Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Petra po měsíci hubnutí: obléknu i dávno odložené rifle!

( Peťka | přečteno: 9835x )

Uplynul měsíc od chvíle, kdy do projektu Hubnutí online! vstoupila i Petra, maminka na mateřské. Bylo jasné, že jako kojící matka nebude moci držet přísnou dietu, ale musí vsadit hlavně na pohyb. Jak se jí to podařilo? Petra hodnotí první čtyři týdny a svůj názor přidávají i lektorky společnosti STOB.

shutterstock.com

Jsem spokojená, protože jsem zhubla

Tak mám za sebou první měsíc "hubnutí online". Nepřibrala jsem a dokonce jsem o něco lehčí. Zhubla jsem, takže za mě spokojenost!!! :o) Dnes ráno jsem navážila 97,4 kg, což znamená, že jsem shodila 1,6 kg za 31 dní. Svůj cíl jsem tedy splnila na půl. Nepřibrala jsem, což je pro mě moc důležité, jen jsem každý týden neshodila půl kila. Ale to by odpovídalo mým prohřeškům, které se objevily a pokud bych se měla zlobit, tak jen na sama na sebe :o).

Krapet jsem doufala, že díky cvičení přibírám na svalové hmotě, takže se změny projeví na krejčovském metru, ale po svém obvodu na více místech jsem naměřila úplně ty samé hodnoty, jako na začátku. I přesto ale obléknu rifle, které jsem nosila před otěhotněním (a už bylo na čase, chodím stále v jedněch gatích a všiml si toho dokonce i můj muž :o). Na začátku tohoto online hubnutí jsem si o nich mohla nechat zdát. Zasekly se na půl žerdi a nechtěly výš. Teď si v nich i sednu a dokonce můžu dýchat. Celkově mám pocit, že mi zhubly nohy, což je má klasika. Jako první hubnu ve tváři, na nohách a na hrudi, jen ten váleček "mezi" statečně odolává.

Nemám čas připravit si speciální jídlo

Můj hlavní problém je, že nemám (nebo si to jen myslím) dostatek času na přípravu jídla pro mě. Kdo mateřskou "DOVOLENOU" nezkusil, možná nepochopí (slovo dovolená je opravdu zavádějící). Ale mezi těmi haldami prádla, prachu a hraček, mezi vařením pro dceru, která zatím nemá totožný jídelníček se mnou a aktivitami, aby se dostala (ona i já) mezi jiné lidi, prostě nemám energii stát u plotny či sedět u internetu a vymýšlet nové recepty a pokrmy. Což je u hubnutí asi dost kámen úrazu. Kdyby mi někdo to jídlo připravil a naporcoval, byl to pro mě ten největší dárek na světě :o).

Zásadní sport je kočárek a zumba

Mám ale radost, že se v mém denním menu pravidelně objevuje "pohyb". Cítím se lépe. Mám motivaci kroužit po parku a předjíždět jiné kočárky, kamkoliv můžu, jdu pěšky a po dlouhé době chodím pravidelně na veřejné cvičení (dokonce jsem motivovala kamarádku, co je také na mateřské a moc si zumbu pochvalujeme). Teď jsem si ještě sehnala cvičení na DVD – posilování na balónu - abych se ještě zaměřila na "problémové partie" (takže na celou Peťku). Ke svým dvěma cílům si ještě přidávám bonusový cíl – více se zaměřit na pestrost jídelníčku a věnovat přípravě jídla více energie a fantazie.

Jak si vedu dál, sledujte na mém blogu. Nebojte se mě podpořit vašimi zkušenostmi a radami. Moc mi pomáhá vědět, že si zápisky nepíšu sama pro sebe.

Ceníme si snahy hubnout postupně, říkají odbornice

Snažetí Petry sledují i lektorky STOBu (společnosti STop OBezitě) Jana Divoká a Iva Málková. Oceňují hlavně to, že Petra vsadila na pohyb a poradí, jak ještě "vyladit" jídelníček.

Období těhotenství, kojení a mateřské dovolené vůbec, patří z pohledu vzniku nadváhy k rizikovým. Žena by neměla držet velmi přísné diety, avšak také není nutné, aby přibírala mnoho kilogramů. Důležité je, aby strava byla pestrá a vyvážená, tj. nechyběly v ní žádné živiny. "Proto velmi cením Petřinu snahu spíše si váhu udržovat, případně redukovat pozvolna. Pohyb, menší porce častěji denně a vhodný pitný režim jsou jistě pro to velmi vhodnými prostředky," říká Iva Málková.

Petra vidí svůj velký problém v tom, že nezvládá chuť na sladké. Vybírat si "light" formy sladkého je jistě vhodnou cestou pro začátek. Jde však o to, co nazývá "light"? Někdy slučujeme totiž pojem zdravé a dietní. Ono tomu často být tak nemusí. Například – oříšky jsou považovány za zdravou potravinu a jsou opravdu vítanou součástí jídelníčku, ale stačí pár kousků denně. 100 g oříšků dodá do těla i 2000 kJ (dle druhu) – což se rovná zhruba energii, kterou by měl dodat do našeho těla oběd. Řešením může být, že si Petra povolí sladké 2 - 3x týdně a zařadí ho plánovaně na snídaní či svačinu. Ví-li, že o víkendu přijde babička s dobrotami, nechá si tedy "příděl" sladkého na víkend.

Doporučení k jídelníčku:

Petra by se měla držet pravidla 1 jídlo = 1 kus (dva menší kusy) pečiva.

Ke svačině ať si dá poloviční porce, než doposud - tj. polovinu pečiva "s něčím", a také 1 kus ovoce a jogurt lépe něž 2 kusy ovoce.

Petra si nemusí vyčítat, pokud si dá stejné jídlo jako ostatní, jde jen o přiměřenost porce. Vhodné je použít menší talířek a doplnit jídlo zeleninovým salátem.

Častým jevem je u maminek na mateřské dojídání po dětech. Je nám líto nedojedené jídlo vyhodit. V takových chvílích je ale dobré si uvědomit, že hodnota vyhozeného jídla je často menší, než hodnota toho, co budeme muset vynaložit, abychom se zbavili kilogramů, které díky dojídání přibereme. Obecně platné tvrzení praví, že jídlo se vyhazovat nemá, má se dojídat. Naučili jsme se to od svých rodičů, ve škole a pod. Jak vždy říkám svým klientkám – žádný zákon, který by zakazoval vyhodit zbytky neexistuje! Je to jen a jen naše volba.

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce