, ale také jeho vztah k výživě. V tomto období dětský organismus prochází důležitými fázemi psychomotorického vývoje, postupuje vývoj kostry a dotváří se imunitní systém. Odpovídající skladba výživy je důležitá i pro psychický vývoj a schopnost dítěte učit se.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce