Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak vzniká zubní kaz?

(Prof. MUDr. Zdeněk Broukal CSc. | přečteno: 20007x )

Zubní kaz je v určitém smyslu infekční onemocnění. Vzniká činností bakterií, streptokoků a laktobacilů.

shutterstock.com

Zubní kaz je v určitém smyslu infekční onemocnění. Vzniká činností specifických mikroorganismů, tzv. kariogenních streptokoků a laktobacilů.

Kariogenní mikroorganismy, jsou-li v dětských ústech přítomné ve zvýšeném množství, štěpí cukry a škroby, které s potravou ústy procházejí. Vznikají při tom organické kyseliny, jako kyselina mléčná, octová, máselná, propionová a některé další. Tím se okyseluje prostředí na povrchu zubu a povrch sklovinného minerálu - apatitu se odvápňuje. Sliny tomuto procesu účinně brání. Neutralizují vznikající kyseliny, ředí je a odplavují, přinášejí do úst vápník a fosfáty, které drobná naleptání dokážou opravit.

Je-li ale kariogenních mikroorganismů příliš mnoho a cukry procházejí ústy velmi často, sliny už kyselé ataky nezkompenzují a vzniká zubní kaz - defekt tvrdých zubních tkání. Defekt se zpočátku nachází jen ve sklovině, postupně ale proniká i do dentinu a do zubní dřene. Zubní kaz nejčastěji vzniká na určitých, říkáme predilekčních místech, kterými jsou rozbrázděné kousací plošky postranních zubu, stoliček a kontaktní plošky, jimiž se zuby v zubních obloucích dotýkají.

Ve hře jsou tedy čtyři faktory vzniku zubního kazu, mikroorganismy, cukry a škroby v potravě, kvalita povrchu zubu a kvalita slin a frekvence, s níž se tři předešlé faktory uplatňují. Podívejme se podrobněji na jednotlivé faktory vzniku zubního kazu, abychom pochopili, v čem spočívá jeho účinná prevence.

Kariogenní streptokoky a laktobacily jsou mikroorganismy velmi dobře adaptované na prostředí dutiny ústní. Nacházejí se prakticky jen v ústech lidí a společensky chovaných domácích zvířat. Jejich zvláštní vlastností je, že se dovedou přichytit, říkáme adherovat, na povrch zubu, rychle se zde pomnožovat a vytvářet tzv. zubní mikrobiální povlak. Do úst dítěte se dostávají až v době, kdy dítěti začínají prořezávat mléčné zuby. Zdrojem kariogenních mikroorganismů jsou tedy ústa dospělých a vektorem přenosu jsou sliny.

Název "cukry" je široké označení pro chemicky příbuznou skupinu látek, které slouží jako nejdůležitější energetický zdroj výživy dítěte. Zahrnují jednak jednoduché cukry, monosacharidy a disacharidy a jednak jejich polymery – škroby. Jednoduchým cukrem přítomným v mateřském mléce je laktosa, disacharid složený z galaktosy a glukosy. Škroby a další jednoduché cukry, zejména sacharosa, se pak objevují v pokračující a smíšené dětské výživě.

Zuby prořezávají do úst v době, kdy sklovina, respektive její povrch, ještě není plně mineralizována a je snáze zranitelná kyselinami. Proces dozrávání, který zajišťuje slina, bude trvat ještě zhruba dva roky po prořezaní. Tento proces bude probíhat o to účinněji, čím delší dobu bude povrch zubu čistý, bez zubního mikrobiálního povlaku. O slině si musíme uvědomit ještě jednu důležitou okolnost. Tvorba slin ve velkých slinných žlázách probíhá neustále, její množství se reflexně zvětšuje při příjmu potravy a významně se snižuje ve spánku. A malé dítě spí opakovaně i v průběhu dne a celková doba spánku je mnohem delší než u dospělého.

Teď jsme u častosti situací, kdy se faktory mikroorganismu, výživy a ústního prostředí překrývají, tedy působí společně. Kariogenní mikroorganismy se v ústech dítěte, jak už víme, objevují s prořezáním prvních mléčných zubu a jejich množství je závislé na častosti příjmu sacharidové potravy, později také na frekvenci a účinnosti čistění zubu. Sacharidy procházejí ústy kojeného dítěte šestkrát i vícekrát v průběhu dne. I pokračující a smíšená výživa se v dalším období života podává pětkrát i vícekrát za den. Povrch zubu po prořezání bude ještě nějakou dobu dozrávat a ochranná funkce sliny ve spánku se značně snižuje. Riziko vzniku zubního kazu je tedy z mnoha pohledu u menších dětí značné a omezení nebo eliminace rizika kazu jsou zcela závislé na uvědomělém preventivním chování rodičů a ostatních členů rodiny.

Výchova k tomuto uvědomělému preventivnímu chování obecně je důležitou součástí výchovy mladé generace k mateřství a rodičovství a důležitou součástí přípravy nastávající maminky a rodiny na mateřství. V komplexu hovoříme o tzv. prenatální a perinatální antimikrobiální profylaxi kazu mléčného chrupu.

Chcete mít jistotu, že se ve vašich ústech nevyskytují bakterie zubního kazu? Požádejte lékaře o provedení mikrobilologického testu.

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Zadeček

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce