Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Na internetu si spočítáte kalorie navíc

( Věra Boháčová | přečteno: 8614x )

Správné hubnutí je třeba postavit na dlouhodobé úpravě životosprávy, ve které sehrává zásadní roli jídelníček a pohybové aktivity. Poradíme vám, jak na to.

shutterstock.com

Jídelníček by měl být hodně pestrý, aby obsahoval všechny látky důležité pro správné fungování našeho organizmu. Strava (tedy pokrmy a nápoje) jsou pro organizmus jediným zdrojem energie. Neméně důležité je také rozvržení jídel v průběhu dne a jejich správná kombinace.

Pohyb je při hubnutí stejně důležitý. Pomáhá spalovat tuky a buduje svalovou hmotu, díky které vydáváme více energie, i když zrovna necvičíme. Výdej energie je v našem organizmu zajišťován nejvíce prostřednictvím bazálního metabolizmu (tedy energie zajišťující základní tělesné funkce - termoregulaci, dýchání, srdeční aktivitu, činnost nervové soustavy a všech vnitřních orgánů), pohybem a prací.

Chcete začít cvičit a nejste si jisti jak - v tom vám poradí seriál cvičení s činkami.

Při hubnutí je zásadní hlídat si příjem a výdej energie. V podstatě platí, že čím více se hýbeme, tím více toho můžeme sníst. Neplatí ale, že pokud se nehýbeme, tak jíst vůbec nemusíme, protože tělo energii z potravy potřebuje. Potřebujeme-li hubnout, výdej energie by však měl převyšovat její příjem. Často ale není jednoduché stanovit, jaký vlastně výdej energie máme, tedy kolik energie můžeme přijímat. V tomto případě je na místě konzultace s odborníkem. Využít můžeme i webového pomocníka, interaktivní nástroj "Spočítejte si svůj výdej a příjem" na webu GDA, který umí spočítat individuální výdej energie a porovnat ho s energetickým příjmem vypočteným podle obvyklého jídelníčku. Na základě těchto výpočtů ukáže, jestli svůj limit doporučeného denního množství překračujeme nebo ne a jestli je náš energetický výdej v rovnováze s příjmem.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce