Jedná se o onemocnění při kterém dochází k tvorbě vakovitě rozšířených, vinutých žil, které způsobují větší či menší zdravotní nebo jen kosmetické komplikace.
Pohanka je ceněná zejména pro své pozitivním působení na krevní oběh a cévy díky vysokému obsahu bioflavonoidu, zvaného rutin. Rutin je důležitý antioxidant, který posiluje a zpevňuje stěny žil a cév, pomáhá zastavovat krvácení, je prevencí modřin, snižuje krvácivost z nosu a dásní a pomáhá léčit hemoroidy. Lidé trpící křečovými žilami a praskáním drobných cévek pod kůží by měli pohanku pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Rutin také pomáhá zvyšovat účinek vitaminu C (proto je i v lécích kombinován rutin s vitaminem C). Rutin je také někdy označován jako vitamín P.
Čtěte také: Prevence křečových žil: nedávejte nohu přes nohu
Pohanka také pomáhá při žaludečních potížích a ženám trpícím silným menstruačním krvácením. Navíc je bohatým zdrojem zinku, jenž je pro naše tělo důležitý hlavně v zimním období – posiluje totiž naši obranyschopnost a slouží tak jako prevence před onemocněním chřipkou či nachlazením. Je doporučována i jako doplněk stravy při léčbě oparů.
Pohanka obsahuje vitaminy skupiny B, důležité pro celkovou imunitu, pevné nervy, zdravou kůži a vlasy. Najdeme v ní také silný antioxidant - vitamin E, jež nás chrání před škodlivým účinkem volných radikálů. Z minerálů obsahuje např. vápník, zinek, fosfor, hořčík, draslík a železo.
Pohanka je poměrně sytá potravina s vysokou výživností. Asi z 12% je tvořena vlákninou, která má pozitivní vliv na trávení, čistí a detoxikuje střeva. Vzhledem k množství obsahovaných aminokyselin je důležitou potravinou pro vegetariány, pro které je zdrojem cenných bílkovin.
Najdeme v ní také nenasycené mastné kyseliny (zejména linolovou a linolenovou), které plní v těle důležitou roli při snižování hladiny škodlivého cholesterolu v krvia působí proti srážení krve v cévách. Lipidy z pohanky obsahují 0,2 procenta fyziologicky aktivních rostlinných sterolů - sitosterol a compesterol, které snižují vstřebávání cholesterolu z potravy.
Čtěte také: Ateroskleróza – nemoc (nejen) z blahobytu
Pohanka je zdrojem lysinu, který hraje velký význam při vstřebávání vápníku, budování svalů a také urychluje hojení různých zranění i rekonvalescenci po závažnějších operacích. Chrání před kardiovaskulárními nemocemi a zlepšuje koncentraci.
V pohance můžeme také najít tryptofan, který mimo jiné odehrává důležitou roli při vytváření tzv. hormonů štěstí, pomáhá s nespavostí a působí proti stresu.
Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus.
Velmi důležitým vitamínem obsaženým v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Zároveň napomáhá při odbourávání nahromaděného tuku v játrech.
Čtěte také: Perníčky z pohankové mouky
Pohanková mouka je vhodnou náhražkou pšeničné mouky do těst, knedlíků, lívanců, halušek, zavářek, cukroví, sušenek či moučníků. Doporučuje se používat v kombinaci s kukuřičnou moukou. Pohanka neobsahuje lepek, a tak je vhodná k přípravě pokrmů pro pacienty s bezlepkovou dietou.