Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zázvor je pomocník nejen v boji s chřipkou

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 14625x )

Zázvor je koření oblíbené po celém světě, které má pro svou výraznou chuť a vůni široké využití zejména v exotických kuchyních. Je ale také vyhledávaný jako lék na celou řadu zdravotních obtíží.

shutterstock.com

Zázvor obsahuje cenné éterické oleje, některé vitamíny skupiny B, vitamín C a E a minerální látky - draslík, vápník, železo, selen a síru.

Zázvor na chřipku a nachlazení

Zázvor je používán jako preventivní prostředek proti nachlazení. Jednak zahřívá organismus, aktivuje cévní systém a podporuje pocení, dále snižuje horečku a čistí dýchací cesty. Na zázvor byste se měli tedy měli zaměřit v době, kdy všichni kašlou a kýchají, protože podporuje obranyschopnost a posiluje imunitní systém.

Čtěte také: Zánět vedlejších dutin nosních - komplikace rýmy

Zázvor podporuje trávení a potlačuje nevolnost

Po zázvoru můžete sáhnout, pokud vás trápí zažívání. Zázvor totiž podporuje trávení a pomáhá zbavit plynatosti, nadýmání a nevolnosti. Jedná se zejména o nevolnost při cestování, ranní nevolnosti v prvních měsících těhotenství a nevolnosti vyvolané chemoterapií. Na rozdíl od léků potlačujících nevolnost nezpůsobuje ospalost.

Čtěte také: Nevolnost na cestách

Zázvor zpomaluje některé druhy rakoviny

Konzumace zázvoru je také skvělou prevencí proti civilizačním onemocněním například stále se častě vyskytující rakovině tlustého střeva. Kladný účinek zázvoru v této oblasti potvrdila dlouhodobá studie amerických vědů, kteří zázvoru věnovali zaslouženou pozornost. Podle jiné americké studie je zázvor také velmi významným pomocníkem při rakovině vaječníků.

Zázvor proti bolesti

Zázvor má analgetické schopnosti, díky kterým jeho konzumace přinese úlevu menstruujícím ženám, které trápí bolesti břicha. Po zázvoru můžete sáhnout také v případě, kdy vás trápí bolest hlavy způsobená migrénou. Jeho protizánětlivé a analgetické účinky, vám také mohou pomáhat utišit svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů, například u revmatické artritidy.

Čtěte také: Migréna trápí i malé děti

Zázvor ochrání i vaše ledviny a ardce

Zázvor je díky svým dezinfekčním účinkům významným ochráncem vašich ledvin. Odbourává škodlivé látky, má močopudné účinky a působí jako detoxikační prostředek. Stimuluje činnost srdce a krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Zázvor a hubnutí

Pravidelná konzumace zázvoru má významný vliv na hubnutí. Díky své ostré chuti  zvyšuje teplotu vašeho těloa a tím urychluje metabolismus a podporují spalování kalorií. Navíc snižuje cholesterol, odvodňuje, podporuje výkonnost a imunitu, takže vaše tělo v dietním režimu podpoří. Pokud jste navíc k redukci jídelníčku přidali i pravidelný pohyb, pomůže vám zázvor od svalových bolestí.

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj je nejšetrnější forma konzumace zázvoru,má pikantní a osvěžující chuť. Jeho příprava je velmi snadná: čerstvý zázvor stačí nastrouhat a lžičku strouhaného kořene zalít čtvrt litrem horké vody, nechat pět minut vylouhovat, zcedit a popíjet. Čaj můžeme ještě dochutit citronovou šťávou a medem.

Zázvorový čaj je dobrý pít pro zahřátí v zimních měsících.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Imunitu nelze zvýšit polknutím pilulky

Hodně pijte, spěte, zamyslete se nad složením svého jídelníčku, choďte na procházky a vyhýbejte se nemocným.

Podzim - čas pro posílení imunity

Stejně tak, jako se mluví o jarní únavě po dlouhé zimě, i podzimní období je spojeno s určitou zátěží organismu. Ubývání slunečního svitu způsobuje u řady lidí depresivní nálady. Podzimní a zimní měsíce také kladou větší nároky na náš imunitní systém, kdy jeho aktivaci proti virózám můžeme vnímat jako celkové fyzické i psychické oslabení.

Superodolná bakterie NDM-1 děsí

Poslední týdny a měsíce plní titulní stránky deníků zprávy o superbakterii. Tedy bakterii, která je odolná vůči velké většině známých užívaných antibiotik. Média přinášejí zprávy o počtu obětí této bakterie i katastrofické vize související s jejím přemnožením. Jde o bakterie nesoucí nově objevený gen NDM-1. Máme se jí bát?

Posílení imunity

Mám problémy s imunitou jsem často nemocná a potřebovala bych léky na posílení imunity můžete mi nějaké doporučit? Předem děkuji Růžena Seppová

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce