Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zhubnutí - snazší cesta k těhotenství?

( Věra Boháčová | přečteno: 19735x )

Pokud trpíte nadváhou, je zdravé a přiměřené! zhubnutí skutečně jednou z cest, jak zvýšit svou šanci na úspěšné otěhotnění. Stejně jako přiměřená tělesná hmotnost, i zdravý životní styl může mít zásadní vliv na otěhotnění i průběh těhotenství. A opravdu nestačí změnit životosprávu až ve chvíli, kdy zjistíte, že jste těhotná.

shutterstock.com

Příprava na těhotenství


Příprava na těhotenství nezačíná rozhodnutím "teď budeme mít děťátko". Klidné, zdravé
a kvalitní těhotenství by mělo být připravováno několik let předem
stravovacím a životním stylem. Mnohé lze samozřejmě pozitivně i negativně ovlivnit až v průběhu těhotenství, ale jen přiměřeně živená žena může úspěšně otěhotnět a pak zabezpečit optimální výživu a vývoj svého dítěte.

Žena by se měla udržovat v kondici, zdravě jíst, vyvarovat se konzumace alkoholu, kouření a jiných drog již při plánování těhotenství, a to už proto, že vývoj dítěte bývá nejvíce negativně ovlivňován během prvních týdnů po početí, zejména v době, kdy žena ještě mnohdy ani netuší, že je těhotná. Důležitou zásadou je neuchylovat se k alternativním způsobům stravování (např. veganství), které mnohdy vedou ke špatnému nutričnímu stavu.

V případě, že se žena léčí např. s diabetem (cukrovkou) nebo hormonálními poruchami, měla by své rozhodnutí otěhotnět konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, protože v těchto případech je třeba upravit léčbu, aby byla na těhotenství dobře připravená.

Plánování těhotenství – ideální doba k posouzení životosprávy i ke změnám!


Plánování těhotenství je tedy ideální dobou k posouzení vlastního životního stylu, k odstranění či omezení nezdravých návyků. Zároveň je vhodnou dobou k případným změnám, protože měnit každodenní návyky až v těhotenství je velice obtížné.

Negativní vliv na plodnost mohou mít například nesprávná životospráva (v čele s nevhodnou stravou), drastické diety, užívání léků, alkoholu a drog, kouření, stres, škodlivé vlivy z okolního prostředí. Svou roli sehrává i tělesná hmotnost.

Přiměřená váha – jedna z cest k úspěšnému otěhotnění a bezproblémovému těhotenství


Žena, která se snaží otěhotnět, by měla mít přiměřenou tělesnou hmotnost, protože jak podváha, tak nadváha s sebou přináší nejen problémy s početím, ale souvisí s nimi i další komplikace v průběhu těhotenství a porodu. Optimální tělesnou hmotnost je možné jednoduše zhodnotit např. výpočtem indexu tělesné hmotnosti (BMI – Body Mass Index). Ten se vypočítá jako podíl tělesné váhy a druhé mocniny výšky v metrech. Pokud vyjde hodnota BMI v rozmezí 20 - 25, je to naprosto v pořádku.

Při nadváze (BMI 25 a více) mohou mít ženy jednak problém se samotným otěhotněním, během těhotenství jim dále hrozí riziko těhotenské cukrovky a vysokého krevního tlaku. Může dojít k nedonošení plodu nebo k jeho nízké porodní hmotnosti. Někdy je u obézních žen nutné provést císařský řez a též se zvyšuje riziko pooperačních komplikací a horšího hojení.


Pro zvýšení pravděpodobnosti otěhotnět je prospěšné již snížení tělesné hmotnosti ženy s nadváhou/obezitou o 5 - 10 %.

Při podváze (BMI nižší než 20) mohou též nastat problémy s početím. Aby si žena udržela svou reprodukční schopnost, je totiž třeba mít v těle alespoň minimální zásoby tuku. Ženy s podváhou také riskují nedonošení plodu, případně narození miminka s nízkou porodní váhou.

 

Autorka je členkou Fóra zdravé výživy.




Ovulační test LH MAX věnovala společnost Pears Health Cyber, výhradní distributor těhotenských a ovulačních testů Seratec®.
Stanovte si své PLODNÉ DNY!
Co je v projektu

Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Polik81

Pokud jste se rozhodli váš interiér oživit tapetou, čeká na vás nelehká, ale velmi příjemná povinnost – vybrat z nesčetného množství provedení, barev a povrchů tu správnou tapetu. S tím vám pomůže web Tapetydobytu.cz – www.tapetydobytu.cz. Díky němu máte možnost snadněji se rozhodnout pro tu pravou a ještě vás naučíme, jak vytapetovat bez problémů.

jméno a příjmení

Vážená paní Králová, nevím co je vaší profesí, ale větší blábol o ničem jsem dlouho nečetla. Snůška informací, které všichni víme, a nic konkrétního, je opravdu ubohé a na odborný web to nepatří. S pozdravem Klukovická

xansmxv

9FQxY3 wjjiqeaznwce, [url=http://rnbusetxnlhl.com/]rnbusetxnlhl[/url], [link=http://uwrrnkaxqwwd.com/]uwrrnkaxqwwd[/link], http://cjojbxrolqzv.com/


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1924. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce