Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Chcete hubnout zdravě? Jděte do stanu!

( Renata Vyšínová | přečteno: 7954x )

Na obezitu se umírá, není to jen otázka vzhledu! Tak přesně na tohle vás bude chtít upozornit Evropský den obezity, kterým byl vyhlášen pátek 21.5. Dozvíte se, že na následky obezity ročně zemře asi milion lidí... ale ten den vás nechce jen vystrašit. Naopak, nabídne vám i pomoc. Právě v pátek najdete v Praze a Brně poradenské stany, kde se dozvíte, jak se svých kilogramů navíc zbavit jednou pro vždy, ale zdravě.

shutterstock.com

Cílem prvního Evropského dne obezity, nezávislé celoevropské iniciativy, je podpořit nás v aktivním boji s obezitou a nadváhou. V Praze a Brně můžete vyhledat poradenské stany, ve kterých zjistíte svůj index BMI, dozvíte se, zda je vaším problémem i skrytý orgánový tuk. Postup zdravého a pro vás vhodného snižování váhy můžete konzultovat s nutričními terapeutkami. Záštitu nad projektem v ČR má společnost GlaxoSmithKline a značka alli.

PharmDr. Pavla Šubrtová z GSK říká: „Poradenské stany zdravého hubnutí najdete v Praze před obchodním centrem Palác Flóra, v Brně ve spodní části Malinovského náměstí. Na obou místech budou od 10 do 17 hodin přítomny nutriční terapeutky, které nabídnou řešení vedoucí k trvalému a zdravému snížení váhy, nebo třeba vysvětlí rozdíl mezi lékem a potravinovým doplňkem určeným k hubnutí."

Založení Evropského dne obezity se opírá o aktuální evropské statistiky Světové zdravotnické organizace (WHO), která uvádí, že 30 až 80 % dospělých Evropanů je obézních. Nadváha a obezita jsou také každoročně zodpovědné za více než 1 milion úmrtí. Je tedy na čase změnit náš pohled na obezitu a nadváhu jako na kosmetický nedostatek a začít je vnímat jako závažný zdravotní problém, který nabývá epidemických rozměrů. Dr. David Haslam, předseda a klinický ředitel Národního obezitního fóra (National Obesity Forum) a zakladatel EDO říká: "Národní a evropské strategie prevence obezity jsou klíčové, chceme-li zabránit budoucnosti plné obézních občanů. Léčba nadváhy a obezity musí získat stejnou prioritu jako prevence, abychom v budoucnosti zabránili epidemiím cukrovky, srdečních onemocnění, rakoviny a předčasným úmrtím."

V rámci EDO bude také spuštěna celoevropská petice Iniciativa evropských občanů , jejímž cílem je shromáždit milion podpisů občanů EU a na jejich základě lobbovat za práva lidí s obezitou a nadváhou u Evropské komise.

5 – 10 za zdravější Evropu

Mottem letošní kampaně Evropského dne obezity je „5 – 10 za zdravější Evropu“ symbolizující úbytek váhy, který stačí k výraznému zlepšení zdravotního stavu lidí s obezitou a nadváhou. Již 5 – 10% snížení celkové váhy těla může přispět k poklesu pravděpodobnosti výskytu diabetu o 58 % a rizika ischemické choroby srdeční o 48 % u mužů a 40 % u žen.

Jean-Paul Allonsius, prezident Belgické asociace obézních pacientů (Belgican Association of Obese Patients, BOLD) a zakladatel EDO říká: „To, co pacienti s nadváhou a obezitou opravdu potřebují, je podpora zdravotnických odborníků – lékařů, lékárníků, nutričních terapeutů a psychologů k dosažení a udržení zdravé váhy. Evropské vlády a politici by měli udělat více pro podporu a rozvoj tohoto víceoborového přístupu a začít léčit obezitu jako komplexní onemocnění.

O metodách, jak hubnout se dozvíte i v našem projektu Hubnutí on-line!

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce