Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Třetina školáků drží dietu

( Renata Vyšínová | přečteno: 6218x )

Třetina dětí ve školním věku už drží, nebo se chystá držet, nějakou dietu. „Často vidím, že děti neřeší svou váhu s odborníky, ale zkouší různé diety. Přitom redukční diety poškozují dětský organismus ve vývoji,“ varuje doktorka Jitka Kytnarová z Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN a 1. LF UK.

shutterstock.com

Celkem 68 procent dětí ve věku od 6 do 16 let se domnívá, že se stravuje zdravě. To ukázal průzkum projektu „Žij zdravě“, ve kterém odpovídalo 1 972 dětí ze základních škol po celé České republice. Do ideálního stravování mají ještě školáci daleko, ale jsou na dobré cestě. Oproti průzkumu z roku 2008 například o 17 procent víc dětí pravidelně snídá. Tenkrát se také ke zdravému stravování přihlásila jen polovina dotazovaných.

Trochu stinnou stránkou povědomí o zdravém stravování je to, že již třetina školních dětí chce hubnout a tak drží dietu. 22 procent dětí se domnívá, že má nadváhu, přičemž 32 procent dětí drželo, drží nebo se chystá držet nějakou dietu. Vloni bylo mezi školáky dokonce až 39 procent dietám. Dětští lékaři přitom diety dětem vůbec nedoporučují, zvlášť ne ty, které probíhají bez odborného dohledu. Při snaze zhubnout by děti neměly hladovět nebo jíst jednostrannou stravu. Mnohdy stačí vynechat sladké limonády a kolové nápoje, sladkosti a tučná jídla. A také přidat víc pohybu, než nabízí hodiny tělesné výchovy ve škole. I to si zřejmě děti uvědomují, nebo je k tomu rodiče víc vedou, protože za poslední roky klesl počet nesportovců na dvanáct procent, což je sice o procento víc než loni, ale méně jak polovina v porovnání s rokem 2008. Významně se krátí i doba, kterou prosedí u počítače. Zatímco v roce 2008 trávilo více než dvě hodiny denně u počítače 64 % dotazovaných dětí, dnes je to pouhých 25 %.

Přečtěte si sedm rad správného rodinného hubnutí.

Česká klasika porazila pizzu i hamburgery

Průzkum ukázal, že děti mění i svá oblíbená jídla. Zatímco v předchozích letech suverénně vítězila u českých dětí pizza, v posledních dvou průzkumech volí děti jako nejoblíbenější kuchyni klasická česká jídla. Zájem o fast foody klesl o 15 procent.

Jak se vyvíjí přístup dětí ke stravě a sportu  


  

Zdroj: Projekt žij zdravě s VZP

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce