Inzerce

Přírodní antioxidanty

(Ing. Tereza Burianová CSc. | přečteno: 20742x )

Přírodní antioxidanty jsou různorodé látky přírodní povahy. Mají schopnost eliminovat negativní účinky volných radikálů, které jsou dávány do souvislosti se stárnutím a vznikem různých onemocnění, mimo jiné např. kardiovaskulárních a nádorových ...

Přírodní antioxidanty jsou různorodé látky přírodní povahy. Mají schopnost eliminovat negativní účinky volných radikálů, které jsou dávány do souvislosti se stárnutím a vznikem různých onemocnění, mimo jiné např. kardiovaskulárních a nádorových. Také různé choroby, související s pokročilým věkem, mohou být podmíněny účinkem volných radikálů. Volné radikály však nemají jen účinky negativní, jsou důležité např. pro ochranu organismu před mikrobiálními infekcemi, je však důležité, aby se efekt pozitivního účinku nezměnil v efekt opačný. O to se stará právě několikastupňový antioxidační systém, kde klíčovou roli hrají antioxidačně působící látky.

Mezi ně patří v první řadě vitamin Evitamin C, některé karotenoidyflavonoidy. Důležitých antioxidantem je selen. V další řadě to pak jsou pak enzymy, které mají schopnost volné radikály rozkládat. Tyto enzymy potřebují ke svému působení tzv. kofaktory, např. riboflavinniacin, konstituční součástí určitých enzymů jsou některé stopové prvky, např. zinekměď.

Pokud má organismus dostatek potřebných látek, lze předpokládat, že antioxidační ochranný systém bude eliminovat nežádoucí přebytečné volné radikály. Je velmi důležité si uvědomit, že antioxidační látky spolu navzájem kooperují, jsou zapojeny do velmi propracovaného systému antioxidační ochrany a proto bychom je měli přijímat v komplexu, nikoliv izolovaně. Nejlepší a pro organismus nejvýhodnější způsob příjmu je pestrá a vyvážená strava, ve které nechybí ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, maso, mléko a mléčné výrobky.

Ovoce a zelenina jsou bohatým zdrojem vitaminu C (hlavního antioxidantu rozpustného ve vodě) a karotenoidů. Karotenoidy jsou látky, které dávají ovoci a zelenině jejich zabarvení. Některé z nich vykazují antioxidační vlastnosti. Nejznámější je zřejmě beta-karoten, mezi další patří např. lutein, lykopen a zeaxanthin.

V rostlinných olejích, obilovinách a luštěninách je vitamin E, který na rozdíl od vitaminu C působí v lipidické fázi. Chrání fosfolipidy buněčných membrán před oxidací.

Pivo obsahuje celou řadu vitaminů, některých minerálních látek a zejména polyfenolů, kterým jsou připisovány antioxidační, antikarcenogenní a antimutagenní účinky. Do piva se dostávají ze sladu a chmele. Vhodná dávka pro dospělého muže je cca 40 g alkoholu za den, což odpovídá dvěma pivům (1 litr). Důležité je, aby toto množství nebylo vypito najednou, ale v průběhu celého dne. Pro ženy je optimální dávka alkoholu menší. Ve víně je velmi důležitou látkou s antioxidačními a antikarcinogenními vlastnostmi resveratrol, jedná se rovněž o látku fenolické povahy. Resveratrol je obsažen zejména v červeném víně, v bílém jsou jeho koncentrace daleko nižší. Lze tedy doporučit umírněné pití piva a vína.

Také čaj, obsahuje celou řadu prospěšných látek, zejména katechinů, které vykazují antikarcinogenní a antimutagenní účinky. Vysoký obsah katechinů je v zeleném čaji, fermentací přechází katechiny na thearubiny a theaflaviny. Důležitý není jen výběr čaje, ale i doba jeho louhování. Čaj by se měl nechat louhovat asi 2 minuty, po delší době přechází do výluhu více taninu, jehož konzumace není žádoucí.

Z méně tradičních potravinářských surovin je pohanka výborným zdrojem rutinu, flavonoidu, který má příznivé účinky na cévy. Amarant obsahuje celou řadu prospěšných látek, např. vitaminů (vitamin C, vitaminy skupiny B), minerálních látek (vápník, hořčík, železo, draslík a fosfor), má vysoký podíl vlákniny a nenasycených mastných kyselin.

Antioxidanty jsou tedy látky, které lidský organismus potřebuje k ochraně před negativním působením volných radikálů. Některé z nich si nedovede organismus sám vytvořit a musí je přijímat z vnějšího prostředí. Je nutné mít na paměti, že antioxidanty se vzájemně ve svých účincích doplňují, proto je nejvýhodnější způsob příjmu prostřednictvím pestré a vyvážené stravy. V případě potřeby je však dostupná celá řada preparátů - doplňků stravy, které antioxidační látky obsahují.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce
loading...
Diskuse k článku
Monika
3x

Objevila jsem skvělý článek o antioxidantech. http://finclub.masar.cz/antioxidanty.html


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex
Inzerce

Anketní otázka

Jak snášíte vysoké teploty?

Zatím hlasovalo 284 lidí
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Opar na rtu vyrazí většinou při oslabení nervového systému a imunity

Opary jsou projevem infekce vyvolané virem herpes simplex (HSV-1), jehož nositelem je až 80 % populace, u 20 % se projev nákazy dokonce pravidelně opakuje. Viru, který opary způsobuje, se totiž nikdy nezbavíme. Přečkává v našem těle a čeká na vhodnou příležitost, kdy se opět projevit. Vyvolat jej může stres, únava nebo snížená imunita.

Diabetická noha, bolest kloubů, zvýšená lomivost kostí aneb jak může cukrovka ovlivnit vaše končetiny?

Takřka 900 tisíc Čechů trpí diabetem, mnozí z nich však nenavštěvují lékaře. Neléčená nebo špatně léčená cukrovka přitom může způsobovat celou řadu komplikací, včetně problémů s pohybovým aparátem nebo takzvané diabetické nohy. Jaké problémy s končetinami může trvale vysoká hladina cukru v krvi způsobovat?

Snímače tělesné teploty zvýší úspěšnost léčby pacientů nejen v pandemiích

My máme chuť udělat dobrý skutek, nápad jak pomoci českým pacientům i základ (Thermeeno), a vy nám s ním můžete pomoci!

5 důvodů, proč řešit šedý zákal v létě

Šedý zákal je porucha průhlednosti čočky, která nejčastěji souvisí s věkem. Zakalení si nejprve nemusíme vůbec všimnout, postupně ale dochází ke zhoršování zraku. Lidé s šedým zákalem vidí rozmazaně a neostře, dochází i ke zkreslenému vnímání barev a obrazu jako takového.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.