Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Existuje opravdu účinná dieta? Najděte ji s námi! (díl 2.)

(PhDr. Iva Málková | přečteno: 16468x )

V úvodním díle našeho seriálu o dietách všeho druhu jsme se bavili o tom, proč obecně mají malou šanci přinést nám opravdu trvalé zhubnutí. Dnes se budeme věnovat některým konkrétním z nich a ukážeme si jejich klady i zápory.

shutterstock.com

Laické hubnutí pomocí diet

U každé nabídky na redukci nadváhy naleznete hodnocení, jak daný způsob škodí či prospívá tělu a duši. Celkové hodnocení se pohybuje na škále od * nejhorší až po ***** nejlepší. V celkovém hodnocením odráží to, jak metody škodí či prospívají tělu i duši a jak rychle se při nich hubne a následně zase přibírá… Nebuďte zklamaní, pokud budete mít pocit, že většinu diet šmahem zavrhujeme. Připomínáme, že jsme hodnotili takové metody, které sice volí nejvíc lidí, ale většinou nejde o seriózní a systematické plány. Ty by v hodnocení jistě dopadly daleko lépe!

Monotematické diety

Celkové hodnocení: *

Princip: Jsou založené na tom, že doporučují pouze jeden druh potraviny - např. dieta vajíčková, grapefruitová, rýžová, šlehačková, zelenina v podobě tukožroutské polévky apod.

Pozitiva: Lidé především v důsledku omezeného výběru potravin sníží energetický příjem, odpadne nevědomé automatické zobání nejrůznějších potravin.

Negativa: Jednostranné diety nedodají tělu základní živiny, vitaminy, minerály, vlákninu. Není možné se takto stravovat dlouhodobě a po přechodu na normální stravu dochází k opětovnému nabírání zhubnutých kilogramů.

Diety preferující či vylučující jeden druh živin

Princip: Jsou založené na tom, že buď vylučují nebo preferují jeden druh živin.

Bílkovinná dieta (pod tuto dietu patří zónová dieta a nízkoenergetické bílkovinné diety)

Celkové hodnocení: ****

Princip: Základem jsou nízkotučné bílkoviny jako ryby, drůbež, nízkotučné maso, nízkotučné mléčné výrobky v kombinaci s hodně zeleniny. Přílohy typu brambory, rýže, těstoviny atd. jsou co do množství omezeny. Sacharidy člověk přijímá zejména ve formě zeleniny. Sacharidy a tuky jsou tedy výrazně omezeny.

Pozitiva: Při omezení jednoduchých cukrů nedochází k výkyvům v hladině cukru v krvi, a tak dieta bohatá na bílkoviny pomáhá těm, kteří při klasické redukční dietě pociťují hlad. Přispívá též k zachování potřebné svalové hmoty.

Negativa: Nevýhodou této diety je, že je relativně náročná na správné pochopení i realizaci. Někdy je obtížné uhlídat při zvýšeném příjmu živočišných bílkovin omezení tuků.

Tuková dieta (pod tuto dietu patří Atkinsova, jinak nazývaná bodová, bezuhlovodanová, bezsacharidová, variantou je dieta Štefana Margity)

Celkové hodnocení: *

Princip: Povoluje se velké množství tuků a bílkovin, sacharidy, včetně ovoce a zeleniny, se zakazují.

Pozitiva: Při omezení cukrů nepociťuje člověk hlad, vzhledem k odvodnění organismu zdánlivé pozitivum – dočasný úbytek na váze.

Negativa: Dieta je zcela nefyziologická, dochází k odvodnění organismu, chybí důležité látky.

Diety bohaté na sacharidy

Celkové hodnocení: **

Princip: Dovoleny jsou všechny potraviny bohaté na škrob jako brambory, luštěniny, zelenina, celozrnné výrobky a ovoce. Doplňuje se malým množstvím netučného masa, ryby a drůbeže. Tuk je omezen na minimum. Diety se též nazývají nízkotučné "low fat diet". Složením se blíží makrobiotice.

Pozitiva: Mohou nasytit po delší dobu díky komplexním sacharidům. Obsahují vysoký podíl vlákniny a tím zmenšují pocit hladu, pokud se bere v úvahu glykemický index potravin.

Negativa: Při příliš jednostranné dietě bohaté na sacharidy hrozí při dlouhodobém dodržování nedostatek železa, vápníku, esenciálních mastných kyselin a vitaminů rozpustných v tuku.

Příště čtěte: Odborné hodnocení dělené stravy a názor na půsty.

Máte zkušenost s některou z těchto diet? Zabrala na vás, nebo jste s ní naopak pohořeli? Dejte nám vědět v diskusi nebo nám napište!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jiri Krejci

Programy ktere jsou na prirodnim zaklade,neobsahuji zadne leky,chemicke prisady a hlavne bez vedlejsich ucinku.Na www.hubnete.cz/rychleaschuti

Můžu doporučit

hodně mi pomohl slimax


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Obezita jako nemoc

Obezita je vlastně zmnožení tuku v organismu, kterému je v poslední době stále častěji přičítáno, že se podílí na vzniku mnoha chorob.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce