Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pohanka zmírňuje problémy křečových žil

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 16094x )

Pohanka byla v našich oblastech dlouho považována za potravinu pro chudé, ale s rozvojem lékařství a studia látek zastoupených v rostlinách byly objeveny její léčivé účinky na cévy, krevní oběh a mnoho dalších zdravotních potíží. Pokud patříte mezi ženy, které trápí křečové žíly, rozhodně byste neměly pohanku ve svém jídelníčku vynechat.

shutterstock.com

Pohanka je ceněná zejména pro své pozitivním působení na krevní oběh a cévy díky vysokému obsahu bioflavonoidu, zvaného rutin. Rutin je důležitý antioxidant, který posiluje a zpevňuje stěny žil a cév, pomáhá zastavovat krvácení, je prevencí modřin, snižuje krvácivost z nosu a dásní a pomáhá léčit hemoroidy. Lidé trpící křečovými žilami a praskáním drobných cévek pod kůží by měli pohanku pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Rutin také pomáhá zvyšovat účinek vitaminu C (proto je i v lécích kombinován rutin s vitaminem C). Rutin je také někdy označován jako vitamín P.

Čtěte také: Prevence křečových žil: nedávejte nohu přes nohu

Pohanka také pomáhá při žaludečních potížích a ženám trpícím silným menstruačním krvácením. Navíc je bohatým zdrojem zinku, jenž je pro naše tělo důležitý hlavně v zimním období – posiluje totiž naši obranyschopnost a slouží tak jako prevence před onemocněním chřipkou či nachlazením. Je doporučována i jako doplněk stravy při léčbě oparů.

Pohanka obsahuje vitaminy skupiny B, důležité pro celkovou imunitu, pevné nervy, zdravou kůži a vlasy. Najdeme v ní také silný antioxidant - vitamin E, jež nás chrání před škodlivým účinkem volných radikálů. Z minerálů obsahuje např. vápník, zinek, fosfor, hořčík, draslík a železo.

Pohanka je poměrně sytá potravina s vysokou výživností. Asi z 12% je tvořena vlákninou, která má pozitivní vliv na trávení, čistí a detoxikuje střeva. Vzhledem k množství obsahovaných aminokyselin je důležitou potravinou pro vegetariány, pro které je zdrojem cenných bílkovin.

Najdeme v ní také nenasycené mastné kyseliny (zejména linolovou a linolenovou), které plní v těle důležitou roli při snižování hladiny škodlivého cholesterolu v krvia působí proti srážení krve v cévách. Lipidy z pohanky obsahují 0,2 procenta fyziologicky aktivních rostlinných sterolů - sitosterol a compesterol, které snižují vstřebávání cholesterolu z potravy.

Čtěte také: Ateroskleróza – nemoc (nejen) z blahobytu

Pohanka je zdrojem lysinu, který hraje velký význam při vstřebávání vápníku, budování svalů a také urychluje hojení různých zranění i rekonvalescenci po závažnějších operacích. Chrání před kardiovaskulárními nemocemi a zlepšuje koncentraci.

V pohance můžeme také najít tryptofan, který mimo jiné odehrává důležitou roli při vytváření tzv. hormonů štěstí, pomáhá s nespavostí a působí proti stresu.

Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus.

Velmi důležitým vitamínem obsaženým v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Zároveň napomáhá při odbourávání nahromaděného tuku v játrech.

Čtěte také: Perníčky z pohankové mouky

Pohanková mouka je vhodnou náhražkou pšeničné mouky do těst, knedlíků, lívanců, halušek, zavářek, cukroví, sušenek či moučníků. Doporučuje se používat v kombinaci s kukuřičnou moukou. Pohanka neobsahuje lepek, a tak je vhodná k přípravě pokrmů pro pacienty s bezlepkovou dietou.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Varixy

Jedná se o onemocnění při kterém dochází k tvorbě vakovitě rozšířených, vinutých žil, které způsobují větší či menší zdravotní nebo jen kosmetické komplikace.

Žilky na nohou

Ráda bych se dozvěděla, proč se mi na nohou trhají žilky. Chybí mi snad nějaké vitamíny? Věrka

Vyrážky, akné a křečové žíly

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Hanou Hořínkovou z Dermatovenerologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 29. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Bércový vřed

Co to je? Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce