Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kardiovaskulární rehabilitace

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10346x )

Kardiovaskulární choroby (onemocnění srdce a cév) patří mezi hlavní skupinu tzv. civilizačních chorob a jsou na prvním místě v příčinách úmrtí. V rámci prevence těchto chorob chybí v současné době v ČR vhodné metody účinné ambulantní kardiovaskulární rehabilitace mimo lázeňskou péči.

shutterstock.com

Pacientům po infarktu, ale i se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění není poskytována vhodná rehabilitační péče, zahrnující zejména pravidelné cvičení. Často je těmto pacientům z důvodu bezpečnosti předepisována jako léčba pouze neúčinná pohybová aktivita.

Kardiovaskulární rehabilitace je komplexním přístupem k pacientům s onemocněním srdce a cév. Je zaměřena nejen na ovlivnění rizikových faktorů, jakými jsou poruchy lipidů, kouření, obezita, vysoký krevní tlak, ale také zvýšení pohybové aktivity. Kardiovaskulární rehabilitace vede k výraznému snížení nemocnosti i úmrtnosti. Pacienti se dříve vrací do pracovního procesu, zlepšuje se produktivita práce, snižuje se invalidita.

Hlavním tématem projektu je získat znalosti, dovednosti a zkušenosti týkající se základních prvků kardiovaskulární rehabilitace v běžné rehabilitační praxi ve Švýcarsku a jejich implementace do podmínek České republiky. Získání praktických znalostí a know-how by pro specializovaná centra u zdravotnických zařízení měla zvýšit dostupnost kardiovaskulární rehabilitace i pro pacienty, kteří jsou z běžné rehabilitace vyloučeni (např. pacienti se srdečním selháním, pacienti s implantovanými kardiovertery-defibrilátory, apod.).

V průběhu realizace projektu bude v návaznosti na studijní cesty zpracován komplexní materiál určený především pro kardiovaskulární pacienty a bude provedena analýza metod švýcarských partnerů v oblasti kardiovaskulární rehabilitace a její zavedení do běžné praxe nezdravotnických zařízení.

Bezprostřední benefit ze zavedení programů kardiovaskulární rehabilitace budou mít pacienti, kterým se výrazně zvýší kvalita života. Ve výsledku se u pacientů, kteří mají možnost absolvovat kardiovaskulární rehabilitaci, snižuje počet hospitalizací, počet návštěv odborných lékařů, dříve končí pracovní neschopnost.

Tím dochází k menšímu čerpání prostředků z veřejného zdravotního pojištění a klesají i nepřímé náklady spojené s pracovní neschopností.

Účelem projektu je tedy:

• vytvoření platformy pro formální a neformální kontakty a stimulace jejich rozvoje pro zajištění zlepšení spolupráce mezi ČR a Švýcarskem při praktické aplikaci kardiovaskulární rehabilitace

• přenos zkušeností a znalostí v otázkách kardiovaskulární rehabilitace ve Švýcarsku a zavedení znalostí o ambulantních programech kardiovaskulární rehabilitace mezi instruktory fitness center

• přenos zásadních informací a příkladů dobré praxe a vytvoření kompletního materiálu určeného pro pacienty, kteří trpí kardiovaskulárními onemocněními a potřebují účinnou a bezpečnou rehabilitaci, která jim pomůže k aktivnímu začlenění do běžného života

Přečtěte si také

Seniorům může očkování zachránit život

Nová metoda léčby srdce poškozeného těžkým infarktem

Myslete na své zdraví!

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce