Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Petra, měsíc druhý: jde o centimetry, ne o kila!

( Renata Vyšínová | přečteno: 8642x )

V prvním měsíci hubnutí v projektu Hubnutí online! vsadila Petra, maminka na mateřské, hlavně na dlouhé procházky s kočárkem a zumbu, takže pohyb. Tentokrát ale vyzvala na pomoc i odborníka, který s ní podrobně probral její jídelníček. A jak výsledky hodnotí odbornice na hubnutí ze společnosti STOB?

shutterstock.com

Hledám ten správný způsob hubnutí

Druhý měsíc hubnutí byl spíše ve znamení hledání nového způsobu, jak hubnout, abych také konečně zhubla. Mé domácí metody jsem donesla k odborníkovi, který mě vyšetřil a doporučil mi pro mě doposud nepoznaný styl stravování (asi aby mě to celoživotní hubnutí neomrzelo :o).

Takže na čísla jsem v celkové bilanci shodila 0,5 kg za druhý měsíc a za oba měsíce tohoto projektu dohromady 2 kila. Stihla jsem v druhém měsíci totiž kilo nabrat a zase se ho zbavit a ještě trochu shodit a... Prostě klasika. Proto padlo mé rozhodnutí, vyhledat lékaře, který důkladným vyšetřením zjistil, že si mé tělo myslí, že jsem stále těhotná, a tak přijaté jídlo ve střevech nabobtnává. Když tedy sním jeden rohlík, pro mé tělo z toho jsou důsledky, jako bych snědla rohlíky dva. Také jsem zjistila, že i když vypiji 2-3 l neslazené tekutiny denně, nedostává se voda všude, kam je v těle potřeba. Problém je v mém stylu pití. Když mám žízeň, "exnu" hodně pití a takto celý den. Nyní mám za úkol vypít cca 2 - 3 dcl za hodinu.Takže zachovat množství, ale pít pravidelně a po menších dávkách. A o to se také snažím.

Pan profesor mi vysvětlil, že nebudeme "hubnout", ale budeme formovat postavu:

  • změnou přístupu: vtip je v tom, že budu sledovat glykemický index potravin a podle toho ho budu konzumovat ráno, dopoledne či odpoledne. Jíst musím po hodině a půl a jako doplněk stravy budu 4x denně pojídat tabletky vlákniny
  • nemám tedy řešit váhu, ale centimetry!!! Na svém blogu jsem uvedla mé počáteční hodnoty, tak uvidíme, zda se budou zmenšovat :o)
  • jelikož potřebuji více svalové hmoty na to, abych dokázala spálit těch přebytečných 20% tuku :o) Bylo mi doporučeno: jízda na kole, na in-linech, plavání a posilování břišních svalů. Zumba je prý OK :o) A cítím, že mi opravdu pomohla zpevnit postavu. Soudím tak podle dalších kalhot, které jsem ještě před měsícem sotva oblékla. Nyní mi ani nedělají "břišní převis" :o)) Zde se mi dokazuje, že se nemůžu vázat jen na váhu!!!

Ještě zvládnout chuť na sladké!

Takže toto je můj nový plán na třetí online měsíc, ve který věřím a myslím, že půjde o dlouhodobý způsob stravování, který neopustím hnedle po skončení tohoto projektu.

Chutě na sladké stále mám a když sedím u stolu s těmi dobrotami (co do chutě, ne co do složení), tak trpím jako kuřák u popelníku, na kterém doutná několik druhů cigaretek... Znám to z vlastní zkušenosti :o)) A jelikož jsem své chutě tento víkend opět neovládla, vážně jsem se na sebe naštvala a zařekla se, že mě to nestojí za to.. celý týden to zvládat a snažit se, a pak to během chvíle pokazit.

No, tak uvidíme, zda do třetice opravdu všeho dobrého. Přijďte mě podpořit na můj blog, který píšu také pro vás. Uvítám Vaše zkušenosti a názory!

Doporučení odborníka: sladkosti prostě nekupujte

Jak vidí postup v hubnutí Petry odbornice Jana Divoká ze STOBu (společnosti STop OBezitě)?

Je výborné, že se Petra poradila s odborníkem. Je pravda, že mnoho lidí díky sportu a vyvážené stravě spíše "hubne" v tělesných partiích, ale na váze to není mnoho vidět. Je to tím, že svalová hmota je těžší než tuk. Svalová hmota je pro naše tělo ale i více žádoucí.

Sledování glykemického indexu potravin je velmi vhodné, ale ani on není samospásný. Zpočátku hubnutí jistě sledování glykemického indexu a dodržení jídelního režimu většinou postačí. Avšak ve chvíli, si tělo na daný příjem zvykne, nemusí jít hubnutí až tak dobře. Proto, stejně jako již několika spoluhubnoucím z projektu, doporučuji seznámit se s energetickými hodnotami potravin. Nízký GI totiž také mají i potraviny s vyšší energetickou hodnotou – sýry, uzeniny a pod. Pokud by čtenáře tato problematika zajímala, mohu doporučit knihu Hubneme s rozumem v praxi – Glykemická kuchařka paní Ivy Málkové a Jaroslavy Štochlové. (K objednání i na www.stob.cz).

Schvaluji, že se Petra snaží příjem tekutin rozložit do celého dne. Jednorázové napití opravdu nezavodní organismus tak. jak by bylo potřeba.

Petra také popisuje své – někdy marné – odolávání sladkostem. Pokud nemůže odolat, je nejlépe nemít sladkosti po ruce – co není doma, nelze sníst. Nebo si může sladké naplánovat např. 3x týdně. "Kdo smí hřešit – hřeší méně!" Glykemický index sladkosti trochu sníží tím, že si k ní (nebo v ní) dopřejeme "bílkovinu". Z tohoto pohledu bych tedy volila sladkosti z tvarohu, namísto vodové zmrzliny menší množství smetanové, nebo si dát trochu ke sladkosti trochu mléka nebo méně tučný jogurt apod.

Každý jsme člověk chybující a je třeba si drobné prohřešky umět odpouštět. Lze je vykompenzovat následující dny tím, že budeme jíst méně, nebo zařadíme více pohybu.

Držme tedy Petře palce do dalšího snažení.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jan Suchel

Můj projekt na hunbnutí je založen na úpravě metabolismu tuků. To znamená, že organismus neukládá žádné tuky i přes vysoce kalorické jídlo. Tělo nikdy nepřibírá na váze a proto také nikdy se nemusíte v jídle omezovat. Hubnutí je stejné - menší kalorický potravinový příjem a vyšší spalování tuků. Tuky jsou v potravě nezbytné, chybí-li, tělo si je bere z uloženého tuku. Cukr bych neomezoval, co nezpracuje slinivka to se vymočí. Tento projekt je třeba zavést do školních jídelen a ozdravit mládež. Nevyžaduje to žádné finanční náklady. Suchel

Můžu doporučit

super je na hubnutí slimax


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce