Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Existuje opravdu účinná dieta? Najděte ji s námi! (díl 4.)

(PhDr. Iva Málková | přečteno: 13490x )

V našem seriálu o hubnutí jsme probírali zatím diety, které neměly až tak dobré hodnocení - tedy nebyly moc zdravé. Konečně se dostáváme i k těm, které si zaslouží o pár hvězdiček navíc. Jde o jídelníček bohatý na vlákninu a nízkoenergetické bílkovinné diety, které zaručí rychlé hubnutí.

shutterstock.com

Sluší se připomenou, že odborníci každý způsob hubnutí hodnotili podle toho, jak škodí či prospívá tělu a duši. Celkové hodnocení se pohybuje na škále od * nejhorší až po ***** nejlepší. V celkovém hodnocením odráží to, jak metody škodí či prospívají tělu i duši a jak rychle se při nich hubne a následně zase přibírá.

Diety se zvýšeným obsahem vlákniny

Celkové hodnocení:****

Princip: Žijeme v době instantních jídel a trpíme nedostatkem vlákniny. Doporučená denní dávka vlákniny je 30 g. Toto množství naplníme, pokud konzumujeme hodně zeleniny, ovoce, celozrnných potravin, luštěnin a pod. Protože však se většinou takto nestravujeme, negativní důsledky možného nedostatku vlákniny zmírní vlákninové přípravky.

Pozitiva: Vláknina tlumí pocity hladu, čímž napomáhá konzumaci menšího množství potravy, zabraňuje zácpě, snižuje hladinu cholesterolu.

Negativa: Vláknina ztrácí příznivé účinky, pokud se nezapije dostatečným množstvím tekutin. Většinou jsou nabízeny cizí, často velmi drahé vlákninové přípravky (ananasové dropsy, Ortislim apod.), kdy stejnou službu vykáží i přípravky české. Nebezpečné je, pokud je vláknina nabízena místo jídla. Některé doplňky obsahují při doporučeném dávkování směšné množství, např. chromaslim s vlákninou, který je charakterizován jako kombinace chromu a vlákniny, což je jistě dobrý reklamní tah, obsahuje pouze půl gramu vlákniny na den (pro srovnání např. 100 g celozrnného chleba obsahuje 8 g vlákniny, 100 g mražené zeleniny 5 g vlákniny, jablko 2g).

Poznámka:V hodnocení jsem brali v úvahu kvalitní vlákninu o dostatečném množství jako doplněk racionální stravy.

Nízkoenergetické bílkovinné diety(NBD)

Celkové hodnocení: * až***, dle vhodné indikace

Princip: Nízkoenergetické bílkovinné diety dokáží při malém energetickém příjmu většinou 2 000 kJ za den dodat tělu všechny důležité látky, což se při normálním příjmu potravy s takto nízkou energetickou hodnotou nepodaří. Jejich základem jsou biologicky vysoce hodnotné bílkoviny, dále vláknina, vitamíny, minerály, eventuálně i stopové prvky.

Pozitiva: Svým vyváženým složením neškodí tělu. Rychlými váhovými úbytky mohou pozitivně motivovat hubnoucího. Oproti dřívějším koktejlům jsou dnes nabízeny i ve formě polévek, krémů, desertů, tyčinek. Jsou rychlé na přípravu. Ojediněle jsou nabízeny pod odborným vedením (Redita,Cambridgeská dieta).

Negativa: Obézní se nenaučí aktivně si vytvářet jídelníček v důsledku čehož se po skončení diety vrací k původním návykům a zhubnuté kilogramy většinou nabere zase nazpět. Diety jsou většinou šířeny neodborně laiky a není respektováno, že by tyto diety měli konzumovat pouze lidé s těžkým stupněm obezity.

Příště čtěte: Odborné hodnocení diet podle celebrit a budeme se zabývat první z nich - dietou Lenky Kořínkové.

Máte zkušenost s některou z diet? Zabrala na vás, nebo jste s ní naopak pohořeli? Dejte nám vědět v diskusi nebo nám napište!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Příčiny obezity: Proč nejdou kila dolů nebo je naberu zpátky

Nelze prostě a jednoduše konstatovat, že Marie či Tonda jsou zkrátka tlustí – za obezitou a nezdravým životním stylem se schovává celá řada příčin, které je třeba postupně všechny řešit a odstraňovat, pokud chceme obezitu léčit a nastartovat dlouhodobou cestu ke zdravému životnímu stylu.

Léčba obezity: Při hubnutí je důležitější hlava než žaludek

Mučednické hladovění vám ke snížení a udržení váhy nepomůže, byť můžete během diety vypadat velmi hrdinně. Recept psycholožky Ivy Málkové nehraje na efekt, ale efektivitu: zhubněte trvale tím, že nebudete trpět, jídlo i pohyb vám budou "chutnat", budete si klást reálné cíle a změníte životní styl natrvalo, ne jen na dva superdietní týdny.

Co na talíř? Napoví pyramida

Přemýšlíte o tom, co by mělo být ve vašem jídelníčku, aby byl zdravý a vyvážený? Nemusíte se trápit správným výběrem, pokud znáte tzv. potravinovou pyramidu. Odborníci na výživu ji sestavili ze šesti potravinových skupin, které poskládali do čtyř pater přesně podle toho, kolik jich máme sníst. Základem jsou obilniny, které bychom měli mít na talíři nejčastěji, a špičkou pak tuky, cukry a sůl. Ty bychom měli jen "uždibovat".

Ohrožují kila navíc vaše zdraví?

Obezita, nadváha, otylost, kila navíc, korpulentnost – takto označujeme fakt, že někdo nemá ideální váhu. Takových je v ČR v52 %. Co je vlastně obezita, jaké má podoby, jak se zjišťuje a jaká zdravotní rizika jsou spojena s různými stupni obezity? Naučte se to spočítat a zjistit, jaká rizika z toho plynou právě pro vás.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce