Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lída "hubne" už dva měsíce

( Lída | přečteno: 11847x )

Sledujete náš projekt Hubnutí online!? Pak dobře znáte Lídu, která se snažila zhubnout díky pohybu na kolečkových bruslích a změně jídelníčku. Jaké výsledky přineslo dvouměsíční snažení? Co se úbytku kilogramů týče, výhra to není. Co se nedaří? Lída přiznává, že má potíže s motivací a tím, jak odolat dobrému jídlu. Její snažení komentuje Jana Divoká ze společnosti STOB.

shutterstock.com

Lídino hubnutí podporuje i Sportareál Česká Lípa.

Lída: vsadila jsem na pohyb

75 kilo znamená, že květnová bilance je nula. To znamená, že dole je jen to sporné kilo ze začátku projektu, tedy ze začátku dubna. Ale kupodivu se mi zdá (ta síla autosugesce), že v jedněch kalhotách, které jsem před měsícem nedopnula, můžu (aspoň částečně) dýchat. Květen je stále stejná písnička jako duben – přes den se trochu snažím, večer hřeším. Protože řeším (no, podle mě) spoustu důležitých a vážných věcí, moje motivace hubnout se limitně blíží bodu mrazu. Tím, že se můžu normálně hýbat, nic mě nebolí (až na ten exces s tím dálkovým pochodem) a mám v podstatě „jen“ nadváhu, s kterou žiju celý život, nedokážu se na své hubnutí (i když vím, že bych měla) soustředit. A to i přes laskavá doporučení dr. Málkové:

1) Napsat si a osvěžovat motivaci – tam bude nejspíš kámen úrazu, představuju si, že motivy mají být závažné a zásadní, ale v tom případě by můj motivační papírek zůstal prázdný, nasoukat se do o číslo menších kalhot mi přijde jako prkotina, když vidím, jak někteří kvůli svým kilům navíc mají bolesti, přestávají se hýbat, jsou nemocní…

2) Zdravý talíř (1/2 zelenina. ¼ bílkoviny, ¼ příloha) – snažím se v případě oběda a večeře, noci to hatí.

3) Méně pečiva – myslím na to, ale ne vždy se mi to daří dodržet.

4) Menší svačiny – nedaří se.

5) Méně sladkostí – to samé v bledě modrém, ale už nezbouchám čokoládu na posezení a za celý měsíc jsem šla na stresovou mňamku jen asi dvakrát.

6) Sladké nápoje ubírám a ubírám, jsem tak na 2 deci džusu, ten mě ráno nakopne.

Mám radost, že jsem se po zimě rozhýbala a dokonce minulý týden vzala do ruky po 18 letech tenisovou raketu, pohyb je asi jediným řešením, jak zůstat +- na své váze a jsem ráda, že jsem do něj neztratila chuť a snažím se děti zorganizovat tak, abych se mohla na bruslích, ve vodě nebo na kurtech vyřádit. Ale to jídlo a líh (3 vínové večírky za měsíc)! Co se mnou?

Detaily o snaze zhubnout najdete samozřejmě na Lídině blogu.

Jak hodnotí měsíční snažení odborník?

Odbornice na hubnutí ze STOBu (společnosti STop OBezitě) mají mnoho zkušeností a proto mohou poradit, jak postupovat, aby se ručička váhy pohnula k nižším číslům. Jana Divoká by v případě Lídy vsadila na další úpravu jídelníčku a ovládnutí chutí.

Lída velmi pečlivě zapisuje své postřehy a jídelníček. Do projektu šla s cílem hubnout a vypadá to, že se smířila "s neúspěchem"? Potvrdilo se, že motivace je věcí velmi křehkou a často jí ani medializace snažení neudrží. Možná by tedy mohla přehodnotit svůj cíl, pouze na udržování váhy a zkvalitnění jídelníčku. Také by bylo možné pracovat na snížení týdenního množství sladkostí a dalších více energeticky náročných potravin.

Trénovat to, aby nás neovládaly chutě je velmi těžké a chce to také čas. Řešením je, aby si zpočátku chuť na sladké Lída uspokojila v rámci svačiny event. občas snídaně. Postupně by se měla dopracovat k tomu, že by jedla sladké např. 2x týdně a víceméně plánovaně, např. jedou o víkendu, jednou přes týden. U kaloricky náročnějších potraviny by bylo dobré přemýšlet o tom, jakými potravinami s menší energetickou hodnotou by šly nahradit. A také je důležité si uvědomit, že co nemáme doma – tedy ani to, co neuvaříme či neupečeme – nemůžeme sníst. A nešel by namísto buchty připravit ovocný salát?

Ale i Lídin přístup, že se z neúspěchu nijak "nehroutí", je přínosný. Mít ráda sama sebe a přijímat se takovou, jaká jsem je velmi pozitivní a také základem úspěchu. Třeba nastane vhodnější chvíle, kdy motivace bude silnější a Lída začne opět hubnout. Budeme jí držet palce.

Pokud by Lídu i ostatní hubnoucí zajímaly další informace z oblasti hubnutí, pak můžeme doporučit zcela novou pomůcku – univerzálního průvodce hubnutím s rozumem ve formě kalendáře, který pomůže jak s úpravou stravovacích a pohybových návyků, tak i zvládat situace, které jsou spojené s psychickou stránku hubnutí. Kalendář s názvem "Kam kráčíš?" lze objednat na www.stob.cz nebo v první internetové Lékárně v České republice."

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Evca

Tak to je dobry, vlezu na clanek o hubnuti a v reklame na leve strane na me vykoukne prekypujici zmrzlinovy pohar :-D To ma byt motivace?!?

Jiri Krejci

Na mem webu www.hubnete.cz/rychleaschuti se zaregistrujte a ja se svami spojim a vse projdeme.Jen pro Vazne zajemce.Minimalne 2 az 3 kg za mesic zatim zhubl kazdy.

Můžu doporučit

slimax mi hodně pomohl


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce