Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Křečové žíly nepřijdou z ničeho nic. První příznaky přehlížíme

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1649x )

První varování můžeme cítit po dlouhém sezení nebo stání, a to spíše v letních měsících. Jedná se o zdravotní problém, který patří do škatulky „civilizační onemocnění“ a dnes se s ním tedy setkáváme více než dříve. Moderní doba ale přináší nejen nevýhody, ale také pomoc díky novým lékům, pomůckám, technologiím a operačním postupům.

shutterstock.com

Křečové žíly znali už ve starověkém Egyptě a Řecku. A své o nich věděli i naši prarodiče, kteří museli používat k mírnění příznaků obinadla nebo podstupovat klasickou chirurgickou operaci. Ta přitom znamená několik týdnů klidového režimu. Křečové žíly a další příznaky nemocných žil se ale dříve netýkaly každého druhého dospělého Čecha, tak jako teď.

První varování nám nestačí

Křečové žíly nepřijdou z ničeho nic. První varování můžeme cítit po dlouhém sezení nebo stání, a to spíše v letních měsících. Může mít podobu večer oteklých nohou, nočních křečí, bolestí nebo pocitu, že máme na noze kouli. Podle průzkumu ale trvá více než rok, než se odhodláme navštívit s nimi lékaře. Není proto divu, že často přechází toto tak zvané „nulté stadium“ do viditelné podoby a objeví se metličky nebo křečové žíly. Mohlo by se zdát, že na tom jsme všichni v Evropě stejně, ale není tomu tak. Zatímco v ostatních státech Evropské unie má skoro 60 % nemocných zmiňované nulté stadium nebo viditelné jen metličkové žilky, u nás vedou klasické křečové žíly a další, ještě vážnější příznaky. Křečovými žílami totiž volání těla o pomoc nekončí.

Čtěte také: Jak hradí pojišťovna operaci křečových žil

Proč naše babičky trápily křečové žíly méně než nás?

Naši předkové měli velkou výhodu ve způsobu života, který vedli. Pravděpodobnost, že se vás budou týkat křečové žíly, totiž zvyšuje nejen dědičnost a u žen počet porodů (tedy neovlivnitelné faktory), ale také dlouhodobé stání nebo sezení. Naše babičky (protože žen se týkají křečové žíly častěji) měly i další přirozené zbraně.

  • To, co bylo dříve běžné a nám teď chybí, je pravidelný pohyb. Dlouhé cesty pěšky můžete nahradit alespoň kratší chůzí do práce, procházkou, plaváním nebo jízdou na kole. Pomoci může například i tzv. žilní gymnastika (různé cviky chodidly).
  • Místo horké vany znaly naše babičky jen koupel v rybníku nebo řece a o existenci sauny nevěděly – teplo nedělá dobře žádnému zánětu, tedy ani tomu v žilní stěně…
  • Vysoké podpatky byly při práci nemyslitelné. I vy ze skříně vytáhněte pohodlnou obuv s nízkým podpatkem, 3 centimetry jsou tak akorát.

Čtěte také: Pohanka zmírňuje problémy křečových žil

Výhody moderní doby – léky, pomůcky a technologie

Obrovské změny posledních desetiletí znamenají nový způsob života i v tom dobrém.

  • Nové léky – v 60. a 70. letech minulého století začali lékaři k prevenci používat venofarmaka, léky na posílení žil.
    „Nasadit ověřené venofarmakum je vhodné již v tzv. nultém stádiu – tedy tehdy, kdy ještě křečové žíly nejsou viditelné, ale pacient již má potíže. Tady bezesporu platí čím dříve, tím lépe. Doporučuji dlouhodobé užívání, přičemž je nevysazujeme ani před operací, a bereme je i v období kolem operace. Operací však léčba samozřejmě nekončí a pacienti by měli brát venofarmakum i v pooperačním období,“ upřesňuje MUDr. Robert Vlachovský z Centra žilní chirurgie VASCUMED a LF Masarykovy univerzity v Brně.
  • Nové pomůcky – zatímco naši prarodiče byli odkázáni na obinadla, my si můžeme vybírat z kompresních punčocháčů, podkolenek nebo stehenních punčoch různých kompresních stupňů a barev. Přesto zůstávají neoblíbené. To potvrzuje i odborník:
    „Kompresní punčochy jsou základní součástí režimových opatření a jedním z pilířů léčby. Pravdou ale je, že mezi pacienty nejsou příliš oblíbené, hlavně v létě, kdy se začínají objevovat vyšší teploty. Proto jim doporučuji, aby zejména v teplých měsících nezapomínali na další režimová opatření a také na ověřená venofarmaka (léky na posílení žil), které může předepsat jak praktický lékař, tak specialista.”
  • Nové technologie – internet a rozvoj mobilních aplikací se ukazuje i v této oblasti. Konkrétní cviky z oblasti žilní gymnastiky a další podrobnosti ke křečovým žílám, metličkám i otokům najdete například na www.zilniporadna.cz nebo v mobilní aplikaci „Bolí Vás nohy?“.
  • Nové metody – ty mají k dispozici žilní chirurgové. Moderní možnosti vyjmenovává MUDr.  Vlachovský:
    „I když klasické chirurgické odstranění žil je v naší zemi nadále dominantní metodou, stále více pacientů se zajímá o moderní neinvazivní metody. Patří mezi ně především nitrožilní laserové ošetření, radiofrekvenční ablace, mechanicko-chemické ošetření a nejnověji žilní lepidlo. Hlavními výhodami je možnost ambulantního provedení bez nutnosti hospitalizace, provedení v místním znecitlivění, a především podstatně rychlejší rekonvalescence než po klasické operaci.“

Čtěte také: Nejmodernější metoda léčby křečových žil pomáhá okamžitě a bezbolestně

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Léčba bércových vředů 2

Cílem léčby bércových vředů je odstranit příčiny, které toto onemocnění vyvolaly, což je ve většině případů velmi obtížné. Kompenzaci přidružených chorob a celkovou léčbu rozhodně přenechejte svému ošetřujícímu lékaři.

Vyrážky, akné a křečové žíly

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Hanou Hořínkovou z Dermatovenerologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 29. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Bércový vřed

Co to je? Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce