Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

První sousta vychutnáme, další už jsou jenom setrvačnost

(PhDr. Iva Málková | přečteno: 6759x )

Pokud jste v minulých dílech zjistili, že potřebujete a chcete hubnout, pusťte se s námi do změny životního stylu, která by Vám měla přinést trvalé váhové úbytky...

shutterstock.com

Pokud jste v minulých dílech zjistili, že potřebujete a chcete hubnout, pusťte se s námi do změny životního stylu, která by Vám měla přinést trvalé váhové úbytky.

Metoda JJP aneb jez jen polovinu

V minulých dílech jste si ujasnili, zda potřebujete a chcete zhubnout a začali jste pracovat na zmapování svých chyb. Prohlédněte si své záznamy a zamyslete se, zda nejíte velké množství jídla, či zda nemáte nesprávnou skladbu nebo špatný režim jídla, zda jste celodenní uždibovač nebo jíte, vždy když jste ve stresu či naopak k umocnění pohody. Určitě jste nějakou chybu odhalili a my budeme v našem seriálu postupně pracovat na jejich odstraňování. Zapisujte tento týden ještě vše, co vložíte do úst a pokuste se uvědomit si akt jídla. Zkuste se na jídlo soustředit, nedělejte při jídle tisíce jiných činností. Jezte pomaleji než jste zvyklí, vychutnejte si jídlo plnými doušky. První sousta vychutnáte, další jíte už stejně jenom ze setrvačnosti. Toto všechno by Vás mělo přivést ke snížení množství jídla. Signály hladu u většiny lidí, kteří mají probémy s kily navíc, vymizely, a tak jíme tolik, co nám nandají druzí na talíř, jak velké si zrovna koupíme balení nebo proto, že jsme zrovna zmáčkli knoflík u televize, nebo že nás někdo rozčilil. Při hubnutí bychom nikdy neměli mít hlad, ale na druhou stranu bychom měli jíst jen takové množství, které nás zasytí tak akorát a většinou jíme množství daleko větší. Zkuste metodu JJP - jez jen polovinu toho, co jste byli zvyklí. A tak si k snídani místo 2 rohlíku vezměte jeden, v práci když jste automaticky snědli, co Vám naložili na talíř, si raději dopředu řekněte pouze o 2 knedlíky. Upravte si hezky jídlo doma na talíři, aby lahodilo i oku. Pokud jste byli od mala zvyklí jíst jako o závod, pokuste se jíst občas hůlkami nebo alespoň levou rukou. Pokud Vás to nutí ze zvyku si naložit plný talíř, používejte talíře menší.

Heslo tohoto týdne – jíme pomalu, a tudíž méně, což by Vás mělo přivést zhruba k úbytku půl kg za týden.

Odborné vedení

Pokud byste chtěli hubnout pod odborným vedením, pokuste se najít v místě bydliště nějakého odborníka. Můžete se např. obrátit na odborníky ze společnosti ISTOB, která vznikla v r. 1991 a sdružuje okolo 300 psychologů, lékařů, dietních sester, cvičitelek a dalších odborníků, jejichž cílem je pomáhat obézním v boji s nadbytečnými kilogramy. Aktivity společnosti ISTOB jsou založeny na metodě kognitivně-behaviorální psychoterapie, která byla úspěšně ověřena na mnoha tisících klientů a je i ve světě uznávána za jednu z nejefektivnějších metod terapie obezity. Oproti jiným metodám hubnutí se nezamýšlí pouze nad tím, co máte jíst, ale také jak docílit toho, abyste splnili svá předsevzetí a nacvičili si svoji vůli. Naučí Vás, jak řešit stresy jinak než jídlem, jak ovládat nevhodné myšlenky a emoce, které často dělí Váš život na etapu hubnutí a etapu sbírání sil na další hubnutí, kdy se v jídle vůbec nekontrolujete a kila jdou nahoru. Tato metodika Vás nebude ochuzovat o požitek z jídla, ale měla by postupně pozměnit Vaše stravovací a pohybové návyky. Tato změna by Vás měla přivést nejen k trvalým váhovým úbytkům, ale i ke zvýšení kvality života. Základní aktivitou jsou Kurzy snižování nadváhy, které probíhají v 90 městech České republiky, kontakt na jednotlivé lektory najdete na wwws.istob.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce