Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Existuje opravdu účinná dieta? Najděte ji s námi! (díl 5.)

(PhDr. Iva Málková | přečteno: 10720x )

Stále ještě hledáme tu nejlepší dietu, která vás natrvalo zbaví nadbytečných kilogramů a organismus "nezhuntuje". Bude to třeba ta, kterou najdete v knižních bestsellerech, které se na pultech knihkupectví neohřály ani chvíli? Je dobré se stravovat podle Lenky Kořínkové, která také vydala několik knih?

shutterstock.com

I dnes připomínáme, že odborníci hodnotili každou dietu hubnutí podle toho, jak škodí či prospívá tělu a duši. Celkové hodnocení se pohybuje na škále od * nejhorší až po ***** nejlepší. V celkovém hodnocením odráží to, jak konkrétní metoda škodí či prospívá tělu i duši a jak rychle se při ní hubne a následně zase přibírá.

Kniha Fit pro život

Celkové hodnocení:**

Princip: V knize se doporučuje, aby 70 % jídelníčku tvořilo ovoce a zelenina, dopoledne pití šťávy či konzumace pouze ovoce a zeleniny. Normální pestrá strava se doporučuje až odpoledne a večer. Pokud lidé podle informací v této knize hubnou, je to proto, že snížili příjem energie v důsledku zvýšeného příjmu ovoce a zeleniny na úkor jiných, většinou vysokoenergetických potravin.

Pozitiva: Většina lidí po přečtení této knihy zařadila nově do svého jídelníčku v rozumné míře ovoce a zeleninu.

Negativa: Nevhodně doporučované cykly příjmu potravy podpořily velký nešvar obézních v naší zemi, kteří ráno nesnídají, v poledne se nenaobědvají a většinu potravy přijímají v druhé polovině dne, kdy vyhladovělí po celodenním půstu zkonzumují mnoho potravin při nákupu, vaření, večeři a večerní televizi. Po přečtení této knihy se také velmi zvýšil příjem džusů, které pro obézní vzhledem k vysokému obsahu cukru (v 1 litru 100% džusu údajně "bez cukru" je energeticky vyjádřeno 30 kostek ovocného cukru) jsou nevhodné.

Dieta podle krevních skupin

Celkové hodnocení:**

Princip: Údajně nejstarší doložená krevní skupina je 0, kdy před 40 000 lety př.n.l. člověk kromaňonský pojídal především maso. Život lidí s krevní skupinou A, která se objevila před 20 000 lety př.n.l., ovlivňovalo především zemědělství a chov domácích zvířat. Dle této teorie americký lékař Peter D´Adamo tvrdí, že existuje souvislost mezi krevními skupinami a vhodnou stravou. Člověk potřebuje dle něho jíst to, co odpovídá jeho krevní skupině. Sníme-li to, co "naší krvi nechutná", je porušena plynulá látková výměna a potraviny se ukládají do tukových zásob. A tak pro lidi s krevní skupinou 0 je ideální kromě jiných potravin především maso, pro skupinu A je výborná zelenina apod. Není mi známa žádná studie, která by seriózně dokázala vztah mezi krevními skupinami a vhodným výživovým stylem.

Pozitiva: Lidé se zamyslí nad svým jídelníčkem a dostanou ho více pod kontrolu. Často sníží celkový energetický příjem.

Negativa: Jídelníček není u některých krevních skupin vyvážený, některé potraviny či jídla dle kuchařek jsou méně dostupné.

Dieta Lenky Kořínkové - zvířátka a kytičky

Celkové hodnocení:**

Princip: Lenka Kořínková hubne prý proto, že nekombinuje určité druhy potravin, které pro přehlednost rozdělila na dvě skupiny - kytičkové a zvířátkové.

Pozitiva: Hubnoucí jsou nuceni se zamyslet nad svým jídelníčkem. Odpadá automatické zobání mezi jídly, protože si přinejmenším musí uvědomit, zda si dané jídlo vzhledem k předchozí konzumaci určitého druhu potravy mohou dovolit. Většinou sníží energetický příjem díky tomu, že přijímají vyšší podíl rostlinných potravin a menší podíl potravin tučných.

Negativa: Přemýšlení o kombinování potravin zatěžuje, někdy je obtížné principy dodržet. Při jednostranné konzumaci např. "kytiček" chybí některé živiny, vitaminy a minerály. Někdy může dojít i k nárůstu hmotnosti při volbě vysokoenergetických potravin.

Příště čtěte: Odborné hodnocení "barevné" diety a možnost zázračného hubnutí.

Máte zkušenost s některou z těchto diet? Zabrala na vás nebo jste s ní naopak pohořeli? Dejte nám vědět v diskusi nebo nám napište!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Diabetik: Nechci si píchat inzulín, proto krotím kila

Bohumil Veselý je aktivní muž v důchodu studující univerzitu třetí věku. Jeho diagnóza zní: diabetes 2. typu. Kvůli cukrovce musí zhubnout ať chce, nebo ne. Spoustu let se snažil svoje kila zkrotit, podařilo se mu to až pod pohrůžkou inzulínu.

Léčba obezity: nevěřte na zázraky, ale sobě

Zbavit se lehce a bez práce nadbytečných kil je přáním mnoha lidí. Existují léky, které nám mohou pomoci. Ale hlavně se musíme rozloučit se svými špatnými stravovacími a pohybovými návyky nebo spíš zlozvyky. Pak povede léčba k cíli – trvalému udržení váhy, která nás nebude ohrožovat na zdraví.

Co na talíř? Napoví pyramida

Přemýšlíte o tom, co by mělo být ve vašem jídelníčku, aby byl zdravý a vyvážený? Nemusíte se trápit správným výběrem, pokud znáte tzv. potravinovou pyramidu. Odborníci na výživu ji sestavili ze šesti potravinových skupin, které poskládali do čtyř pater přesně podle toho, kolik jich máme sníst. Základem jsou obilniny, které bychom měli mít na talíři nejčastěji, a špičkou pak tuky, cukry a sůl. Ty bychom měli jen "uždibovat".

Ohrožují kila navíc vaše zdraví?

Obezita, nadváha, otylost, kila navíc, korpulentnost – takto označujeme fakt, že někdo nemá ideální váhu. Takových je v ČR v52 %. Co je vlastně obezita, jaké má podoby, jak se zjišťuje a jaká zdravotní rizika jsou spojena s různými stupni obezity? Naučte se to spočítat a zjistit, jaká rizika z toho plynou právě pro vás.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce