Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Psyllium - pomocník při zácpě a potížích s trávením

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13008x )

Také míváte někdy potíže s trávením a pravidelným vyprazdňováním? Trpíte zácpou? Nejste sami. V současné populaci je to běžný jev, neduh způsobený sedavým zaměstnáním, nedostatkem pohybu a špatnými stravovacími návyky.

Dobrá rada
shutterstock.com

Z hlediska stravy je příčinou zejména nízký obsah nestravitelných látek v potravě, vlákniny. Vláknina zajišťuje totiž bezproblémovou činnost střev, odstraňuje zácpu a působí proti nadýmání. Bohužel strava dnešního člověka je často na tuto složku chudá. Jedním z vhodných přírodních pomocníků jsou semena jitrocele indického neboli psyllium.

Psyllium je ve vodě rozpustná vláknina, která se získává vyčištěním obalů semen jitrocele indického. Psyllium se používá a prodává zejména ve formě doplňků stravy, a to jako prášek, kapsle, tablety nebo granule. Někteří výrobci také psyllium přidávají do cereálií a pečiva. Psyllium je také hlavní účinnou látkou v řadě přírodních přípravků pro léčbu zácpy. Díky výborné rozpustnosti ve vodě do sebe psyllium dokáže nasát velké množství vody a vytvořit viskózní látku, která se v tenkém střevě nestráví. Tato nestravitelná viskózní látka pomáhá snižovat vysoký cholesterol a regulovat hladinu cukru v krvi. Navíc pomáhá při hubnutí a přináší úlevu od průjmu či zácpy. Na rozdíl od ostatních druhů vlákniny je vláknina z psyllia velmi dobře snášena.

Co dokáže psyllium?


Zácpa

Psyllium působí jako objemové laxativum. Zvětšuje objem stolice, čímž pomáhá ulevit od zácpy. Psyllium se nejprve naváže na natrávené jídlo, které prochází ze žaludku do tenkého střeva. V tenkém střevě psyllium pomáhá nasát vodu, což zvětšuje objem a vlhkost stolice.Na vyšší objem náplně reagují střeva zvýšeným pohybem (motilitou), dojde k urychlení a usnadnění průchodu potravy. Opakované užívání obvykle příznivě ovlivňuje stolici co do množství, konzistence a frekvence. Užívání doplňků stravy s psylliem vám tak může pomoci obnovit pravidelnost stolice.

Hemoroidy

Díky měkčí stolici je při vyprazdňování vyvíjen menší tlak na konečník.

Průjem

Psyllium pomáhá i při léčbě průjmu, protože zvětšuje objem stolice a zpomaluje její průchod trávicím traktem.

Vysoká hladina cukru v krvi

Vláknina zpomaluje vyprazdňování žaludku a trávení živin. Hladina krevního cukru (glykémie) se tak po jídle zvyšuje postupně a není potřeba velkého množství inzulinu. Protože psyllium zpomaluje trávení potravin, doporučuje se jeho užívání spolu s jídlem, aby se jeho vliv na hladinu cukru v krvi projevil co nejvíce.

Vysoká hladina cholesterolu

Psyllium snižuje hladinu celkového cholesterolu v krvi, protože podporuje vylučování žlučových kyselin z organizmu. Podle výsledků odborných studií psyllium podstatně snižuje hladinu LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu.

Vysoký krevní tlak

Pravidelná konzumace vlákniny z psyllia pomáhá snižovat krevní tlak, triglyceridy v krvi a tím i riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Pomáhá při hubnutí a navozuje pocit sytosti

Psyllium pomáhá regulovat chuť k jídlu díky zpomalení vyprazdňování žaludku a potlačení hormonální odpovědi na hlad. Snížení chuti k jídlu a snížení příjmu kalorií může pomáhat při hubnutí.

Psyllium patří mezi prebiotické vlákniny

Psyllium patří také mezi prebiotika, tedy látky, která pomáhají živit prospěšné bakterie v trávicím traktu. Tyto prospěšné bakterie pomáhají při trávení potravy, vstřebávání živin ze stravy a mají obrovský vliv na imunitní systém. Podporuje tvorbu mastných kyselin s krátkým řetězcem a snižuje pocity plynatosti a nadýmání u pacientů s ulcerózní kolitidou a Crohnovou chorobou.

Možná rizika užívání psyllia

Většina lidí psyllium dobře snáší.

Nejdůležitější je při užívání psyllia dostatečný přívod tekutin, na každých 5 gramů by měla připadnout jedna sklenice vody. Jinak hrozí naopak zácpa až zneprůchodnění trávícího traktu. Psyllium není vhodné pro malé děti. Semena nejsou vhodná při organických poruchách trávícího ústrojí.

Aby nedošlo k ovlivnění vstřebávání léků a důležitých látek z potravy, užíváme psyllium asi 45 minut po lécích či jídle. V případě pochyb ohledně užívání se poraďte se svým lékárníkem nebo lékařem. U některých osob může vyvolat alergickou reakci. Ta se projevuje vyrážkou, svěděním či problémy s dýcháním.

Nepřekračujte však dávkování uvedené na obalu vašeho přípravku. I když je psyllium bezpečné a výskyt závažných nežádoucích účinků ve spojení s ním je vzácný, při nadměrném užívání může dojít ke vzniku zažívacích potíží, nadýmání a plynatosti. 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Fenylketonurie je vzácná metabolická porucha, která vyžaduje doživotní dietu

Fenylketonurie je vrozená porucha metabolismu. Diagnostika nemoci probíhá již v prvních dnech života. Fenylketonurii není možné vyléčit, ale při dodržování speciální diety, mohou postižení jedinci vést relativně plnohodnotný život.

Jak vyzrát na jarní zdravotní nástrahy u dětí?

Jarní měsíce představují ideální období pro zážitky a poznávání venkovního světa. Aby si tento čas mohli rodiče s dětmi naplno užít bez zbytečných zdravotních komplikací, je nezbytné věnovat čas prevenci. Děti v tomto období může potrápit nachlazení, pylové alergie, sluníčko, úrazy nebo taky zažívací potíže. Jak těmto zdravotním nástrahám předejít a které preventivní kroky podniknout?

Co prozradí vaše střeva aneb důležitost střevního mikrobiomu

Střevo je největší imunitní orgán našeho organizmu, ve kterém máme až půl kilogramu bakterií. Co všechno může osídlení střev – střevní mikrobiom – ovlivňovat a jak my sami můžeme naopak ovlivnit jeho složení?

Nevolnost na cestách

Jednou z nepříjemností, která nás a naše děti při cestování často potkává, je kinetóza, neboli cestovní nevolnost.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce