Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Bára po měsíci hubnutí: dole je 5 kilo

( Renata Vyšínová | přečteno: 18669x )

Bára se při své snaze v projektu Hubnutí online! vsadila na spolupráci s obezitologem. Znamenalo to sice sledovat poctivě svůj jídelníček, absolvovat vyšetření a pohovor, ale výsledek se dostavil. Bára je o pět kilogramů lehčí. Co na to sama Bára a co odbornice ze společnosti STOB?

shutterstock.com

Jsem ráda, že se daří i přes několik hříchů

Moje hubnutí začalo na apríla, kdy jsem se zapojila jsem se do projektu Hubnutí on-line. Byla jsem právě prvních 14 dní v nové práci a tak trochu ve spěchu, takže ze začátku to šlo snadno. Zhubla jsem za měsíc 5 kilo. Byla jsem pořád na cestách a hlavně jsem si začala zapisovat, co všechno sním. Omezila jsem, ale hlad jsem skoro nepocítila, zpočátku ani chuť.

Jídelníčky za 3 týdny, graf o vývoji mé váhy od 18 let a asi 8 dotazníků o tom co se mnou dělá jídlo, jsem odevzdala na obezitologii v Národním endokrinologickém ústavu na Národní třídě v Praze. 6.5. jsem byla na pohovoru. S paní docentkou jsme společně prošly krevní testy, můj vývoj váhy za 26 let, všechny vlivy - těhotenství, antikoncepce, kouření a pohybové aktivity. Zhodnotila můj BMI v 18 a 44 letech, pochválila mě, že jsem vytvarovaná a že se hýbu i se svými pěknými kilíčky.Doporučila mi zvýšení pohybu. Krevní testy však odhalily nedostatky mého těla: vysoký tlak, vyšší cholesterol,zvýšený cukr a rozkolísaná hodnota TSH i přes kontrolovanou léčbu. Ve stravě mám pouze 50% příjem vápníku, což může mít vliv na osteroporézu. Pro mě z toho plynou závěry: snížit energetický příjem na 5000 KJ, jíst více zeleniny, vyřadit bílé pečivo a přidat ryby a bílý jogurt. Největším problémem je příjem tekutin. Vůbec nepiju! Mám naordinovány 2 dcl vody, vody s citronem nebo ovocný čaj každou hodinu. Musím vysadit jakoukoliv kávu – to nevím, jak bez ní budu fungovat a vysadit alkohol, který piju jen příležitostně. Při pomyšlení, že to je napořád, se mi chce brečet! Taky mi byl doporučen psycholog, abych si ujasnila svůj postoj k jídlu. Tam jsem se teprve objednala. Jídlo pro mě znamená pocit klidu a pohody. Jsem na ten pohovor zvědavá! Musím vydržet, i když jsem trochu polevila. Občas si dám oběd ve fastfoodu (celkem dietní) nebo zhřeším bábovkou či deckou vína, takže názor odborníka uvítám! Potřebuju dokázat sama sobě, že to jde! To, jak se mi daří bojovat se svými chutěmi, najdete samozřejmě i na mém blogu.

Odborník: klidně ať Bára hubne pomaleji

A jaký komentář má k měsíčnímu snažení Báry Jana Divoká ze STOBu (společnosti STop OBezitě)? Chválí, ale zároveň má pro ni i několik dalších doporučení:

Vítám Báru mezi hubnoucími a gratuluji k úspěchu 5 kg. Jen bych podotkla, že u hubnutí platí, čím pomaleji, tím lépe. Je doporučeno hubnout 0,5 – 1 kg týdně.

Bára ve svém prvním zápisu na bologu popisuje návštěvu rychlého občerstvení a považuje je za "celkem" dietní! Trochu bych jí vyvedla z omylu. Jde o záměnu kalorií a joulů. Dle toho, co je uvedeno na stránkách tohoto rychlého občerstvení, jsou údaje uvedeny v kilokaloriích – ne v kilojoulech. Celkově tedy Bára zkonzumovala plněnou tortilu - 545 kcal, smažené kroužky - 520 kcal a colu - 170 kcal = celkem 1235 kcal, což je cca 5200 kJ!!!! To je denní dávka pro ženu, která redukuje váhu! Pozor tedy na záměnu těchto jednotek!

Bára popisuje jako svůj největší problém to, aby zvládla různé události, které má spojené s konzumací jídla a vína (oslavy, grilování a pod.) V těchto případech bych jí doporučila, aby si připravila vhodnější potraviny – např. namísto druhého špekáčku si na ohni opéct jablko, papriku s kouskem sýra a pod. (Jen poznámka – pečení nad přímým ohněm není zrovna nejzdravější přípravou jídla. Z tuku, který kape do ohně se zpětně tvoří škodlivé (i karcinogenní) látky, které se dostanou do opékané potraviny.) Oslavy lze také řešit méně energetickým pohoštěním (Inspirujte se dvojicemi receptů v internetovém časopisu Pochutnej si se STOBem, jehož čísla jsou zdarma ke stažení na www.stob.cz) Při grilování bych zvolila libový plátek masa – nejlépe kuřecí či krůtí a připravovala ho na co nejmenším množství tuku. Jako přílohu si lze přichystat zeleninový salát. Bára také popisuje její vřelý vztah k vínu. Víno nemá – oproti např. tvrdému alkoholu – až tolik energie, ale přeci jen, je jasné, že jsme ho také schopni vypít více. Proto bych možná volila vinný střik, nebo - jak Bára vlastně činila – prokládala bych pití obyčejnou vodou.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Můžu doporučit

na hubnutí doporučuji slimax


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce