Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Příběh pacienta: Na tuberkulózu mě upozornil kolemjdoucí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4978x )

Pan Vladimír (63) pracoval většinu života jako učitel autoškoly, nejvíce se věnoval školení profesionálních řidičů. Setkával se při tom s mnoha lidmi. Osudným se mu stal rok 2011.

shutterstock.com

„V lednu jsme byli s kamarády na běžkách a já se najednou ve stopě necítil vůbec dobře. Měl jsem tlaky na hrudníku, špatně se mi dýchalo,“ vzpomíná pan Vladimír a doplňuje:
„Po návratu jsem šel k lékaři, ten však nezjistil nic zásadního, a tak jsem v únoru vyrazil opět do hor.“ Při výstupu na Praděd se ale rozkašlal jako o život. „Byl to suchý, křaplavý kašel a jeden kolemjdoucí to dokonce komentoval, ať se mi všichni raději vyhnou pořádným obloukem, že prý kašlu jako bych měl tuberu,“ popisuje Vladimír a s úsměvem dodává.
„Ten člověk dodnes netuší, že jako jediný to už tehdy poznal.“

Čtěte také: Tuberkulóza napadá nejen plíce, ale i pohlavní orgány nebo kosti

Zdravotní stav se začal panu Vladimírovi zhoršovat. Navštívil proto nejrůznější specialisty, kteří mu provedli rentgen, CT a další vyšetření, nikdo ale s jistotou nedokázal určit diagnózu. Lékaři jej posílali na další a další vyšetření až skončil na Plicní klinice Fakultní nemocnice v Olomouci. Tam i přes veškerou péči stále tápali, co že to má pan Vladimír za záhadnou chorobu.
„Začali přibývat pochybnosti, jestli se jedná o atypický zápal plic, atypickou fibrózu, atypickou rakovinu anebo kombinaci všech těchto nelehkých chorob,“ vypráví pan Vladimír a dodává:
„Toto všechno rozhodně nepřidávalo na psychice mé rodině a už vůbec mě samotnému. Všichni jsme doufali, že lékaři snad už brzy přijdou na to, co mi vlastně je a že se konečně začnu léčit.“  Po další sérii vyšetření a laboratorních testů se diagnóza konečně vyjevila – k překvapení všech panu Vladimírovi zjistili přítomnost Kochova bacilu a diagnostikovali mu tuberkulózu, po téměř 4 měsících od počátku potíží. Ihned byl umístěn do izolace a lékaři mu nasadili potřebné léky.
„Po těžkých dvou měsících v léčebně v naprosté izolaci a velkých dávkách léků jsem nyní zcela zdráv,“ říká pan Vladimír.
„Musím nesmírně poděkovat své rodině, přátelům a kolegům za jejich neuvěřitelný přístup. Nikdy mi nikdo z nich nedal absolutně najevo, že tuberkulóza je pro ně z nějakého důvodu nepřijatelná. Prostě všichni se chovali úplně normálně a podporovali, za což jsem moc rád.“ Blízcí pana Vladimíra museli také podstoupit testy na tuberkulózu, u nikoho dalšího se nemoc nepotvrdila.

Čtěte také: Nejčastější nemoci plic

Vladimír se po vyléčení opět vrátil do práce a ke svým koníčkům. Nyní je v důchodě, v aktivitě ale nepolevuje.
„I po takovéto nemoci se dá žít skoro plnohodnotný život. Chodím po horách, vloni jsem naběžkoval asi 450 kilometrů a letos už jsem na 250. Denně ujdu 8 kilometrů s pejskem a ujedu 5 km na kole,“ uzavírá pan Vladimír.


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetik: Nechci si píchat inzulín, proto krotím kila

Bohumil Veselý je aktivní muž v důchodu studující univerzitu třetí věku. Jeho diagnóza zní: diabetes 2. typu. Kvůli cukrovce musí zhubnout ať chce, nebo ne. Spoustu let se snažil svoje kila zkrotit, podařilo se mu to až pod pohrůžkou inzulínu.

Berenika: Na atopický ekzém už mám osvědčené finty

Atopický ekzém je kožní onemocnění, které postihuje děti i dospělé. Příčiny jeho vzniku zatím nejsou jednoznačně určeny. Ví se, že může být dědičným zatížením, alergickým projevem kůže, podivnou imunologickou reakcí organismu, ale i psychosomatickou poruchou… Bohužel, s ním mnozí bojují od raného dětství až do dospělosti. Jedním z takových je i naše čtenářka Berenika, která popsala svůj příběh v rámci diskuse k našemu článku o atopickém ekzému.

Růžena: Kouřit mi prostě chutná, takže přestat je těžké

V dalším textu našeho seriálu o odvykání kouření přinášíme skutečný příběh paní Růženy, která se během téměř padesáti let kouření snažila přestat se svým zlozvykem mnohokrát. Dvakrát vydržela nekouřit několik let, ale "železnou košili" si zase vždycky oblékla. Ví, že má problém, o spolupráci s lékaři však neuvažuje. Proč?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce