Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Proč je důležité kombinovat denní a noční kosmetickou péči

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 397x )

Určitě jste si tuto otázku někdy položili i vy sami: je opravdu nezbytně nutné používat jeden krém přes den a jiný zase na noc? Nejde jen o marketing kosmetického průmyslu? Potřeby pleti skutečně nejlépe uspokojí oba dohromady, protože každý má jinou funkci a tomu také odpovídá složení. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a po jaké kosmetice sáhnout, aby dostávala vaše pokožka potřebnou hydrataci a živiny?

shutterstock.com

Řada dermatologických odborníků tvrdí, že většinu denních a nočních krémů je možné zaměnit, aniž by došlo k poškození pleti. To ovšem platí jen tehdy, pokud neobsahují složky citlivé na světlo, jež mohou při nesprávném použití způsobit podráždění pokožky. Pokud se ale více zaměříme na hodnotu, kterou přinesou naší pleti, je rozhodně lepší používat denní a noční krémy ve stanovený čas. Právě díky tomu plně uspokojíme potřeby naší pleti, aniž bychom jí zbytečně připravovali o tolik potřebné živiny a přirozenou krásu.

Denní krémy chrání pleť a bojují proti stárnutí

Denní krém je vaším každodenním pomocníkem v boji proti stresu. Ihned po ranním vyčištění pleti byste měli sáhnout po denní péči, která pokožce zajistí celodenní hydrataci a výživu – v sychravém a zimním období to platí dvojnásob. Zároveň denní péči poskytuje pokožce ochranu před škodlivým UV zářením, které má na svědomí předčasné stárnutí pleti a vznik vrásek i pigmentových skvrn. Na rozdíl od nočních krémů mají ty denní lehčí a lépe vstřebatelnou texturu, takže se ideálně hodí i pod make-up a další dekorativní líčení.

Noční krémy regenerují pleť během noci

Oproti tomu noční krém je pomocník, který pracuje, zatímco my spíme a regenerujeme síly na další den. A nejen my – v noci odpočívá i naše pleť, regeneruje se a detoxikuje, což je nutné pro co nejdelší udržení mladistvého vzhledu, zmírnění projevů stárnutí i celkové únavy a stop po hektickém životním stylu. V noci se mikrocirkulace v pleti přirozeně zvyšuje a kyslík tak lépe proniká k buňkám. Noční krém má v porovnání s denním krémem hutnější texturu, která obsahuje bohaté množství výživných látek, jež jsou aktivní po celou noc. V jeho složení pak nenajdete SPF, který je pro noční péči zcela zbytečný. Noční krémy ovšem zpravidla obsahují změkčující a zvlhčující látky, které jsou poněkud mastnější a tím pomáhají obnovit ochrannou bariéru a zásobu potřebných lipidů.

Aby noční krém fungoval správně, je nutné jej nanášet na důkladně očištěnou pokožku. Jak ale noční krém vlastně funguje? Během spánku, kdy pleť odpočívá, ji pečlivě připravuje na další den. Podporuje regeneraci buněk, zklidňuje podráždění, doplňuje zásoby antioxidantů a také ji zbavuje celkové únavy. Právě v noci má pokožka nejlepší předpoklady k tomu, aby absorbovala výživné látky a to díky zvýšené mikrocirkulaci, jež usnadňuje snazší pronikání kyslíku přímo k buňkám. Některé noční krémy obsahují aktivní složky citlivé na světlo, proto je skutečně lepší používat je výhradně na noc a vyhnout se tak podráždění pokožky.

Péče o pleť v zimě

Zima a chladné počasí se na naší pleti viditelně podepisují.  Pleť má tendenci k vysoušení, je mdlá, bez života a objevují se na ní i šupinky. Proto bychom teď měli nasadit kvalitní sezónní péčí, která pleť zásobí hydratačními složkami a potřebnou výživou.

V zimním období je tedy na místě používání výživnějších krémů než obvykle. Ideální je krém s obsahem vitaminů A a E nebo ovocných kyselin a samozřejmě s UV filtrem. Hydratační přípravky používejte omezeně a raději pouze na noc. Krém můžete nahradit mastným makeupem, který pokožku před mrazem a větrem ochrání také. Omezte používání pudru – pokožku jednak vysuší a navíc, pokud ho použijete na mastný krém, riskujete vznik nepravidelných skvrn. A úplně se vyhněte pleťovým vodám s alkoholem, jinak bude vaše pokožka ještě sušší.

Vitamíny nejen pro Vaši pleť

V zimě potřebujeme především trojici vitamínu A, C a E , které pomáhají pleti zvládnout toto období.

  • Vitamín A působí proti škodlivým účinkům volných radikálů, zpomaluje stárnutí pokožky.
  • Vitamín E podporuje zejména antioxidační účinek vitamínu A.
  • Vitamín C je mocný antioxidant, který se podílí na neutralizaci škodlivých vlivů volných radikálů v buňce, tkáních i orgánech.

Na druhou stranu zima je ideální období, kdy kůži zbavit různých rozšířených žilek, znamének či pigmentací pleti – většinou se totiž jedná o laserové zákroky, které se nemají rády se sluníčkem a opálenou pletí.

Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Jak se léčí kožní nemoci?

MUDr. Ilonou Procházkovou, Dermatovenerologická klinika, 25. dubna 2002

Ochranný sluneční faktor (SPF)

Je pravda, ze cim vyssi ochranny slunecni faktror je na opalovacich kremech uveden, tim dele bude trvat nez se krasne opali? Predem dekuji za odpoved

Účinnost opalovacího krému

Je pravda, ze cim je ochranny slunecni faktor opalovacich kremů vyssi, tim dele trva, nez se krasne opalime?dekuji

Olupování pokožky v zimě

V zimním období mám potíže s olupováním pokožky na obličeji (přesněji čelo). Potřebovala bych vhodný postup nebo přípravek, jak tomu zabránit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce