Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Koronavirus u dětí: Nejen horečka, ale i průjem a zvracení

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1344x )

Převážná většina dětí, u kterých byla diagnostikována nemoc covid-19, nemá žádné příznakyy a na to, že jsou pozitivní, se u nich většinou přijde ve chvíli, kdy onemocní dospělý. Některé děti nemají žádné nebo jen příznaky podobné nachlazení či chřipce, u jiných se ale mohou objevit i vážnější symptomy a komplikace. Mezi takové patří i nová pediatrická choroba známá jako syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi spojené s COVID-19 u dětí (též PIMS-TS nebo MIS-C).

shutterstock.com

Vzhledem k tomu, že u dětí se nemoc často projevuje bez příznaků, mohou infekci snadno bez varování přenášet. Navíc se ukazuje, že virus se vylučuje stolicí i několik dní po nákaze, takže je zde riziko přenosu i tímto způsobem, a to zejména u malých dětí, které ještě neudržují čistotu.

Příznaky koronaviru u dětí

Převážná většina dětí má asymptomatický, mírný nebo středně závažný průběh nemoci.Nemocné lze podle závažnosti rozdělit do několika skupin.

  • První má takzvaný asymptomatický průběh: dítěti nic není, kromě pozitivního testu má i normální nález na rentgenu.
  • I v druhém případě jde o velmi mírný projev. Dětští pacienti mají příznaky onemocnění horních dýchacích cest, jako je horečka, únava, bolesti svalů, kašel, bolest v krku, kýchají a sekrece z nosu. U některých malých pacientů se může projevit nevolnost, zvracení, bolesti břicha a průjem.
  • V případě středně závažných projevů mají malí pacienti problémy s dýchacím ústrojím, které se projevují pískoty či dušností, a zánět plic.
  • U ještě komplikovanějších případů se kromě problémů s dýcháním objevují i zažívací potíže včetně průjmu.
  • Nejkritičtější stavy, které jsou ale skutečně velmi výjimečné, mohou děti ohrožovat na životě, protože mohou vést jak k srdečním selháním, tak třeba i zánětu mozku či jiným orgánovým poškozením.

Covidové prsty

U dětí a mladistvých se také mohou někdy objevit takzvané covidové prsty, jde o vyrážku v podobě červených hrbolů na prstech zejména u nohou. Je bolestivá a může svědit. Objeví se obvykle druhý až třetí den nemoci a do týdne zmizí. Kromě toho může mít nemocné dítě také třeba kopřivku nebo drobné výrony na kůži nohou.

Syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi u dětí

I když děti obvykle nemívají těžší průběh, mohou se u nich později objevit komplikace spojené právě s koronavirovým onemocněním. Mezi takové patří i syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi spojené s covidem u dětí (též PIMS-TS). 

Syndrom se objevuje obvykle 2-6 týdnů po prodělání COVIDu u dětí a dospívajících. Jejich nemoc covid-19 přitom většinou proběhla mírně nebo bez příznaků. Podstatou onemocnění je opožděná imunitní odpověď. Postihuje především cévy a srdce, ale může se rozvinout i do multiorgánového selhání. Syndrom nejčatěji napadá děti předškolního a školního věku a děti ve věku puberty.

Projeví se horečkou trvající nejméně tři dny, k tomu jsou často bolesti břicha, prosáknutí očních víček, někdy prchavé vyrážky na těle, dlaních a  chodidlech. Děti mohou mít také zduřelé mízní uzliny. Mezi další příznaky zánětlivé choroby patří také nízký krevní tlak a dušnost. Syndrom se může projevovat rovněž zvracením nebo průjmem.

Každé dítě, u kterého se příznaky multisystémové zánětlivé odpovědi projeví, musí být neprodleně přijato do nemocnice. Většina dětí se zpravidla vyléčí bez následků, je nutné je ale dlouhodobě sledovat. 

Prevence koronaviru u dětí

Důležité je postupovat tak, jako při klasickém respiračním onemocnění. Veškerá opatření by měli dodržovat důkladně všichni členové rodiny.

  • Vyhýbejte se nemocným lidem (hlavně těm, kteří kašlou či kýchají) a vůbec minimalizujte kontakt s cizími lidmi, ideálně vůbec nechoďte s dětmi do města či do obchodu.
  • Myjte si často ruce (po návratu zvenku, před jídlem...), minimálně 20 vteřin, zaměřte se i na prostor mezi prsty.
  • Na ruce použijte bezoplachové dezinfekční gely, přpadně si ruce chraňte jednorázovými rukavicemi.
  • Používejte jednorázové papírové kapesníky a po použití je hned vyhoďte.
  • Noste roušky! Pamatujte, že roušky musí nosit všechny děti od dvou let věku!
  • Nedotýkejte se očí, nosu a úst neumytýma rukama.
  • Doma pravidelně uklízejte, vysávejte a dezinfikujte povrchy (zejména kliky, vypínače, dálkové ovladače, toaletu, umyvadlo a stoly).
  • Pravidelně perte prádlo, ideálně na vyšší teploty, pokud to je možné. Vhodné je vyprat i plyšové hračky.
  • Důkladně větrejte.
  • Posilujte svou imunitu zdravou stravou a pravidelným pohybem.

Jak mluvit s dětmi o koronaviru?

1) Být upřímní

Snažte se s dětmi mluvit otevřeně. Je dobré přiznat, že nevíme, jak se současná situace bude vyvíjet a že jsme z toho všichni trochu nesví. Můžete se ale domluvit, že budete své děti informovat o nejdůležitějších změnách. Pozor: To však neznamená, že je žádoucí a vhodné dítěti sdělovat veškeré informace, např. informace o aktuálním počtu nakažených lidí či o počtu úmrtí.

2) Vysvětlit příčinu

Citlivě vysvětlete, co je to koronavirus a proč děti musí zůstat doma. Volte slova, kterým děti rozumí. Nezahlcujte děti podrobnostmi, ale ani jim nic nezatajujte. „Co je to koronavirus? Je to taková nová nemoc, u které má člověk obvykle horečku, kašel a hůř se mu dýchá. I když ale nemá kašel ani horečku, pořád může tu nemoc přenášet. Musíme ostatní chránit, i když vypadáme zdraví, protože starým a nemocným by koronavirus mohl ublížit.“ „Školy musí být zavřené a musíme být doma kvůli tomu, abychom si mezi sebou nepřenášeli tu novou nemoc.” „Nevíme, jak dlouho budou zavřené školy, ale pomůže nám to zastavit šíření této nemoci. Pořád se hledá nový lék, který by tu nemoc léčil. Ale všichni lékaři se moc snaží, aby to bylo co nejdřív.“

3) Vysvětlit, jak chránit sebe a ostatní

Vysvětlete dětem, proč se rouška má nosit. Ukažte dětem, jak s ní manipulovat a jak si správně umývat ruce. Vysvětlete jim, proč je tak důležité zůstat doma a nechodit například na hřiště. „Já vím, že je nepříjemné být pořád doma a nechodit na hřiště, ale ta nová nemoc se šíří hodně rychle a doktoři se ji snaží zastavit. Pokud teď budeme všichni doma, budeme si správně umývat ruce a nosit zakrytou pusu a nos, tak budeme moct snad brzy dělat vše jako dřív. To chvilku přece vydržíme, co myslíš?“

4) Trpělivě odpovídat na otázky

Podporujte děti v tom, aby se ptaly, a odpovídejte jim tak, abyste je příliš nezneklidňovali. Vyjádřete pochopení pro jejich případnou frustraci. „Já chápu, že tě štve nechodit za kamarády, já už se taky těším, až budeme moct zase dělat, co nás baví. Tím, že budeme doma, ostatním lidem ale moc pomůžeme.” „Rozumím, že jsi z toho smutný/á a trápí tě to. Ale ještě to doma vydržíme, můžeme si zahrát nějakou hru spolu/podívat se spolu na pohádku, co máš rád/a. Nebo se můžeme s tvými kamarády vidět přes internet, co ty na to?“ Nelžete dětem, všechno beztak vycítí. A nepopírejte vlastní krizi.

5) Nezapomeňte myslet i na sebe

Relaxujte, udržujte telefonický kontakt s kamarády a příbuznými. Dopřejte si čas i sami na sebe – dejte si horkou koupel, šálek kávy nebo čaje, přečtěte si dobrou knihu nebo jednoduše dělejte cokoli, co Vám pomůže.

Zdroj: koronavirus.mzcr.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce