Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Tuberkulóza: počty nemocných meziročně klesly, lékaři však varují před přílišným optimismem

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1571x )

Vykašlávání krve, pocení, slabost, teplota, bolesti na hrudníku – to jsou některé z typických příznaků tuberkulózy, nemoci, kterou se nedaří i přes veškerou snahu zcela vymýtit. Brzy uplyne 137 let, kdy německý lékař Robert Koch odhalil zákeřný bacil Mycobacterium tuberculosis, který nemoc způsobuje. Tento den (24. 3.) si lékaři po celém světě připomínají jako Světový den boje proti tuberkulóze.

shutterstock.com

Čerstvá data Registru tuberkulózy říkají, že v České republice trpí touto nemocí 259 mužů a 121 žen. Loni na tuberkulózu v Česku zemřelo 18 lidí, což je o 7 méně než v roce 2017. Nejvíce lidí s tuberkulózou je tradičně v Praze – přesně 84. A hlavní město také překračuje celorepublikový průměr počtu nemocných cizinců. Zatímco v republice je to 33 %, v Praze činí podíl tuberkulózy u osob narozených mimo ČR téměř 43 %. Středočeský kraj a Kraj Vysočina jsou jediné dva kraje České republiky, kde meziročně vzrostl počet lidí s touto nemocí. Zatímco v roce 2017 lékaři ve Středočeském kraji našli tuberkulózu u 49 osob, loni už to bylo 51.

„Česká republika patří dlouhodobě k zemím s nejnižším výskytem této infekce na světě. Nesmíme však usnout na vavřínech. Za relativně nízkými počty nemocných je tvrdá práce českých pneumologů při včasném záchytu, rychlém nasazení léčby a řadě protiepidemických opatření,“ říká prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS).

Čtěte také: Tuberkulóza: V boji s touto nemocí je nejdůležitější včasná a řádná léčba

Nové skupiny pacientů ohrožené tuberkulózou

Přestože počty nemocných meziročně klesly, lékaři varují před přílišným optimismem. Vznikají totiž nové skupiny ohrožené tuberkulózou. Pneumologové například upozorňují na rizika spojená s transplantací orgánů či biologickou léčbou. Právě nasazení takové léčby, jež pomáhá například pacientům s roztroušenou sklerózou, rakovinou, revmatoidní artritidou, lupénkou nebo Crohnovou chorobou, může probudit dosud spící latentní tuberkulózní infekci.

„Pacienti se v minulosti mohli setkat s mykobakteriemi tuberkulózy a ty dosud v klidu „dřímou“ v jejich těle. Ve chvíli, kdy dostanou biologické léky na jiné onemocnění, mohou tyto léky narušit ochrannou bariéru v jejich těle a bacil se vzbudí. Nedokáží pak čelit vzniku tuberkulózy, jež pro ně může být smrtelná. Riziko nákazy tuberkulózou je v těchto případech pětadvacetkrát vyšší než u zdravé populace,“ vysvětluje prof. Vašáková.

Plicní lékaři tak doporučují provést u všech, které čeká léčba biologickými léky, tuberkulinový kožní test, a pokud se objeví reakce, pak ještě složitější krevní test – tzv. IGRA test. Pacienti, kteří podstoupili transplantaci orgánů, především plic, čelí dokonce až o 70 % vyššímu riziku nákazy tuberkulózou.

Čtěte také: Tuberkulóza napadá nejen plíce, ale i pohlavní orgány nebo kosti

Nákaza přichází ze zahraniční

Nebezpečí nákazy tuberkulózou s sebou přináší také nedostatečné zdravotní kontroly tzv. agenturních pracovníků, kteří přijíždějí do Česka za prací. Najímají je agentury, které je přidělují na základě poptávky do firem v Česku.

„Měly by garantovat jejich dobrý zdravotní stav. Praxe je taková, že tito lidé často neprojdou zdravotními prohlídkami, které by tuberkulózu a další nakažlivé nemoci odhalily. Tím, že nejsou zaměstnanci podniku, kam nastupují, netýkají se jich vstupní prohlídky před nástupem do zaměstnání. Jejich stav garantuje agentura, a pokud ona tuto prohlídku neprovede a pustí nemocného do práce, dostává se tak nemocný do bezprostředního styku se zdravými zaměstnanci,“ vysvětluje MUDr. Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.
„Většinou jde o lidi ze zemí na východ od nás, kde je výskyt tuberkulózy mnohem vyšší,“
doplňuje MUDr. Šonka.

Aktuální čísla z Registru tuberkulózy ukazují, že v Plzeňském kraji činí podíl tuberkulózy u osob narozených mimo Českou republiku 52 %, což dalece převyšuje celorepublikový průměr. Nemoc lékaři nejčastěji objeví u Ukrajinců, Slováků, Rumunů či Vietnamců.

Čtěte také: Očkování dětí proti TBC

Preventivní opatření

Počet nemocných dětí se drží již druhým rokem na 6 případech. Aby se pneumologům dařilo lépe odhalovat rizikové skupiny dětí, uspořádali loni vzdělávací cykly pro dětské praktické lékaře. Doporučili jim, aby s rodiči novorozeného dítěte vyplnili dotazník.

„Jeho účelem je odhalit, zda se dítě nepohybuje v prostředí, kde by se mohlo nakazit, a pokud ano, navrhnout očkování proti tuberkulóze,“ říká předsedkyně ambulantních pneumologů MUDr. Ivana Čierná Peterová.

Tuberkulóza (TBC)

Tuberkulóza (lidově souchotiny nebo úbytě) je celosvětově rozšířené onemocnění, jehož původcem u lidí je Mycobacterium tuberculosis (dříve nazývané „bacil Kochův“, BK). Jedná se o infekční onemocnění nejčastěji postihující plíce, může však postihnout i jiné orgány, jako např. lymfatické uzliny, mozkové pleny, močové ústrojí, klouby a kosti, a také kůži. Šíření tuberkulózy se děje kapénkovou infekcí. Zdrojem je člověk s nepoznanou TBC plic, který kašle a vykašlává kapénky obsahujíc mykobaktéria.

Příznaky onemocnění TBC

  • Dlouhodobě zvýšené teploty nebo horečky nad 38 stupňů, které nepoklesnou ani při užívání antibiotik.
  • Mohou se objevit i další potíže - zvýšená, charakteru života neodpovídající únava, malátnost a hubnutí.
  • Někteří pacienti se v noci výrazně potí a jiní zase trpí kašlem. Kuřáci jej sice mají a měli, ale najednou se stává intenzívnější, dlouhodobější. Suchý dráždivý kašel nebo chrapot, který se později mění v kašel produktivní a sputum může obsahovat i příměsi krve. Stává se, že vykašlávání krve bývá prvním projevem. Takové potíže mohou mít i lidé se zápalem plic, s nádorovým, hematologickým nebo také s jakýmkoli jiným onemocněním, takže se nemusí na tuberkulózu hned pomyslet.

U tuberkulózy jiných orgánů pak příznaky závisejí na lokalizaci onemocnění.

Proto jsou příznaky velmi různé a mohou zahrnovat:

  • Bolesti v zádech a poruchy hybnosti
  • Únava, anémie
  • Bolesti kloubů
  • Bolesti v oblasti ledvin a močovodů
  • Bolesti v malé pánvi
  • Horečka a dušnost
  • Změna vědomí, bolesti hlavy, koma

Latentní TB infekce nevyvolává žádné příznaky.

Přestože TBC je dnes již poměrně vzácná, je na ni třeba stále myslet - zvláště u rizikových skupin obyvatelstva. Zvláštní pozornost je třeba věnovat také osobám sociálně slabým a nepřizpůsobivým, protože svým způsobem života mohou být zdrojem mikroepidemií. Při déletrvajících necharakteristických potížích (únavnost, hubnutí, subfebrilie) a při změně charakteru kašle u kuřáků, která trvá déle než 14 dní, je potřebné a indikované rentgenové vyšetření hrudníku.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tuberkulóza ještě zdaleka není onemocněním "z minulosti"

Každou vteřinu se na světě infikuje tuberkulózou jeden člověk.

Tuberkulóza je stále živou hrozbou

Třetina obyvatel planety je infikována tuberkulózou a ročně na ni zemře 250 000 dětí. I v naší republice se vyskytuje mezi bezdomovci, cizinci a vězni. Jde o onemocnění závažné, které se léčí minimálně několik měsíců.

Tuberkulóza napadá nejen plíce, ale i pohlavní orgány nebo kosti

Každý případ tuberkulózy lékaři nahlásí speciálnímu registru. I proto můžeme s jistotou říci, že v loňském roce onemocněno 680 lidí. A 117 z nich byli cizinci. Ukazuje se, že častěji onemocní muži – dokonce dvojnásobně. Každý pátý nemocný s tuberkulózou je starší než 75 let. Kromě plicní formy této nemoci existuje i mimoplicní, která napadá lymfatické uzliny, mozkomíšní pleny, pohlavní ústrojí nebo zuby.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce