Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Průběh onemocnění klíšťovou encefalitidou je u starších lidí mnohem závažnější

( | přečteno: 5498x )

Počet onemocnění klíšťovou encefalitidou stále stoupá. Jen v roce 2004 bylo u nás zaznamenáno 507 případů, 2 lidé – 15letý chlapec a 60letý muž zcela zbytečně zemřeli. “Proti klíšťové encefalitidě není lék, ale je účinná očkovací látka”, řekl Dr. Milan Daniel, DrSc. ....

Počet onemocnění klíšťovou encefalitidou stále stoupá. Jen v roce 2004 bylo u nás zaznamenáno 507 případů, 2 lidé – 15letý chlapec a 60letý muž zcela zbytečně zemřeli. “Proti klíšťové encefalitidě není lék, ale je účinná očkovací látka”, řekl Dr. Milan Daniel, DrSc. ze Státního zdravotního ústavu v Praze. Téměř 22 % osob s tímto onemocněním spadá do věkové kategorie 50-64 let.

Praha, 9. 2. 2005 – následkem zlepšení sociálních podmínek a zdravotní péče se prodlužuje naše délka života. Nyní se lidé dožívají průměrně 75 let. Pro srovnání v roce 1900 se dožívali průměrně 49 let. Mění se demografické složení společnosti. Nynější generace lidí starších 50 let je aktivní, plná zájmů a roste i jejich ekonomická síla. Na tyto změny musí reagovat jak společnost, tak zdravotnický systém.

Díky zvýšené aktivitě starších lidí a jejich častějšímu pobytu ve volné přírodě roste nebezpečí onemocnění klíšťovou encefalitidou.Průběh onemocnění klíšťovou encefalitidou je u starších lidí mnohem závažnější Toto onemocnění má ale u starších lidí mnohem závažnější průběh než u mladých. Vyžaduje delší pobyt v nemocnici, hospitalizaci na JIP s řízenou plicní ventilací, rovněž procento výskytu obrn je v této věkové skupině vyšší. Následuje dlouhá rekonvalescence a nutnost rehabilitace. I přes tuto intenzivní péči onemocnění zanechává dlouhodobé následky.

“Vzhledem k těžšímu průběhu nemoci u starších lidí a celkovému zhoršení kvality života, je třeba věnovat zvláštní péči jejich ochraně před touto nemocí. Proto ani starší lidé by neměli podceňovat význam očkování,“ sdělil MUDr. Václav Chmelík, primář nemocnice České Budějovice.

“V období 1971-2004 bylo v České republice registrováno 13 285 laboratorně ověřených nákaz virem klíšťové encefalitidy (KE). Jejich nerovnoměrné rozdělení v různých obdobích odpovídá trendům dlouhodobých modifikací klimatu pozorovaných v těchto letech. V posledním uplynulém desetiletí byl zaznamenán strmý vzestup: zatímco v dekádě 1983 – 1992 bylo registrováno 2 596 onemocnění KE, v období 1993 – 2002 stoupl počet na 5 892 případů a vysoké hodnoty výskytu se udržují i nadále”, uvádí ve své přednášce Dr. Milan Daniel, DrSc.
Vzestup výskytu KE v České republice se projevil především zvýšeným počtem případů v opakujících se přírodních ohniscích nákazy, znovuobjevením KE v místech dřívějšího výskytu (po 20 i více letech) a výskytem v nových oblastech, kde se KE dříve nevyskytovala.

Prevence klíšťové encefalitidy

Všech 507 nemocných podcenilo riziko onemocnění klíšťovou encefalitidou a jejich nejčastějším argumentem bylo: „Mně se to stát nemůže.“
Přitom nejspolehlivější ochranou proti klíšťové encefalitidě je očkování. Základní očkovací schéma se skládá ze tří dávek. V chladných měsících roku se první dvě dávky aplikují s jedno až tříměsíčním odstupem. Třetí dávka se aplikuje přibližně po roce. V teplých měsících roku lze zvolit rychlé očkovací schéma, v němž se druhá dávka aplikuje už čtrnáct dní po první. První přeočkování se doporučuje po 3 letech od ukončení základního očkovacího schématu. Příspěvky na očkování proti klíšťové encefalitidě poskytuje většina zdravotních pojišťoven v rámci nadstandardních programů. Cena jedné dávky FSME-IMMUN (FSME-IMMUN 0,25 ml Junior a FSME-IMMUN 0,5 ml Adult) od firmy Baxter se pohybuje v lékárně kolem 300 Kč.
Očkování je všeobecně doporučováno a vakcinační kampaň proti klíšťové encefalitidě je schválena Ministerstvem zdravotnictví ČR.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Klíšťová encefalitida
Partner rubriky Klíšťová encefalitida

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Lumbální punkce

Lumbální punkce je vyšetření, při němž lékař odebírá z Vašeho páteřního kanálu mozkomíšní mok. Páteřní kanál je prostor mezi obratli, ve kterém je uložena mícha. Dá se říci, že v mozkomíšním moku „plave“. Mícha je od ostatních struktur v páteřním kanálu oddělená míšními obaly.

Hmyz útočí, braňte se

Více než tři tisíce lidí ročně v zemi onemocní lymskou borreliózou, zhruba šest stovek klíšťovou encefalitidou.

Nepřecházejte nemoci. Klid je víc než léky

Každá choroba je pro člověka zátěží. Organismus s ní musí bojovat a vynakládá na to spoustu energie.

Podezření na klíšťovou encefalitidu

Asi před dvěma týdny jsem měl klíště,v uplynulých dnech kašel,rýma a celkově lehká únava.Teploty ani výrazné bolesti hlavy jsem neměl. Jsem lehký hypochondr a tak mi vrtá hlavou klíšťová encefalitida.Je možné zajít za obvodní lékařkou a nechat si udělat odběr krve,kterým by se dala zjistit tato nemoc?Děkuji.S pozdravem Tomáš

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce